Nejste přihlášen/a.
Potřebuji zkopírovat data a soubory ze staršího počítače na nový. Jakým způsobem (propojením) toto provést, aby to netrvalo moc dlouho. Jedná se o cca 500 GB. Dík za rady.
O druhé variantě neuvažuji. Tu první myslíte zkopírovat z toho staršího na externí HDD přes USB3 a pak do nového z něj? A nejde propojit nějak oba počítače mezi sebou, jako když kopíruji data z mobilu do počítače? Nový NB má i konektor USB-C, jako mobil, starší má USB3. Je možné tedy propojit a kopírovat soubory a data pomocí běžného datového kabelu USB3 - USB-C, používaného při běžném kopírování z mobilu do NB a naopak?
Co vám brání to vyzkoušet? Já jsem to nikdy nedělal takže nevím jestli to půjde jednoduše nebo ne.
Zřejmě očekáváte návod typu "Propojíme oba počítače USB kabelem, v Nastavení zvolíme XY a starý notebook se v novém zobrazí jako nový disk."
Jak vidíte i z ostatních reakcí, takhle jednoduše a bez speciálních kabelů a instalací to nejde. Teoreticky bu tu byla i možnost propojení přes WiFi nebo Bluetooth, ale podle mých zkušeností to také není tak jednoduché. Takže já jako laik to obvykle řeším přes externí disk, což samozřejmě nějakou dobu trvá. Ale přes noc se těch 500 GB stihne.
Další možností je kopírování přes cloudové úložiště, například OneDrive má kapacitu 1 TB. Trvá to taky řadu hodin, ale nepotřebujete k tomu ten externí disk.
No já bych si na ten starý notebook nainstaloval FTP server, na nový FTP klient a pak to kopíroval přes lokální síť, odpadne tak nutnost přenášecí kopie.
Pokud má všechno společnou složku tak by se dalo použít rsync (popřípadě grsync pro grafické rozhraní) které by mohlo být ještě o něco rychlejší. Na starý notebook by se ale musel nainstalovat SSH server.
Obyčejným USBčkem by to nemělo jít, protože obě zařízení by byla hostitelská, k tomu jsou potřeba speciální káble. Mělo by to taky jít propojit síťovým kabelem ale to se mi nikdy nepodařilo zprovoznit ať už s krouceným či nekrouceným
FTP server je asi jako kanón na vrabce, normální sdílení souborů by mělo stačit (a to windows v sobě má a linux většinou taky). Jen si pamatuju, že neni úplně jednoduché to rozchodit, potom to ale funguje.
Dva notebooky propojené síťovým kabelem by měly spolu normálně komunikovat, i když běžnější je propojení přes nějaký ten switch (málokdo má v síti jen 2 zařízení). Křížený nebo nekřížený, to je tak 20 let úplně jedno, jinak na přímé propojený býval křížený, ale je to úplně jedno.
Na USB býval USB laplink, ale to drhlo na tom, že ty kabely potřebovaly extra ovladač a aplikaci (obojí obvykle příšerně udělané), nešlo to normálně jako kdysi přenos přes sériovou linku (třeba v nortonu nebo m602). Ale to už snad ani dneska neexistuje, to se prodávalo v dávných dobách. Dneska je síťová karta standardem stejně jako nějaké ty přenosové protokoly, takže neni potřeba takovou šílenost.
Záleží jak jste zdatný. Já bych to přenesl normálně přes síť. V novém notebooku bych si udělal sdílenou složku s právy pro zápis uživateli network a do ní to přenesl (opačně, tj. dělat to ve starém a připojovat se z nového je blbé, protože se práva nastavují pro každou položku (soubor, složku), takže je rychlejší to nastavit pro prázdnou složku na novém než pro milion položek na starém). 500 giga to je tak na hodinku, dvě, nejvejš půl dne. Ale rozchodit v současných operačních systémech blbé sdílení souborů neni tak jednoduché (ve windows se to dělá blbě a v linuxu ještě hůř).
Taky je možné disk z notebooku vymontovat a připojit přes USB adaptér k tomu novému.
A nakonec řešení pro úplné lammy, vzít flešku a překopírovat to přes ní. Naněkolikrát, flešku pod 64 giga snad nikdo normální dneska nekupuje, tak to máte na 10 dávek. Případně externí disk, tyhle velikosti nejsou tak drahé a mohlo by to na něm zůstat jako záloha, aby bylo se třeba kam vrátit, i když to zůstane i na tom starém notebooku (pokud ho neplánujete sešrotovat). Před takovým přenosem bych si na starém ntb nechal spočítat kontrolní součty (asi by stačilo i obyčejné CRC32) a na novém bych to ověřil, tím by se ukázalo, jestli se přenesly všechny soubory a správně. Ostatně totéž by se mohlo udělat i před tím přenosem přes síť.
Jestli jsou oba připojené do stejné LAN, drátem, doporučuju Ducto R6. Starší program, ale funguje výborně. Stačí spustit na obou a poslat soubory (možná ještě nastavit složku kam to má uložit). dukto-r6.software.informe/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.