Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí disk k zálohování dat

Od: km odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,
plánuji koupit externí disk k zálohování dat. Má se jednat o zálohování z počítače, hlavně fotky a pracovní grafické soubory, momentálně mám v počítači tak 3 TB. Máte nějaký tip, jaký disk (značka, typ) koupit? Mám už takových disků víc a jeden už bohužel nefunguje. Tak bych se chtěl vyvarovat. Nejsem úplný počítačový pako, ale zase úplný milovník taky ne, tak prosím přizpůsobte své rady. :)
Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Hlavně kupte disk 3,5palce klasický magnetický HDD (žádný SSD, který se na dlouhodobé archivace vyloženě nehodí) a k němu rámeček ideál třeba Axagon.

Hlavní výhoda je, že koupíte disk určený pro nepřetržitý provoz zodolněný třeba pro NAS server nebo profi servery, což jsou WD RED a WD Gold disky.

Další hlavní výhoda je, že pokud na disku ulomíte to USB, tak zničíte rámeček za 500kč a né řadič disku za cenu disku 5000kč a ještě budete muset platit firmu co zachraňuje data, protože disk s ulomeným konektorem už nikde nepřipojíte.

Takto jen s rámečku vyjmete SATA disk a hodíte do nového rámečku a starý rámeček s USB na SATA převodníkem prostě vyhodíte a hotovo.

Chápete?

hodnocení

2x

Koupil bych plotnový HDD určený pro NAS server

Třeba tenhle, mám 2 ks. už několik let a bez jediné chybičky a to běží v kuse 24/7

pevne-disky.heureka.cz/...

No a k němu HDD box.

Třeba:

vymenne-kity-boxy.heureka/...

km
hodnocení

děkuji. rozumím. jakou toto řešení má výhodu?
doplňuji, že ho nechci mít trvale připojený

Připojený může být tak dlouho jak chcete, mu to nevadí. Jen sem uvedl že u mně jede 24/7.

No výhody, je spolehlivý, sice je pomalejší ale spolehlivý.

No a když si to koupíte jako skládačku, HDD+Box tak víte co v něm (v boxu) máte. Né jako hotové přeznačené značky.

No a kdyby se nedejbože HDD pokazilo, tak vám stačí koupit jen hdd a vyměníte.,

Zrovna HDD určené pro NAS není vhodné užívat samostatně. Mají jinak nastavený firmware.

hodnocení

2x
Osobně k pc mám radši 3.5" disk (5400otáček se tak nehřeje a je i tichý) a usb3 box. Dnes by stál za zváženou i ssd + 2.5" box usb3 - cca 250kč. Výhoda je, že si vybereš disk podle sebe a dá se recyklovat i zachovalý starší disk. Plus disk jde použít i přímo v pc(sata).
km
hodnocení

děkuji. pokud chápu správně, neradíte vyloženě externí disk, ale spíše externí řešení za použití "univerzálního" disku + boxu, který umožní odpojování od počítače. je to tak?

Jak píše kolega - vím co v boxu mám. Výrobci hotového řešení občas rádi použijí ten nejlevnější model přitom cenový rozdíl oproti lepšímu je minimální. Plus jak píšu já, jde využít i disk, který už sloužil v pc a vím, že je vpořádku(smart kontrola). Box kup samozřejmě kovový pro chlazení.

hodnocení

2x

Přešel jsem na externí boxy SSD. Dobré jsou kovové (odvod tepla) Axagon nebo IcyBox. Jsou flexibilní. Příklad:

alza.cz/...

V současnosti ceny SSD jsou srovnatelné s HDD. SSD jsou odolné na otřesy/údery, životnost asi desetiletá.

Jako nosič se mi osvědčily WD Blue M.2 SSD, případně o dost levnější WD Green M.2 SSD pro domácí menší zátěž. WD SSD je nově od letoška SanDisk SSD.

U SSD je dobré generovat oddíl asi o 10% menší než je kapacita nosiče a aspoň jednou za rok aktivovat (připojit k napájení). Nejsou vhodné pro archivaci.

km
hodnocení

děkuji. já to právě chci k archivaci. prostě jednou začas nakopírovat data z pc na disk a ten šoupnout do šuplíku a ideálně se o to vůbec nemuset dál starat.

Pokud chcete jen na zálohu, Nahrát, vytáhnout, schovat a nestarat se.

Tak něco takového, strčíte jakýkoliv HDD, nahrajete, vytáhnete a strčíte do šuplíku.

vymenne-kity-boxy.heureka/...

kaufland.cz/...

Tohle pro něj rozhodně není vhodné. Klasický box je to, co hledá.

Asi jsem se špatně vyjádřil. ARCHIVACE znamená - zapsat a již nosič dat nemodifikovat. Klasicky například: vypálit na DVD či zapsat na DAT-pásku a založit do archívu. V požadovném případě se jedná o klasické zálohování. Postupně časem se přidávají nějaký údaje, případně modifikují.

hodnocení

2x

Na zálohy se mi osvědčily disky z druhé ruky. K počítači jsem je dřív připojoval adaptérem, později jsem si pořídil dokovací stanici. Výhodou je, disky jsou téměř zadarmo a záloh můžu mít víc na různých místech. Kromě toho tak udržuju aktuální klon pracovního disku.
zbozi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]