Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jelikož mám od Wi-Fi routeru počítač relativně daleko, tak jsem dlouhou dobu k připojení k internetu používal Wi-Fi kartu. Už od samého začátku používaní té karty mě ale štvala nízká rychlost připojení a nestabilita. Proto jsem se konečně rozhodnul, že koupím síťový kabel a budu mít PC k routeru připojený drátově. Při nákupu jsem ale narazil na 2 různé kabely. Jeden, který zvládá až 1 Gbit/s stojí jen 167 Kč a druhý, horší, který zvládá "jen"100 Mbit/s stojí téměř 400 Kč. Může mi tedy někdo vysvětlit, zda je mezi těmito kabely kromě rychlosti nějaký podstatný rozdíl a proč ten (asi) horší stojí 400 Kč a proč je vůbec 50m síťový kabel tak levný? Mě se ta cena zdá podezřele nízká...
PS: Vím, že Mb/s není stejné jako MB/s
TS Bohemia je UTP cat.6, Megaknihy cat. 5e.
Kabely cat. 5e i cat. 6 jsou certifikovány pro přenosovou rychlost 1 Gbit/s (na omezenou vzdálenost kratší než 100 m pak 2,5 / 5 Gbit/s), cat. 5e s šířkou pásma 100 MHz a cat. 6 se šířkou pásma 250 MHz.
---
Pokud kabel chcete protahovat i s konektorem, je to nejlepší cesta k poškození konektoru.
Ten na TS Bohemia je taky Cat5(E?). Na kabelu je vidět Cat 5E, v popisu je dokonce napsáno jen Cat 5. Jak jsi přišel na Cat 6 je mi záhadou. Někteří si tu očividně cucají parametry z prstu.
A co si ty údaje na těch kabelech přečíst, ten levnější je v každý žíle jeden drát (vodič) a ten dražší má v každý žíle motaný kablík (lanko) a tak lehce se neuláme u kostiček (konektorů)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.