Nejste přihlášen/a.
K otevření souborů *pdf používám nově (Předtím adobe acrobat) Foxit pdf Reader,ale otevření většího souboru trvá neskutečně dlouho .(Jídelní lístek 8 stran cca 20 minut)Pokud jej otevřu ve Wordu,tak mi jej ihned převede na *doc. Existuje nějaký jiný program,který je rychlejší? Nebudu v něm dělat žádné úpravy,pouze jej potřebuji přečíst.(W10).Berte ohled na seniora. Děkuji
Irfan na to potřebuje pluggin. A je to opravdu spíš jako prohlížení obrázků, což většinou nevadí.
A v čem je problém Irfan pluginu? Pluginy jsou stejně dostupné jako samotný Irfan.
Mimochodem, na PDF má Irfan ty pluginy dva, ten jeden starší potřebuje Postscript, ten novější se bez Postscriptu obejde.
Takže můžete PDF prohlížet také pomocí příkazové řádky a konzoly Ghostscript, což je suverénně nejrychlejší.
gswin32c.exe -sDEVICE=display "souborPDF"
Jo nedávno mě někdo překvapil, že akrobat už zase funguje, jak jsem byl zvyklý někdy od roku 99. Že ho už trochu "odbloatwareovali" jinak počínaje verzí cca 6 byl nepoužitelný, tehdy jsem právě přešel na něco co si už nepamatuju (název něco jako sorax) a pak na Summatru. Ale já už jsem si zvyknul ve windows na Summatru (do windows se musí nějaký ten prohlížeč pdf doinstalovat), v linuxu na Xreader (neinstaloval jsem ho je to součást distribuce) takže nemám důvod se k akrobatu vracet.
20 minut je hodně (i na daleko víc stránek), to bude nějaký problém, buď s dokumentem (může být udělaný nějak divně), nebo spíš s tím prohlížečem (který by si měl poradit i s "divným" dokumentem).
Co obrazovka ukáže jako obrázek, můžete převést na text. Musíte mít OCR program (třeba Microsoft Lens)
Best OCR software of 2025
https://www.techradar.com/best/best-ocr-software
Nebo si dokument / část uložit jako obrázek / obrázky:
Windows Screenshot / výstřižky
[Win]+[Shift]+[S]
Nebo otevřít ve Firefoxu, pokud je to opravdu text tak půjde normálně označit a zkopírovat, Firefox ve výchozím nastavení nerespektuje zákazy kopírování + má vestavěné nějaké OCR pokud to není zapsáno jako text ale jako obrázek. Podobně to má většina otevřených prohlížečů PDF
bonbon®,
Moc děkuji za radu. je to tak jednoduché, že mne to ani nenapadlo. A funguje to. Ale ne na 100%, zkrátka obrázky to neumí. Celý text taky ne.
Ale i toto mi stačí, na kopírování části textu.
Moc děkuji a máte u mne řízkovou pochoutku, až se někde potkáme po ČR.
vibe2®, moc děkuji, Screenshot používám viz obrázek v dotazu.
Musíte mít OCR program (třeba Microsoft Lens) Best OCR software of 2025
toto je pro mne již diskuze v cizím jazyku, ale až přijede synek, tak mu Vaší radu ukážu a určitě to dobře dopadne.
Moc děkuji a máte u mne řízkovou pochoutku, až se někde potkáme po ČR.
> Musíte mít OCR program
Proč? Já používám Google Lens (Vyhledávání pomocí obrázku), google.com/...
Nevím, na jak dlouhé texty to funguje, zatím jsem to potřeboval jen na relativně krátké texty, odhadem do 1/5 normostrany.
na netu je řada online nástroků na úpravu a konvertování PDF. když bych chtěl například odstranit heslo, hledal bych v angličtině "convert pdf password free" a zkoušel který to umí
Najnovsi EDGE by si to uz vraj mal pamatat, je to potrebne vraj zapnut v nastaveniach. Ja som to ale nenasiel. Microsoft tiez postupne vymiena svoj PDF engin za ten od Adobe, tak neviem, ci to tam uz bolo a zmizlo; alebo ci sa to tam ma len objavit. techcommunity.microsoft.c/...
Kazdopadne konvencia #page=N funguje pri otvarani snad v kazdom prehliadaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.