Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dále se editovat cizí model pro 3D tisk?

Od: g68® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

jsem začátečník v 3D tisku. Vše, co jsem dosud tisknul, byly hotové modely, nikdy jsem netvořil svůj vlastní. Ptám se - je možné jakýkoliv model (příloha .stl) vzít a změnit si ho k obrazu svému? Jedná se mi o drobnost - pořebuji upravit malou krabičku na jeden elektronický sensor. V jednom směru zvětšit rozměr a vyplnit jeden otvor. Googlil jsem, ale vždy jsem našel jen návody, jak stavět model od začátku. Zkoušel sjem otevřít .stl ve FreeCADu, tam mám ale problém objekt jen vycentrovat na obrazovku, natož ho nějak editovat. Strašně neintuitivní, ale samozřejmě díky mé neznalosti. Třeba to nejde, třeba se dá model nějak zamknout. Proto se ptám. Případně mi prosím doporučte nějaký návod pro pitomce případné jiný program než FreeCAD. Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jsem prakticky taky začátečník, ale v tom FreeCadu se nějaké úpravy zvládat dají. S stl objektem pracujete jako s mesh, dá se pak různě řezat, doplňovat i otvory, nebo zaslepovat otvory, nebo doplňovat o vlastní objekty. Možná to jde nějak lépe, ale já to dělám logickými operacemi, tedy sčítáním a odečítáním objektů. Intuitivní to opravdu není, zvlášť pokud člověk v takových provramech není zvyklý pracovat. A občas to bohužel provede něco neočekácaného, nebo vyheneruje spoustu řádků chyb, proto se vše musí zálohovat. Také mám problém s tím, že když s nějakým primárním objektem provedu nějaké následné operace, tak už zpravidla nemohu upravit třeba rozněry, nebo polohu toho primárního objektu, protože to často opět vede k rozpadu a chybám. Postupuji podle návodů na YT, ale ani to není ono, protože každý má jinou verzi a jinak customizované menu, takže většinou nejde se jednoduše "opičit".
Výsledek se před exportem musí sloučit do jediného objektu, protože jinak se z nějakého záhadného důvodu ve sliceru jednotlivé části polohově rozpadnou.
On každý nejraději používá to, v čem už umí, (Tedy různé drahé Cady, nebo Blender, Radiant.. Existuje i cosi online v prohlížeči.) protože je to efektivnější, než se něco učit od nuly. A kdo neumí v ničem, tak si musí vybrat. Hledá nějaký "lehký", ale zjistí, že v žádném z těch programů začátek bez pomoci není lehký. Každou pitomost desítky minut hledá na YT.
doplněno 05.03.25 17:51: Zrovna krabičky jdou ve FreeCadu na pár kliků. Vytvořím kostku, upravím jí rozměry, udělám její kopii, zmenším na vnitřní rozměr, vycentruji, odečtu. A je základní krabička. Odečtením dalšího placatého hranolu vznikne zapuštění pro víčko. Odečtením válců vznikne otvor pro šroub/vrut. Zaoblení, nebo zešikmení vybraných hran je taky skoro na jeden klik. A takováto krabička na baterie se dá zapustit do stl modelu.

hodnocení

0x

Samozřejmě, že to lze, ale k tomu by Vám autor musel poskytnout CAD data a Vy byste musel vlastnit odpovídající software. Pokud se jedná opravdu o jednoduchou úpravu, pak něco zvládá i slicer (rozměry určitě). Ale pokud je to jen jednoduchá krabička, zkuste si to namalovat ve 3D sám - hodně se přitom naučíte. Většina xxx.cadů je pro začátečníka, jak píšete, neintuitivní, ale to se Vám jeví proto, že s ními neumíte pracovat. Je hodně CAD programů pro domácí použití se spoustou výukových programů. Tam se toho naučíte nejvíc, ale nebude to za dva dny nebo za týden. Pokud se do toho opravdu chcete pustit a učit se, pak Vám vřele doporučuji cloudový OnShape. Ten je na ovládání velmi jednoduchý, nástroje které obsahuje určitě min. první rok všechny nepoužijete a má i možnost importu různých formátů dat, formátu =.stl nevyjímaje. Pošlete mi Vaše =.stl a požadované úpravy na SZ.

g68®
hodnocení

Díky za odpověď. Takže jak jsem tušil - .stl soubor v sobě nemá vśechny kompletní informace, jak vytvořit objekt od začátku. Budiž. To co potřebuju, není nic kritického, můžu se zařídit i jinak. A začnu se tedy učit dělat modely sám. PS. nevím, že by tu šly posílat SZ, na mail nevidím. Nevadí, není třeba. Díky.

Tak s těmi SZ to tedy opravdu netuším *nevi*. Ale opravdu si alespoň vyzkoušej ten OnShape, dělá se v něm poměrně jednoduše a zvládá toho opravdu dost a to včetmě exportování modelu třeba do =.stl anebo i přímo do =.3mf. Uložené modely jsou sice na cloudu veřejné, ale pouze k nahlížení, takže autorská práva zůstávají zachována a pokud to povolíš, může zplnomocněná osoba soubory sdílet = má tedy plný přístup, ale pouze k povoleným datům. A výhoda je, že máš pořád aktuální stav svých modelů po jakýchkoli úpravách a možnost si i evidovat verze.

hodnocení

0x
Při modelování 3D objektů pro tisk i úpravu *.stl modelů s úspěchem používám Autodesk Fusion 360, je to placený software, avšak po registraci se dá pro nekomerční použití stáhnout zdarma. Také se s ním stále učím, avšak přijde mi mnohem přívětivější než FreeCad.

hodnocení

0x

STL se dá bez problémů importovat a dále editovat. Fusion bych doporučil na složitější věci, ale pokud by šlo jenom o jednoduchou úpravu krabičky, použil bych webový Tinkercad.

g68®
hodnocení

Jen o představu, o co jde - jde o čidlo měření vzdálenosti od překážky. Chci si hlídat v poštovní schránce pŕítomnost pošty. Ten otvor vpředu není třeba a i ty válečky nemusí být z krabičky tolik vystouplé. Nevadí, doopravím si tavnou pistolí.

Dále se editovat cizí model pro 3D tisk?
Dále se editovat cizí model pro 3D tisk? #2
Pokud máte 3d tiskárnu (nevím, třeba ne, třeba vám to někdo vytiskne), tak mi přijde škoda se nenaučit alespoň základní modelování. Zrovna tohle jsou jen samé jednoduché útvary a stačí vám k tomu jen ty úplně začátečnické operace třeba v tom FreeCadu.
g68®
hodnocení

Mám, to na obrázku je můj tisk. Jen ten .stl model je stáhnutý z webu.

Jesti chcete tu krabičku hlubší, tak si prostě ve sliceru nastavte pro danou osu zvětšení třeba 130 %. Sice to v tom poměru vytlustí i zadní stěnu, ale to asi neva. Kby to vadilo. opět stačí ve sliceru model posunout (utopit) do podložky. Takto se vyhnete potřebě úprav ve 3d editoru. Dokonce byste i do toho nechtěného otvoru mohl přímo ve sliceru umístit druhý model který by otvor vyplnil.

km
07.03.25 08:32
hodnocení

0x

ano

makk
hodnocení

0x

Soubor stl v podstatě není jednoduše editovatelný, ale pokud to není nic složitého, jde to celkem dobře. Takže pro Vás:

To víčko bych upravil ve sliceru, když dáte měřítko v ose Z např. 200%, tak to víčko bude 2x tak silné, rozmery v osách X a Y se nezmění. Takže vám ty senzory zmizí ve víčku (o kolik přesně zvětšit si musíte změřit).

Další možností je doplnění dalším tělesem. Říkáte, že potřebujete vyplnit otvor. Řekněme, že je to otvor průměr 5mm hluboký 10mm. Tak si v libovolném programu (já pracuji s 123D Design) vložíte stl, nakteslíte si váleček průměru 5mm dlouhý 10mm (pokud je kolem místo mohou být rozmery větší) a díru jím doslova zašpuntujete. Uděláte z toho zase stl a můžete tisknout.

Možnost je o oříznout, to vy nepotřebujete, ale pro příště. Stl si vložím do výkresu, udělám si např. kvádr větší, než bude odstraněná část, to co chci odstranit překryju tím kvádrem a pomocí funkce substract to oříznu.

No a takto jednoduchý model celkem snadno nakreslíte v 123D Design (samozřejmě v jakémkoliv jiním programu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]