Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych prosím poradit: Chci si zkopírovat originální zakódovaný DVD disk, ale tím jak je zakódovaný tak to nejde vypálit. Prosím poraďte, jak se to dá odkódovat? A ještě nějakým lepším způsobem, aniž bych musel stahnout nějakou aplikaci k tomu. Děkuji
Dobrý den, bez instalace programu/ů (a znalosti jejich použití) to nepůjde, tak zkuste pro OS Windows např. DVD Shrink nebo možná jednodušší CloneDVD. Zdravím!
>Kdoví, jestli by všechny ty disky byly dnes ještě k přečtení
Právě proto je snad nejvyšší čas je okopírovat a zazálohovat ne? Ze zálohy ti nezmizí a ani se v jejich průběhu nezačnou objevovat reklamy, taky se v tvojí verzi nezmrví polovina obličejů protože někdo měl geniální nápad to protlačit přes AI.
No tak okopírované jo. Ale ona už pomalu i končí doba spolehlivosti originálních disků. Navíc na DVDčkách nebyly jen filmy ale i seriály které se už nevysílají a další extra obsah
Já si před lety zazálohoval spoustu věcí na CD/DVD tak, že jsem to vypálil a poté načetl zpátky a porovnal byte po bytu a všechno perfektně sedělo a pak to dal do uzavřené krabičky do skříně v pokoji. Po několika letech (asi tak 5), jsem to zkusil znovu načíst a asi třetina disků měla nějakou chybu. Přičemž to bylo druhé čtení toho disku v jeho existenci a předchozí dopadlo dobře.
Takže jsem to postupně protřídil a přenesl na HDD, opatřil kontrolními součty a občas to projedu na kontrolu těch součtů. Zatím všechny sedí ...
@vernon
Kromě času, spolehlivá životnost DVD končí po 20ti letech. Mít DVD okolo 20ti let už není nereálné a minimálně se to rychle blíží. Samozřejmě že můžou vydržet déle. Otázka je spíš proč to nezálohovat pokud si ten obsah chceš nechat i nadále
To máte docela štěstí. Ne že by mě disky nějak zásadně odumřely, čitelné jsou i takové ty neznačkové z teska a podobně co vycházel kousek pod 5 korun a bylo skrz ně vidět, nečitelných je opravdu jen pár. Naposledy jsem to kontroloval tak před 5 lety, kdy první disky (98-2000) už dosáhly těch kritických 20 let.
CD/DVD/BD vždy ihned po vypálení důkladně kontroluju, takže pokud byly uschované (a nebylo na nich "x" nebo nějaká poznámka o nečitelnosti) tak byly kdysi čitelné.
Co je zajímavé, několik CD/DVD bylo vypálených nějakým zvláštním způsobem (no ono donuťte windows 95 vypalovat na DVD, tím to možná bylo), že je windows nepřečetl, ale podle všeho byly v pořádku, linux je normálně přimountoval a přečetl. Když jsem ve windowsu udělal kopii (asi nějakým cyberlinkem) tak byla taky čitelná a funkční.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.