Nejste přihlášen/a.
DObrý den, mám problém. Používám na noťasu Windows 11 Pro. Od jisté doby (po aktualizaci nebo jsem něco já nastavil) se mi začali u každého, nově vytvořeného soubory či složky, zobrazovat v ikoně souboru zámeček. Tedy asi, že se soubor automaticky zašifroval. Přitom Bitlocker jsem měl vypnutý.
Protože jsem nevěděl, jak se toho problému zbavit, nahrál jsem data na flashku (jedná se o pár složek, kde mám soukromé fotky) a všechny jsou se zámečkem. Přeinstaloval jsem windows no a na soubory se nyní nijak nedostanu. Na disku C mám windows old, kde mám starý účet, kde byly ty soubory, ale taky je nezobrazim. Dá se toto nějak udělat, abych si ty soubory zpřístupnil? Jde mi hlavně o ty fotky, které nezobrazím. Díky
doplněno 16.02.25 21:08:
Ještě doplním, že mě to pořád odkazuje na práva nějakého účtu, který je mi cizí (neznámý)
1x
Od jisté doby (po aktualizaci nebo jsem něco já nastavil) se mi začali u každého, nově vytvořeného soubory či složky, zobrazovat v ikoně souboru zámeček. Tedy asi, že se soubor automaticky zašifroval.
A ty soubory byly běžně přístupné? ... virus by je zašifroval s požadavkem na výkupné ...
"Přeinstaloval jsem windows"
a ke starým souborům se nedostanete, protože k nim měl oprávnění starý uživatel ...
Musíte převzít oprávnění
Složky a soubory zašifrované systémem mají atribut "Encrypted". Údaj najdete to ve vlastnostech souboru / složky.
V zašifrované složce, pokud nastavíte "Platí i pro soubory ve složce" jsou všechny soubory zašifrované.
Toto jsem udělal. U šifrovaného souboru jsem dal vlastnosti/zabezpečení a nastavil tam u svého účtu plná oprávnění pro daný soubor (úplné řízení), ale nestalo se vůbec nic.
Na starém účtu (microsoft účet) jsem se na ty soubory normálně dostal i když měli ten zámek v ikoně. Ale jakmile jsem si je přesunul na USB disk a přeinstaloval windows, tak už bohužel ne.
Zkoušel jsem to dle návodů, ale prostě to nefunguje. Je zajímavé, že u těch souborů můžu přepisovat jejich název, ale prostě otevřít nejdou ani za boha.
Pokud se díváte na soubory z WIndows.old (nebo jejich kopie na flashce) a ty byly zašfrované systémovým klíčem ze starých Windows, pak už se k nim nedostanete - leda vyexportovat původní klíč ...
Jak je to ve vlastnostech souboru? Je v průzkumníku soubor zobrazen zeleně?
How to recover encrypted files from previous Windows Installation
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-recover-encrypted-files-from-previous/4c420b15-1670-45b0-97dc-9dce7b448ea8
how to recover encrypted files on new windows 10 os?
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-recover-encrypted-files-on-new-windows-10/7cfb123b-3a3d-4c87-82aa-e024cea750fb

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.