Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím o rady, kdo ví. Mám PC s win 10, ke kterému se připojuju na vzdálenou plochu - z jiných počítačů s oknama. Mám v plánu vyměnit ten PC za nový s win 11 + doinstalovat Linux (zatím nevím jaký). S Linuxem jsem koketoval, zkoušel ho, několikrát v minulosti, ale mé znalosti nejsou velké. Řeším v hlavě 2 věci. Zda bych byl nějak schopen vzdáleně - ze vzdálené plochy ten vzdálený PC restartovat - zvolit do kterého systému chci nabootovat.
A za druhé, zda budu schopen se vzdáleně připojit i do toho Linuxu - a vzdáleně na něm pracovat, zda budu schopen se připojit z Windows - z verzí 7, 10, 11.
Pokud ten PC má UEFI, nikoli BIOS, tak tam jde nastavit, který systém se má po restartu spustit a pak ten počítač restartovat. (Používám to zcela běžně.)
Pokud se k počítači na dálku připojíte, tak ho snadno můžete restartovat.
Vzdálené připojení do Linuxu není problém. Běžně pracuju na počítačích, o kterých ani pořádně nevím, kde jsou.
- jak muze prehazovat bootovani v najetem OS? V UEFI je nastaveno konkretni boot treba W11 po te, co se na nej prihlasi jak to restartne do linuxu?
Já normálně používám skript, který pro mě dělá ještě pár dalších věcí, ale nastavení dalšího systému tam dělá příkaz
efibootmgr -n 0006
kde -n | --bootnext XXXX
Set BootNext to XXXX (hex).
a pak obyčejný
reboot
pro restart
- po tom restartu to nabootuje požadovaný systém (zde 6)
Pro vypsání systémů stačí
efibootmgr
bez parametrů - u mě vyjede kolem 10 systémů, mezi kterými přecházím takovýmto skriptem
#!/bin/bash
# vim: fileencoding=utf-8:nomodified:nowrap:textwidth=0:foldmethod=marker:foldcolumn=4:syntax=sh:filetype=sh:ruler:showcmd:lcs=tab\:|- list
# Pro vyber systemu z EFI
selfile=`mktemp --tmpdir "nextboot.tmp.XXXXXXXXXX"`
while true; do
dialog --title "Select action:" --menu "" 30 50 20 Q "Quit" `efibootmgr|grep "^Boot[0-9A-F]\{4\}"|sed "s/\(Boot[0-9A-F]\{4\}\)[ *]\? \([^ ]\+\)[ ].*HD.*/\1 \2/"` 2>${selfile}
sel=`cat ${selfile}`
case "${sel}" in
"Q"|"")
break
;;
"Boot"*)
efibootmgr -n ${sel##Boot}
break
;;
*)
continue
esac
done
rm ${selfile}
jednoduchý, ale pro výběr plně stačí ...
(Jak je zdejší zlozvyk, tak to totálně zrušilo všechna odsazení)
(efibootmgr je normální balíček v systému, na různých distribucích se může jméno drobně lišit)
1. Tohle jde řešit, ale není to úplně triviální. V zásadě máš dvě možnosti, jak to udělat:
a) GRUB a příkaz grub-reboot (funguje v Linuxu) na Linuxu si můžeš nastavit, že se má po příštím restartu nabootovat konkrétní systém (např. Windows). Uděláš to takhle:
sudo grub-reboot 2 (číslo 2 je pozice Windowsu v nabídce GRUBu)
sudo reboot
b) Vzdálený přepínač bootování z Windows
Z Windows to jde taky, ale složitěji pomocí bcdedit, ale vyžaduje to, aby GRUB byl zaregistrovaný v UEFI jako bootovatelná možnost. Pokud bys to chtěl mít fakt pohodlné, doporučuju nějaký nástroj jako rEFInd místo klasického GRUBu máš pak menu při startu a můžeš si zvolit, kam nabootuješ. K tomu bys ale musel mít i vzdálený přístup do BIOSu nebo nějaký IPMI/BMC, což domácí počítače většinou nemají.
2. Tohle jde jednoduše jen zaleží, jaký způsob připojení chceš použít:
- Grafické prostředí (jako RDP)
Na Linux nainstaluješ xrdp, a pak se z Windows připojíš jako na jiný Windows stroj přes Vzdálenou plochu (mstsc). Funguje to celkem v pohodě
- VNC
Trochu oldschool, ale jednoduché. Na Linuxu běží VNC server, na Windows použiješ klienta (RealVNC, TightVNC apod.). Funguje všude, ale není tak hladký jako RDP
- SSH
Pokud ti stačí terminál a příkazy, připojíš se z Windows přes PuTTY nebo Windows Terminal (ve Win10/11 je už SSH klient vestavěný). Stačí mít na Linuxu zapnutý OpenSSH server.
na vzdalene bootovani/volby musi byt PC, ale spise se jedna o servery vybaveno necim na vzdalenou spravu - viz. iLO, IDRAC atd...
lepsi je linux si virtualizovat a pak se k nemu pripojit.
Na vzdálené přepínání bootování u PC stačí UEFI na desce (v současnosti by asi byl spíš problém sehnat nový počítač, který by ho neměl) a nainstalovaný linux, na který se nějak připojíš (třeba přez ssh), pomocí efibootmgr vybereš, co se má spustit a pak ho restartuješ příkazem reboot.
Na vzdálené probouzení taky existují nástroje, ale to jsem já osobně nepotřeboval a nezkoušel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.