Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové PC, poradíte?

Od: uzivatel odpovědí: 22 změna:

Existuje nějaký snadný způsob, jak přenést všechny programy, nastavení, hesla atd. ze starého PC na nový?

doplněno 13.03.25 13:48:

Staré PC má OS Win 10 a nové Win11.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml
hodnocení

2x

Myslím, že neexistuje, ebo o něm nevím.

Klonování disku je blbost, windows je vázaný na hw a po přednání do jiného PC fungovat nebude (musel by ten nový PC být hodně podobný tomu starému a to asi neni reálné). Tohle jde dělat leda s linuxem, který klidně přežije i přenos mezi Intel (Core2) a AMD (sand něco) (vlastní zkušenost k mému velikému údivu z 15 let starého počítače do tehdy zcela nového, dost práce mi to ušetřilo). No ale zkuste to, pokud si chcete hrát, třeba se to povede nebo bude stačit nějaká aktualizace.

Je potřeba si vypsat nainstalované programy třeba z nastavení a ty potom do nového PC instalovat. Pokud jsou mezi nimi programy které je potřeba online aktivovat, nezapomeňte je na starém PC online deaktivovat, aby šly nainstalovat.

Pak je potřeba najít neinstalované programy (takové, co se jen kopírují; pokud nějaké máte, asi víte kam jste je dal) a ty si vypsat.

Nastavení, to je na nějaké to hraní si. A to samé hesla.

Já třeba tímto strávím minimálně měsíc a ještě nějakou dobu poté zjišťuju, co mi ještě chybí. Když jsem dělal reinstal několikrát do roka nebo i do měsíce (to byly doby windows95) měl jsem na to seznam co a v jakém pořadí nainstalovat, co kde nastavit, ale od dob Vist (a později XP a 7) tohle nevedu, tyhle systémy se tak snadno nezboří.

jir
Myslím, že se mýlíte. Běžně provádím klonování disků v případě, že starý disk již nepostačuje. Mám disk 120GB, vytvořím jeho klon na disk 240GB, vložím do notebooku a vše funguje jako předtím. Pokud bylo na starém disku více oddílů, na novém se vytvoří stejný počet a velikosti budou ve stejném poměru jako na původním.
A teď pozor: vytáhnu z jednoho počítače disk se systémem Windows 10 a vložím do jiného. Co se stane? Systém se normálně spustí a sváže se s novým hardwarem. Nevěříte? A zkoušel jste to?

@jir - nevěřím, zkoušel jsem - licence W10 má být nahrána na desce - ne disku - takže pokud byste disk vložil do jiné desky, tam nebude aktivována

@jir - Nechce klonovat či vyjmou a vložit disk do nového kompu. Četl jste dotaz?

... jak přenést všechny programy, nastavení, hesla atd. ze starého PC (Windows 10) na nový s Windows 11

@jlmc - normální proces reaktivace Windows na novém HW. Z 99% to jde všechno samo online, pouze v malém procentu to chce telefonické ověření, ale to se mi už nestalo hodně dlouho. Na svém PC jsem po kompletním upgradu komponent reaktivoval Windows už mnohokrát..

@regine - právě proto byla rada přenést kompletně starý systém na nový PC (tzn. zbavit se nového Win11) a pak případně provést update z Win10 na Win11, pokud by to uživatel chtěl. Za mě nejjednoduší způsob, ale má své mouchy, které byly popsány výše.

Jistě... takže misto čisté instalace Win 11 bude mít Win 10 upgradnutý na Win 11, tedy zbytky desítek, které jedenáctky nepotřebují a ty jedenáctky k tomu... Navíc tohle řešení IMHO zabere víc místa na disku, než čistá instalace Win 11. Nemluvě o tom, že tím klonováním a následně upgradem na vyšší verzi stráví přibližně tolik času, jako když si nainstaluje potřebné programy na novém PC do nového systému...

To jsou rady... *zed*

Nevím, jestli to špatně vysvětluji anebo to prostě někdo nechápe. Bavím se celou dobu o migraci systému (ať už pomocí bitové kopie disku anebo jiným způsobem) a ne o dualbootu apod. Tzn. Win11 se z nového PC při tom procesu kompletně odstraní.

Pokud se budeme bavit o časové náročnosti, tak když tomu hodně přidám a nové PC nebude zrovna z nejrychlejších, tak bitová kopie zabere cca 2 hodiny a upgrade z Win10 na Win11 další 2 hodiny přičemž po většinu času to bude automatizované a tazatel u toho nebude muset celou dobu sedět. Při instalaci a nastavování všeho úplně od začátku u čerstvě nainstalovaných Windows u toho člověk stráví střízlivým odhadem 1-2 dny (instalace Windows je rychlá, ale to všechno ostatní potom je peklo). No a i po nějaké další době bude postupně zjišťovat, na co všechno při přenosu z jednoho PC na druhý zapomněl.

Tazatel se ptá na snadný způsob a za mě je tento mnou popisovaný způsob nejsnadnější. Mluvím z vlastní zkušenosti, instalací Win mám za sebou už několik desítek...

O dualbotu nebyla nikdy řeč... Já pro změnu nechápu, že na dotaz tazatele jak dostat sw z PC s Win10 na jiné PC s Win11 mu je nabízeno klonování disku s původním systémem. Když odhlédnu od případných problémů s licencemi, vzhledem k tomu kam a jak jsou akutálně licence ukládané. Dále pak myšlenka nahrazení nového systému Win11 systémem, kterému brzy skončí podpora. Dále pak upgrade desítek na jedenáctky... ne že by to nebylo funkční, ale každý IT potvrdí, že čistá instalace konkrétního systému je lepší než kočkopes upgradnutého, ať už se to týká nevyužitého balastu původního systému, který ten nový nesmaže, bordelu v registrech, nebo zbytečně zabíraného místa na disku.

Nevím jak komu, ale mně instalace nového PC, včetně systému, všech potřebných programů a nastavení opravdu nezabere den, nebo dva. A ne, neinstaloval jsem PC jen jednou či dvakrát, a ano mám zkušenost i s klonováním disku a podobnými piškuntáliemi.

hodnocení

1x

Ano existuje - bitová kopie pevného disku..

doplněno 13.03.25 14:09:

K doplnění otázky - asi je jedno, co je na novém PC. Stále můžete disk Windows 11 smazat a nakopírovat na něj bitovou kopii disku z původního PC s Windows 10. Windows 10 pak jde zdarma upgradovat na Windows 11.

Jinak jiný jednoduchý přenos všech programů a jejich nastavení na nové PC bohužel neexistuje (anebo jsem o žádném neslyšel;)). To je také jeden z důvodů, proč jsem udělal asi už 4 kompletní upgrade počítače a stále na něm používám původní instalaci Windows (kterou jsem postupně upgradoval z Windows 7 na 8, pak na 10 a finálně na 11). Prostě se mi nechce strávit dva dny nastavováním čerstvé kopie Windows (instalace a nastavení všech programů) i když vím, že by to bylo nejlepší řešení...

Bitová kopie ale asi nebude úplně případ přenosu win10->win11. Upgrade je taky pomalý a zůstane plno starého bordelu.

Jak jsem psal v doplnění - není to přenos Win10 na Win11, ale přenos Win10 ze starého do nového PC se vším všudy a až pak v novém případně upgrade na Win11. To, že to není nejlepší řešení, jsem psal také (kvůli zmiňovanému starému bordelu, atd.), ale furt je to jednodušší, než instalace nových Windows a poté instalování a nastavování všech programů atd. znovu.:)

Osobně se bojím dne, kdy těch problémů s spojených postupnými upgrady Windows a hardware budu mít na svém PC tolik, že mi už nezbude nic jiného, než udělat čerstvou instalaci Windows se vším všudy...*smich*

ptrm

Na migraci systému na jiný HW vyvinul Acronis nástroj Acronis Universal Restore

care.acronis.com/...

hodnocení

1x

Ten PC potřebuje nainstalovat všechny potřebné programy znovu - a pokud jsou to programy licencované, musíte na novou základovou desku/disk nainstalovat i novou licenci.

Hesla můžete mít zálohovaná třeba v googlu - stačí přihlášení profilu a hesla ze všech webů tam jsou. Při nových instalacích programů si vytváříte a ukládáte nová hesla...

KeePass2 bude asi pro správu a uložení hesel to pravé - do budoucna. Nechci to tvrdit, ale myslím, že hesla se tam dají zazálohovat.

doplněno 20.03.25 15:57:

Teď jsem zabrouzdal mezi stará DVD - a je tam "EaseUS Todo PCTrans Pro" - lze mezi dvěma počítači s různými verzemi windows pohodlně přenést instalované aplikace i data

To je tedy jen popis u toho programu - ale jak moc je to pravda netuším.

Než KeePass bych raději použil nějakou online verzi. Nehrozí ztráta dat v případě havárie disku. Za sebe osobně mohu doporučit Bitwarden.

cx

keepass byl vzdy doporucovan na SYNC ulozisti typu 1Drive, Dropbopx, iCloud...

Online verze má výhodu v tom, že se k heslu dostanu kdekoliv na světě, případně mám navíc appku v mobilu.

hodnocení

1x

Kolegové se Vám sice snaží v dobré víře poradit, ale občas je to stylem "otevírám lahváč ručním granátem". Chápu, že je to pruda (sám jsem to několikrát řešil), ale nejjednodušší cesta je na nový PC s předinstalovaným Win 11 nově nainstalovat všechny potřebné programy a případně je znovu nastavit. Ze starého PC můžete bez větších potíží zmigrovat třeba oblíbené položky v internetovém prohlížeči a hesla z něj.

pavel
20.03.25 17:33
hodnocení

1x

hodnocení

0x

Určitě ne. > CITACE: Staré PC má OS Win 10 a nové Win 11.

U velkých systémů se jedná o proces migrace a je časově náročný, musí se připravit a výsledek není jednoznačný, ladí se. Provádí profi-firmy.

cx
hodnocení

0x

apple to asi ma, treba u telefonu je staci dat k sobe a vse se udela samo, u pocitace myslim ze to take umi..

U Win? tak to byl vzdycky pain - poslouchat jak si uzivatel zformatoval disk anebo TAMTO MA NA STARYM KOMPU a podobny storky :-D

Proste kdyz jsem lopata, tak si poridim automaticky reseni nebo zaplatim. No chuda lo... to je nestastna lo... zaroven.

ps: nevim jak by nekdo s takovym dotazem zvladnuil provest bitovou kopii ani co mysli "hesly", zda to co ma ulozeno v prohlizeci? Nebo jina hesla? A co mysli "programy"? On totiz jeden muze byt vazan na HW MB, jiny zase na registry a dalsi je schopen pracovat i bez instalace...

Anio ta bitova kopie by se nemusela rozjet, pokud bude aktivace na HW MB treba...

pravda

Jak píšeš, apple je pro technické lopaty, které si svou IT negramotnost těžce zaplatí :-D

hodnocení

0x

Taky jsem měnil pc komplet. Všechno jsem měl samo zálohované+ofocené různé net stránky, abych věděl, co všechno potřebuji. Je to drbačka, ale s tím se musí počítat.

Jen bacha třeba na nějaké programy, které máte na disku a koupíte jako já nové pc už bez disketové jednotky.

Něco se dá nesnadno vyhledat na pc-nějaké ovladače třeba k tiskárně, skeneru apod.

A pak jsem měl třeba kdysi stáhlý z nějakého webu office 2007 i s klíčem na CD. Sice už jsou staré, ale pro mé potřeby stále supr, fungují skvěle a platit za nové několik tisíc se mi fakt zbytečně nechce. Ale musel jsem si právě celé CD s officem stáhnout normálka na flešku. Z té jsem si to pak nainstaloval znovu na nové pc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]