Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je mezi těmito síťovými kabely rozdíl

Od: rj odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jelikož mám od Wi-Fi routeru počítač relativně daleko, tak jsem dlouhou dobu k připojení k internetu používal Wi-Fi kartu. Už od samého začátku používaní té karty mě ale štvala nízká rychlost připojení a nestabilita. Proto jsem se konečně rozhodnul, že koupím síťový kabel a budu mít PC k routeru připojený drátově. Při nákupu jsem ale narazil na 2 různé kabely. Jeden, který zvládá až 1 Gbit/s stojí jen 167 Kč a druhý, horší, který zvládá "jen"100 Mbit/s stojí téměř 400 Kč. Může mi tedy někdo vysvětlit, zda je mezi těmito kabely kromě rychlosti nějaký podstatný rozdíl a proč ten (asi) horší stojí 400 Kč a proč je vůbec 50m síťový kabel tak levný? Mě se ta cena zdá podezřele nízká...

megaknihy.cz/...

tsbohemia.cz/...

PS: Vím, že Mb/s není stejné jako MB/s

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

Klidně kup ten levnější. A skutečně potřebuješ 50 m? Nestačilo by 20 m?

hodnocení

2x

TS Bohemia je UTP cat.6, Megaknihy cat. 5e.

Kabely cat. 5e i cat. 6 jsou certifikovány pro přenosovou rychlost 1 Gbit/s (na omezenou vzdálenost kratší než 100 m pak 2,5 / 5 Gbit/s), cat. 5e s šířkou pásma 100 MHz a cat. 6 se šířkou pásma 250 MHz.

---

Pokud kabel chcete protahovat i s konektorem, je to nejlepší cesta k poškození konektoru.

Ten na TS Bohemia je taky Cat5(E?). Na kabelu je vidět Cat 5E, v popisu je dokonce napsáno jen Cat 5. Jak jsi přišel na Cat 6 je mi záhadou. Někteří si tu očividně cucají parametry z prstu.

Omluva - hleděl jsem na "varianty produktu ...", které se tam na stránku vecpou.

hodnocení

1x

Ale tam je šířka pásma (100 MHz), ne přenosová rychlost (Mbps).

Oba jsou to UTP Cat 5E a zvládnou na té vzdálenosti až 1 Gbps.

Jeden je sice podezřele levný, ale pokud splňuje co slibuje, tak bych se toho nebál.

pecenkav
hodnocení

0x

A co si ty údaje na těch kabelech přečíst, ten levnější je v každý žíle jeden drát (vodič) a ten dražší má v každý žíle motaný kablík (lanko) a tak lehce se neuláme u kostiček (konektorů)

A na to jsi přišel jak? I ten levný je laněný, v popisu má AWG 26/7, což znamená že je každý vodič laněný ze 7 pramenů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]