Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

WIN 11 + Linux, přepínání a vzdálený přístup

Od: pavlik odpovědí: 8 změna:

Zdravím, prosím o rady, kdo ví. Mám PC s win 10, ke kterému se připojuju na vzdálenou plochu - z jiných počítačů s oknama. Mám v plánu vyměnit ten PC za nový s win 11 + doinstalovat Linux (zatím nevím jaký). S Linuxem jsem koketoval, zkoušel ho, několikrát v minulosti, ale mé znalosti nejsou velké. Řeším v hlavě 2 věci. Zda bych byl nějak schopen vzdáleně - ze vzdálené plochy ten vzdálený PC restartovat - zvolit do kterého systému chci nabootovat.

A za druhé, zda budu schopen se vzdáleně připojit i do toho Linuxu - a vzdáleně na něm pracovat, zda budu schopen se připojit z Windows - z verzí 7, 10, 11.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud ten PC má UEFI, nikoli BIOS, tak tam jde nastavit, který systém se má po restartu spustit a pak ten počítač restartovat. (Používám to zcela běžně.)

Pokud se k počítači na dálku připojíte, tak ho snadno můžete restartovat.

Vzdálené připojení do Linuxu není problém. Běžně pracuju na počítačích, o kterých ani pořádně nevím, kde jsou.

- jak muze prehazovat bootovani v najetem OS? V UEFI je nastaveno konkretni boot treba W11 po te, co se na nej prihlasi jak to restartne do linuxu?

- jo tak asi to jde, webupd8.org/...

pavlik
hodnocení

Skvělé, díky moc! To vypadá nadějně.

Já normálně používám skript, který pro mě dělá ještě pár dalších věcí, ale nastavení dalšího systému tam dělá příkaz

efibootmgr -n 0006

kde -n | --bootnext XXXX
Set BootNext to XXXX (hex).

a pak obyčejný

reboot

pro restart

- po tom restartu to nabootuje požadovaný systém (zde 6)

Pro vypsání systémů stačí

efibootmgr

bez parametrů - u mě vyjede kolem 10 systémů, mezi kterými přecházím takovýmto skriptem

#!/bin/bash
# vim: fileencoding=utf-8:nomodified:nowrap:textwidth=0:foldmethod=marker:foldcolumn=4:syntax=sh:filetype=sh:ruler:showcmd:lcs=tab\:|- list

# Pro vyber systemu z EFI

selfile=`mktemp --tmpdir "nextboot.tmp.XXXXXXXXXX"`
while true; do
dialog --title "Select action:" --menu "" 30 50 20 Q "Quit" `efibootmgr|grep "^Boot[0-9A-F]\{4\}"|sed "s/\(Boot[0-9A-F]\{4\}\)[ *]\? \([^ ]\+\)[ ].*HD.*/\1 \2/"` 2>${selfile}
sel=`cat ${selfile}`
case "${sel}" in
"Q"|"")
break
;;
"Boot"*)
efibootmgr -n ${sel##Boot}
break
;;
*)
continue
esac
done
rm ${selfile}

jednoduchý, ale pro výběr plně stačí ...

(Jak je zdejší zlozvyk, tak to totálně zrušilo všechna odsazení)

(efibootmgr je normální balíček v systému, na různých distribucích se může jméno drobně lišit)

josef
hodnocení

1x

1. Tohle jde řešit, ale není to úplně triviální. V zásadě máš dvě možnosti, jak to udělat:
a) GRUB a příkaz grub-reboot (funguje v Linuxu) na Linuxu si můžeš nastavit, že se má po příštím restartu nabootovat konkrétní systém (např. Windows). Uděláš to takhle:
sudo grub-reboot 2 (číslo 2 je pozice Windowsu v nabídce GRUBu)
sudo reboot

b) Vzdálený přepínač bootování z Windows

Z Windows to jde taky, ale složitěji pomocí bcdedit, ale vyžaduje to, aby GRUB byl zaregistrovaný v UEFI jako bootovatelná možnost. Pokud bys to chtěl mít fakt pohodlné, doporučuju nějaký nástroj jako rEFInd místo klasického GRUBu máš pak menu při startu a můžeš si zvolit, kam nabootuješ. K tomu bys ale musel mít i vzdálený přístup do BIOSu nebo nějaký IPMI/BMC, což domácí počítače většinou nemají.
2. Tohle jde jednoduše jen zaleží, jaký způsob připojení chceš použít:
- Grafické prostředí (jako RDP)
Na Linux nainstaluješ xrdp, a pak se z Windows připojíš jako na jiný Windows stroj přes Vzdálenou plochu (mstsc). Funguje to celkem v pohodě
- VNC
Trochu oldschool, ale jednoduché. Na Linuxu běží VNC server, na Windows použiješ klienta (RealVNC, TightVNC apod.). Funguje všude, ale není tak hladký jako RDP
- SSH
Pokud ti stačí terminál a příkazy, připojíš se z Windows přes PuTTY nebo Windows Terminal (ve Win10/11 je už SSH klient vestavěný). Stačí mít na Linuxu zapnutý OpenSSH server.

ttt
hodnocení

0x

na vzdalene bootovani/volby musi byt PC, ale spise se jedna o servery vybaveno necim na vzdalenou spravu - viz. iLO, IDRAC atd...

lepsi je linux si virtualizovat a pak se k nemu pripojit.

Na vzdálené přepínání bootování u PC stačí UEFI na desce (v současnosti by asi byl spíš problém sehnat nový počítač, který by ho neměl) a nainstalovaný linux, na který se nějak připojíš (třeba přez ssh), pomocí efibootmgr vybereš, co se má spustit a pak ho restartuješ příkazem reboot.

Na vzdálené probouzení taky existují nástroje, ale to jsem já osobně nepotřeboval a nezkoušel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]