Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zprovoznění notebooku s win 11

Od: libor007® odpovědí: 19 změna:
Přátelé, čeká mne zprovoznění ntb acer s win 11 pro matku. Potřebuju tipy co vše nastavit a nainstalovat pro bezproblémový a v zásadě bezzásahový chod na běžné domácí používání. Doposud jsem jednou za dva roky upgradoval linux a pc si žil svůj život bez dalších mých zásahů. Nejde o to, že bych to nezvládl v nějakém základu zprovoznit, ale mé poslední win byly XP a já chci matce dát rozumně nastavený systém *smich* Nějakou základní sadu programů nahodím skriptem z ninite, ale co dál? Potřebuju vypnout zbytečnosti, zapnout nezbytnosti. Poraďte, co děláte po instalaci případně klidně odkažte na kvalitní článek s doporučeními. Moc jsem zatím nevygůglil a nechci tím zabít x hodin. Díky za tipy.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Taky se hlásím. kdysi existovalo n-lite, teďj se to jmenuje inak.

Klíčové je ,zda je o Pro nebo Home
Ms účet - lidi si na něj stěžují.

jm
hodnocení

0x
Při instalaci systému se snažím zakázat všechno co jde. Po nainstalování prvních aktualizací skočím do nastavení a v oblasti soukromí se snažím omezit úplně všechno co nepotřebuji. Zakážu všechno s kamerou, mikrofonem, programy na pozadí, ...
Odinstaluji msoffice 365, asistenty, cloud, mrknu na spuštění programu po startu.
Po pár dnech a aktualizacích už zase kolečko zopakuji.
doplněno 24.02.25 21:49: Dám prohlížeč Google Chrome, nastavení, zakážu personifikace, proklikávám ty desítky možností a zablokuji co jde. Nastavení aplikace k otevírání. Web jen Google Chrome, přehrávání videí VLC, koupím za 69 Kč MS Office 2019 a aktivuji. Nahraju PDF Adobe reader, další programy záleží podle potřeby uživatele.
doplněno 24.02.25 21:51: Jo a hlavně zakážu zpětnou vazbu MS. Zadám tam reportovat v uvozovkách nikdy. Taky skočím do nastavení disků a u pravidelné defragmentace disku právě u ssd zakážu tuto činnost.

To je vtipné. tím google chrome si to zabil. existuje chromium

hodnocení

Chromium má ale jistá omezení.

SSD se nedefragmentují... tuto činnost Vám u SSD Windowsy ani nenabídnou ke spuštění. Platí to minimálně od desítek, ale myslím že i sedmičky to tak měly.

I SSD mají od W10 ve vlastnostech automaticky zadanou "optimalizaci" - což je alternativa slova defragmentovat - je tam "Zapnuto" a na určité nastavené bázi se to "optimalizuje".

@jmlc To ja samozrejme vim, ale neni to totez co defragmentace a Win na SSD disku defragmentaci proste neumozni provest.

thetruth

Chrome, Adobe, Office za 69,- Kč, vypnout TRIM na SSD, tvl. povás bych chtěl počítač používat *smich2* A všechno zakázat, co na tom, že se pak bude řešit, proč polovina věcí nefunguje *zed*

Já se nechci chlubit, ale rodinní příslušníci a snad desítka známých, kterým jsem chystal PC nebo NTB, včetně pc mých dětí... - vše funguje jak má a k plné dlouholeté spokojenosti.

Nikomu ale neberu jeho způsob řešení nastavení či používání aplikací nebo programů - já popsal, co dělám. A napsal jsem to právě pro dlouhodobou spokojenost všech, kteří pak počítače používají.

Ale může se stát každému i bez omezování OS či dalších úprav ...

Zprovoznění notebooku s win 11

hodnocení

0x

Nabootuji flešku s windovs a při instalaci klikam.

Pokud to je uplně nový notebook, tak se bootování zpustí prvním zmáčknutím napájení.

Chcete to - ne - dále - a tohle - ne - a toto - ne.

Nainstaluji ovladače / zakladní deska / zvuk / grafika / tiskárna / zde mám hotovo.

Po nainstalování win. otevřu start / vše / a pravou myší klikám, odinstalovat vše co nechci.

Nainstaluji Firefox / Sumatra PDF / Libre office / Thunderbird a končím tvá Máňa

hodnocení

Tak to mu moc práce nevěnuješ.

No a co bys chtěl jako více?

Nainstaluji win., odinstaluji bordel, zakážu co nechcu, nainstaluji pár základních prográmků (ty co potřebuji) a hotovo.

Antivir už mám v základu,

hodnocení

Přehlídl jsem tu odinstalaci.

mss

Když teda ne Linux...

oo-software.com/...

hodnocení

Přátelé, co kdybych chtěl instalovat čisté iso win 11 bez bloatwaru? Proběhne aktivace? Jinak ntb je se čtečkou prstů, bývají všechny potřebné drivery k dispozici? Stáhne si je dnes systém všechny sám nebo nutno ručně od výrobce? Máti do toho už rýpat nebude, tak bych to vyladil, disk rozdělil...

Je to starý NTB? nebo úplně nový? ... u nového by se teoreticky mělo při instalaci stáhnout a dotáhnout úplně vše, ale při instalaci na starý by dost ovladačů mohl být problém.

mll
hodnocení

0x

Akrobat nesnášim od verze cca 6 to je neskutečnej bloatware, na pdf instaluju (ani neni potřeba instalovat, je to jeden exáč) sumatraPDF.

Double Commander jako souborový manažer (místo placeného total commanderu), nevím nakolik to ocení matka.

Libre office bych bral dneska jako standardní výbavu, klidně i vedle těch mrkvosoftích.

Na internet firefox, ale to je asi věcí vkusu. Když jsem instaloval svůj notebook nefungovalo to edge ani na stažení prohlížeče, musel jsem na vedlejším počítači s linuxem stáhnout instalaci firefoxu pro windows (znamenalo to potvrdit že jsem se nespletl a že chci opravdu verzi pro windows i když na počítači je linux) a tu nainstalovat.

S jedenáctkama jinak nemám zkušenosti, ale jestli jsou o tolik "lepší" proti desítkám jako desítky byly proti sedmičkám, tak neni o co stát a jestli neuvažovat spíš o linuxu (ale chápu, že když ten systém dávají k notebooku zadarmo... a proč bořit co nějak funguje, přesně z toho důvodu mám na notebooku ty desítky).

V desítkách byl jako výchozí nainstalovaný a zapnutý ransomware bitlocker (u některých výrobců jako třeba dell a taky po nainstalování officů), tak ten by to chtělo vypnout, než potom zjistit jeho existenci až budete hledat jak dostat data ze zašifrovaného disku, teda pokud o to šifrování nějak extra nestojíte.

Taková ta základní výbava jako VLC a irfan je snad jasná.

Je to už dlouho, takže ne na všechno si vzpomenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]