Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
plánuji koupit externí disk k zálohování dat. Má se jednat o zálohování z počítače, hlavně fotky a pracovní grafické soubory, momentálně mám v počítači tak 3 TB. Máte nějaký tip, jaký disk (značka, typ) koupit? Mám už takových disků víc a jeden už bohužel nefunguje. Tak bych se chtěl vyvarovat. Nejsem úplný počítačový pako, ale zase úplný milovník taky ne, tak prosím přizpůsobte své rady.
Děkuji.
Hlavně kupte disk 3,5palce klasický magnetický HDD (žádný SSD, který se na dlouhodobé archivace vyloženě nehodí) a k němu rámeček ideál třeba Axagon.
Hlavní výhoda je, že koupíte disk určený pro nepřetržitý provoz zodolněný třeba pro NAS server nebo profi servery, což jsou WD RED a WD Gold disky.
Další hlavní výhoda je, že pokud na disku ulomíte to USB, tak zničíte rámeček za 500kč a né řadič disku za cenu disku 5000kč a ještě budete muset platit firmu co zachraňuje data, protože disk s ulomeným konektorem už nikde nepřipojíte.
Takto jen s rámečku vyjmete SATA disk a hodíte do nového rámečku a starý rámeček s USB na SATA převodníkem prostě vyhodíte a hotovo.
Chápete?
Koupil bych plotnový HDD určený pro NAS server
Třeba tenhle, mám 2 ks. už několik let a bez jediné chybičky a to běží v kuse 24/7
No a k němu HDD box.
Třeba:
Připojený může být tak dlouho jak chcete, mu to nevadí. Jen sem uvedl že u mně jede 24/7.
No výhody, je spolehlivý, sice je pomalejší ale spolehlivý.
No a když si to koupíte jako skládačku, HDD+Box tak víte co v něm (v boxu) máte. Né jako hotové přeznačené značky.
No a kdyby se nedejbože HDD pokazilo, tak vám stačí koupit jen hdd a vyměníte.,
děkuji. pokud chápu správně, neradíte vyloženě externí disk, ale spíše externí řešení za použití "univerzálního" disku + boxu, který umožní odpojování od počítače. je to tak?
Přešel jsem na externí boxy SSD. Dobré jsou kovové (odvod tepla) Axagon nebo IcyBox. Jsou flexibilní. Příklad:
V současnosti ceny SSD jsou srovnatelné s HDD. SSD jsou odolné na otřesy/údery, životnost asi desetiletá.
Jako nosič se mi osvědčily WD Blue M.2 SSD, případně o dost levnější WD Green M.2 SSD pro domácí menší zátěž. WD SSD je nově od letoška SanDisk SSD.
U SSD je dobré generovat oddíl asi o 10% menší než je kapacita nosiče a aspoň jednou za rok aktivovat (připojit k napájení). Nejsou vhodné pro archivaci.
děkuji. já to právě chci k archivaci. prostě jednou začas nakopírovat data z pc na disk a ten šoupnout do šuplíku a ideálně se o to vůbec nemuset dál starat.
Pokud chcete jen na zálohu, Nahrát, vytáhnout, schovat a nestarat se.
Tak něco takového, strčíte jakýkoliv HDD, nahrajete, vytáhnete a strčíte do šuplíku.
Na zálohy se mi osvědčily disky z druhé ruky. K počítači jsem je dřív připojoval adaptérem, později jsem si pořídil dokovací stanici. Výhodou je, disky jsou téměř zadarmo a záloh můžu mít víc na různých místech. Kromě toho tak udržuju aktuální klon pracovního disku.
zbozi.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.