Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím o radu, jak dostat fotky do pdf (z jpg) a ještě zmenšit pak následný pdf tak, aby při 200 fotkách nemělo 500mb, což je hrozně moc. Klidně bych volil i appku do mobilu, ale je potřeba, aby ideálně zvládla neomezený počet fotek, třeba i 500 jen, že bych je naklikal a oni by se konvertovaly. Všechny dostupné webové konvertory, co jsem zkoušel, tak mi buď nedokážou udělat velký obsah a nebo udělají to, že je nemám seřazený popořadě jako ve složce, přehází se to je pro mě podstatný, aby se zkonvertovaly přesně tak, jak byly nafocený v pořadí.
Zkoušel jsem i metodu přes vytisknout přes windows, ale zpřeházelo se mi to taky. Je pro mě opravdu nutný, aby šly přesně v pořadí, jak je označím. Další věc je, že u těch webových se mi větší soubory seknout se stahováním, když se to stahuje třeba 15 minut.
Pokud mi jde o to, aby si někdo fotky jenom prohlédl (bez precizní grafické úpravy, zarovnání ap.), pro mě osobně je nejrychlejší, když fotky naházím do Wordu (dá se to udělat hromadně, obrázky se seřadí podle názvu a zmenší se na šířku stránky) a Word následně vyexportuji do pdf. Novější verze mají export přímo integrovaný (včetně zmenšení fotek do přijatelné velikosti datového objemu), u starších verzí je nutné použít třeba nějakou virtuální tiskárnu (např. pdf24), kde lze nastavit rozlišení obrázků (a tím i velikost souboru).
Jistě existují i elegantnější řešení, já vycházím z toho, co má většina lidí běžně v počítači.
K čemu to má být?
- Nestačí vám webová galerie? (může to být i statická stránka).
---
1) RIOT (Radical Image Optimization Tool)
2) Libovolný editor (Libre Office, Word/*) + tisk doPDF (virtuální PDF tiskárna)
/* Word dokáže obrázky optimalizovat (i hromadně v celém dokumentu)
Dělal jsem album z dovolené v texmakeru (latex), musel jsem ho rozdělit na dva kusy, protože to bylo asi 20 tisíc fotek a nenašel jsem způsob, jak říct, programu, že by mohl využít víc paměti (podle všech rad na webu tahle chyba vzniká v důsledku nějakých problémů s dokumentem a ne tím, že je rozsáhlý, přičemž bylo jedno, jestli tam linkuju fotky zmenšené nebo původní, pdf mohlo mít 40 mega stejně jako 5 giga).
Stvořil jsem dokument v latexu přes program texmaker. Předtím jsem zkoušel totéž dělat v mordu (m$ office) a writeru (lo office) ale bylo to děsně zdlouhavé i když jsem měl fotky zkonvertované na 0.5-1 megapixel (měly to být náhledy), tak to šoupání fotek bylo šílené (a představa, že bych to chtěl upravit a musel to dělat fotku po fotce...). Chtěl jsem nejdřív na to udělat nějaký skript (tzv. makro), no ale když už budu programovat, tak proč to rovnou neudělat právě v tom latexu, ve kterém moc neumim, ale tohle jsem si myslel neni žádná velká věda (no neni, pro toho, kdo v tom umí, já v tom neumim, tak mi to pár večerů zabralo). Výstupem překladače latexu je potom přímo pdf (teda záleží na překladači, ale ten výchozí dává pdf, jinak se to dá přeložit i do jiných formátů). No ale důležité je, že dodám seznam fotek (zkopíruju ho z doublecommanderu do tabulky, kde se obklopí potřebnými taggy a odtud do souboru tex) a vše ostatní se udělá samo (jistě i toto by šlo řešit že by se podle seznamu ten dokument vytvořil, ale tolik v tom programovat neumim). Včetně přechodu mezi windowsem a linuxem (no musel jsem si definovat dva základy cesty jako F:/foto/složka a /media/a/foto_2020A/foto/složka a ten správný odkomentovat, možná by to šlo i automaticky, ale tak daleko jsem se nedostal) a případnou změnou sady (stačí změnit cestu) měl jsem ty náhledy ve dvou velikostech.
Zkusím se po tom "programu" podívat. Obávám se ale, že jedinou kopii mám na disku foto_2020A, který u sebe zrovna nemám. Už jsem to někdy hledal a mám u sebe jen dokumenty, ze kterých jsem vycházel (jiné fotoalbum ne tak sofistikované (cesty jsou tam napsané vcelku, takže neni tak snadné vyměnit sadu náhledů) a podle názvu pokus7 asi ani ne definitivní verzi). Úplně jsem zapomněl, že jsem to dělal už víckrát různě sofistikované, tohle je asi druhé album (kdy jsem nechtěl A4 ale nějaký nudlózní formát, takže tam je i geometry s nastavením formátu papíru). Trochu zkrácené přikládám, myslím, že (možná) kostra dokumentu je jasná; ten dokument se dokonce i přeloží, jen místo fotek jsou tam čtverečky (musely by se tam napsat cesty nějakých existujících souborů). Takže když si do toho nasypete své názvy souborů (ve velikosti, v jaké je chcete mít, do pdf se jenom linkujou tak jak jsou, takže když bude každý mít např. 10 kilobajtů při 200 fotkách jsme na 2 MB). Ještě je potřeba zprovoznit něco na latex, což je docela kámen úrazu, mě přišel nejlepší texmaker (ve windows i v linuxu). Existuje těch programů celá řada jen se mi žádný další nepovedlo zprovoznit (třeba texlive má obsáhlou dokumentaci a spoustu examplů, ale samotný překlad z tex do pdf se mi zprovoznit nepodařilo, ty examply se daí použít i jinde). Ostatně ono i tady funguje jen jedna volba označená jako rychlý překlad, ostatní by se asi muselo nastavovat a trávit tím nějaký čas.
První věcí každopádně je vytvořit si miniatury fotek do nějaké složky, to Vám udělá třeba irfanwiev. A nějaký tisk taky má, jenom pod nějakým divným názvem ("vytisknout seznam kontaktů" no asi jak to přeložili z anglického print index list). Mimochodem double commander má taky nějakou funkci na tisk fotek (nevím jak total commander), podařilo se mi to někdy spustit omylem, ale nemůžu to najít když to zrovna hledám (co je to za fičuru, když se nedá najít). Pokud by se dala pdf tiskárna, tak to taky bude nějak fungovat, ale možná právě s tím efektem vekého souboru (kde je fotka v původním rozlišení), takže ta miniatury bude potřeba vytvořit tak jako tak.
![]() | POKUS7.tex | 2.39 kB |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.