Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pasivní reproduktor k notebooku

Od: dekuji® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.

Jaký jeden/mono reproduktor bude hrát nejlépe resp. nejlépe využije sluchátkový výstup počítače/notebooku bude-li napojený přímo na sluchátkový výstup. Jde o reprodukci lidského hlasu pro jednu osobu u počítače. Jakou kombinaci impedance/výkon byste doporučili a ideálně jak se projeví příliš nízký/výsoký výkon/impedance na výslednou hlasitost-srozumitelnost/funkčnost? Například který z následujících byste zvolili (a proč) nebo jiný?

0,5w_50ohm
0,5w_16ohm
0,25w_16ohm
0,1w_16ohm
0,5w_8ohm
0,25w_8ohm

Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Sluchátka mají obvykle impedanci v desítkách ohmů. Z tohoto výběru tedy 50 Ω. Hlasitost bude na úrovni sluchátek. Mít na hlavě zavěšený reproduktor nebude příliš praktické.

riva
hodnocení

4x

A co třeba BT repro spárovat s BT notebookem? Jestli notebook BT nemá, tak existuje i BT do USB portu. A příště ten reprák spárovat třeba s mobilem.

thetruth
hodnocení

2x

Žádný. Bude to hrozně potichu. I malé reproduktory-hračky za pár Kč s napájením z USB udělají v tomto případě úplně jinou službu.

hodnocení

Ano, potichu to bude, nicméně když už je počítač schopen napájet/vybudit dvě/stereo sluchátka, tak jeden reproduktor by to snad mohlo zvládnout. Jde jen o to, aby hlasu v jinak absolutně tiché místnosti bylo rozumět. Proto se tu zde ptám na optimální volbu.

Chápu, že USB napájení ledaccos řeší, ale pro mne není vyhovující, neb vkládá další složitost/kabely/zesilovač/možné nechtěné ztlumení do cesty. Stačí mi SW regulace hlasitosti v počítači.

Vy potrebujete aktivne USB zariadenie, potom staci jeden USB kabel a ziadny sluchatkovy vystup.

thetruth

Tak hodně štěstí, každé zařízení to má trochu jinak, jak výkon výstupu, vhodnou impedanci atp. Citlivost sluchátek je mnohem vyšší než reproduktorů, protože nemusejí překonávat žádnou vzdálenost, takže jim stačí mnohem nižší výkon. Nepotřebují taky rozhýbat tak velkou cívku/membránu. Za mne to bude nepoužitelné, tišší pasáže nebudou vůbec rozumět.

Druhá věc, ten notebook nemá vlastní repro? Protože i nejvíc šmejdské interní repro musí hrát lépe, než pasivní reprák prdnutý na sluchátkový výstup. Jestli to teda má být extra jednoduché, proč se nepoužívají interní repro?

thetruth

@peter Jenže jemu se nelíbí i to, že pak ty reproduktory mají vlastní ovladač hlasitosti. Nevím jestli existují dostupné reproduktory s USB napájením i zvukovkou a bez regulátoru hlasitosti, pouze SW. Hledat se mi to nechce, za mne to překomplikovává a zároveň vymýšlí nesmysly. Druhá věc je, proč nepoužívá interní repro notebooku. Rozbité? Tak to snad raději koupím za pár kaček nějaký repas, kde funguje vše, má-li to být co nejjednodušší na použití.

@thetruth : toto je typicky pripad niektorych otazok tu, ked spravne a funkcne riesenie vopred odmietnu a snazia sa ist cestou, kde to nemoze fungovat.

hodnocení

0x

Mozem vam tu urobit prednasku o zosilnovacoch a reproduktoroch, ale bude to nanic, musite to vyskusat prakticky, vysledky sa mozu lisit kus od kusu. Nik nevie, ako je postaveny koncovy stupen v pocitaci a aka zataz je optimalna.

Zalezi aj na krabici, v ktorej je reproduktor, elektricky rovnake repraky budu hrat odlisne.

Nebrante sa aktivnemu napajaniu, to je spravna cesta, nie trvat na pasivnom mode. Potom pouzit linkovy, nie sluchatkovy vystup. Dalsia cesta je USB pripojenie (prenasa signal a napajanie sucasne, cize len jeden kabel), kde vznikne dalsie audio zariadenie, kam presmerujete vystup, na tomto principe sa vyrabaju konferencne sluchadla.

hodnocení

Notebook je vzdálený uživateli a jeho reproduktory nejsou slyšet - je zavřené víko. To je příčina. Byl-li by blíže, tak s sebou na stůl k uživateli přitáhne spoustu kabelů, mezi které se bude pouze prášit, zabere místo na stole a při všech možných redukcích (USB-C dokovací stanice) to nevypadá dobře. Už jsme se shodli na tom, že hlasitost bude mizerná, ale naopak díky pasivnímu režimu nehrozí žádná další nechtěná regulace v cestě a zbytečný brum nekvalitního zesilovače a jiné rušení.

Pro hlas a nějakou zvukovou signalizaci počítače by to v naprosto tiché místnosti stačit, myslím, mohlo, když se reproduktor správně zvolí. Uvažujeme-li situaci bez krabice - pouze samotný měnič přilepený oboustrannou páskou těsně před uživatele na okraj monitoru, mohl byste, prosím, vynést nějaké doporučení z výběru/vlastní?

Díky moc.

hodnocení

Jestli to pomůže, zdrojem zvuku by byl notebook:

Lenovo T14 20S0-0011CK

thetruth

Pro hlas nebo oznámení musí stačit to co má notebook. Jestli neslyší, může si ho otevřít. Problem solved.

jano123

Záleží akú kvalitu a "dB", by Ste chceli...*zmateny*

Ak sa uspokojite iba "aby to bolo iba počuť",

kúpte si jednoduchý stereo-zosilňovač s JACK 3.5mm

a máte to vyriešené. Sú roznych cien a kvality, a navyše

neriskujete, že "odpálite" zvuk kartu v NTB !*uspech*

mll
hodnocení

0x

Ještě se budete muset nějak poprat s nařízením EU, které (ve snaze chránit sluch evropanů) už mnoho let nařizuje maximální výkon sluchátkového výstupu.

Jinak bych volil impedanci co největší. 1/2W 50 ohmů by bylo nejlepší z toho výběru. Možná tam bude nepříznivě působit potřeba velkého napětí. Těch 16 ohmů mívají některá sluchátka, tak to by ještě mohlo jít. Ale pod to bych nešel. Chtělo by to vyzkoušet, protože tohle bude záviset na výstupu dané zvukové karty a nedá se to říct obecně. A v dokumentaci taky relevantní informaci s velkou pravděpodobností nenajdete.

Co Vám brání použít aktivní reproduktor, dělají se s napájením USB a analogovým vstupem, nebo přímo i se signálem z USB (jako externí zvukovka). Nijak drahé nejsou. A neni to žádná sláva, ale pořád lepší, než dosáhnete s pasivním reprákem.

K notebooku je to bezpředmětné, ty snad už minimálně 30 let mívají vestavené repro a nic lepšího (tak jednoduchého) nezbastlíte. (Stolní počítače zase mají monitor s repráky, což ale není úplně standard ani dneska, jen je to daleko běžnější než třeba před 10 lety.) Jinak taky stojí za pozornost různé BT reproduktory, stojí pár korun (i pod 2 stovky, stačí kouknout k číňanům) a nadělají kraválu až dost. A pokud nemáte nějaký předpotopní operační systém (s linuxem problémy nikdy nebyly, ale například ještě windowsy sedmičky to neuměly), tak to bude naprosto v pohodě.

U toho repráku možná bude potřeba si i pohrát s ozvučnicí (to byly takové ty fígle jako namířit to do krabičky) aby to udělalo víc hluku.

thetruth

Problém nemající řešení. Všechna funkční a logická tazatel nechce. Chce si tady hrát s reprákem mrsknutým na stole, připojeným na sluchátkový výstup, a čeká, že si polepší oproti standardním reprákům v zavřeném NTB. Hlavně že tu mluví o tiché místnosti, jak daleko je ten noťas, že ho neslyší? Ať si dělá a koupí jaký chce, může si to pak vystavit na hlavu, až si pojede koupit to aktivní repro po zjištění, že to jeho řešení je úplně k h...

111®

To spise čeká na zkrat a KO zvukovky

hodnocení

0x

Nesmysl. Kupte si aktivní reprosoustavy.

yarda1
hodnocení

0x

Já tazateli rozumím.

Měli jsme tenhle televizor (tehdy jsem pro něj byl v podnikové prodejně na Oravě kde je začali prodávat)

oldradio.cz/...

měl i konektory pro připojení vnějších PASIVNÍCH reproduktorů

puhy.cz/...

a další funkce o kterých si současné placky mohou nechat jen zdát. Ale ty vnější reprodukory nebyly potřeba, vnitřní reproduktory byly dostatečně kvalitní na běžný poslech. Tohle u současných televizorů postrádám, vím, jak tam ty vnitřní reproduktory bývají ošizené, svého času jsem pracoval ve firmě kde se takové televizory montovaly.

Onehdy jsme tady avmania.zive.cz/...

byli ve při s nějakým týpkem v diskusi pod článkem, jestli k televizoru je lepší soundbar nebo domácí kino, já jsem zastával názor, že by stačily výstupy na pasívní reproduktory, alle týpek mne udolal svými argumenty, že jsem musel uznat jak jsem blbej a odešel jsom zdechnout do houští.

Dopadl jsem asi stejně jak tady dopadne tazatel, fakt to asi nejde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]