Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu si zavirovat PC pouhým otevřením příchozího mailu?

Od: jozefs11® odpovědí: 20 změna:

Zdravím, chci se zeptat, zda-li si mohu zavirovat PC pouhým otevřením mailu nebo si musím stáhnout přílohu? Přišel mi mail od Balíkovny s podivným číslem balíčku, který na oficiálních stránkách není k nalezení. Mám mail zkusit otevřít? Nehodí mi to nějaký vir pouhým otevřením? Děkuji za odpověď.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

8x

"mohu zavirovat PC pouhým otevřením mailu" ne
"musím stáhnout přílohu" a pokud pak soubor otevřete, tak pak už ano

hodnocení

Jo, dobře, to jsem chtěl vědět. Díky moc za odpověď. *palec*

hodnocení

5x

Ne. Vir je spustitelný program. E-mail je text. Adresa balíkovny je noreply@balikovna.cz nebo balikovna@balikovna.cz.

hodnocení

Též ti děkuji za odpověď. A e-mail přišel od balikovna@balikovna.cz. Ale i tak je to nějaký divný, měl mi přijít balíček doporučeně z Nizozemska. Přitom z této země vůbec nic nečekám.

baIikovna@baIikovna.cz

Hoď si text výše do jiného (patkového) fontu a uvidíš. Třeba použij Times New Roman.

To vypadá na evropský mezisklad některého čínského tržiště. Nebjednával jste něco přes Temu nebo AliExpress? Mně nedávno přišel balíček do boxu, aniž bych o to žádal. Je to lepší, než když to v nepřítomnosti zaveze pošťák na poštu. Bez obav to otevřete. Výdejní doba v boxech je jen dva dny. Zásilka přes Balíkovnu se také objeví v aplikaci Pošta Online a Balíkovna.

@hlada V Holandsku má sklad Ali, ale jak je to s Nizozemskem, to netuším.

makk
hodnocení

2x
Nesmíte klikat na odkazy a otevírat přílohy. Níže je typicky podvodný mail, tváří se, že vám píše Decathlon, ale když najedete myší na "Od" (netřeba klikat, jen najet) tak se vám zobrazí skutečná adresa, ze které je to poslané (to v tom čeném rámečku) a jasně vidíte, že to adresa Decathlonu na 100% není.
makk

ještě ten obrázek

Mohu si zavirovat PC pouhým otevřením příchozího mailu?

hodnocení

0x
Přišlo to opravdu z Balíkovny? Nebo je adresa odesílatele velmi podivná?
A jen tak na okraj, opravdu čekáš balík přes Balíkovnu?
hodnocení

No, já to zatím neotevřel. Přesnou emailovou adresu neznám. Čekám na jeden balík, ale daná osoba mi neřekla, přes co to posílá.

05.02.25 20:28
hodnocení

Mohu si zavirovat PC pouhým otevřením příchozího mailu? #2

hodnocení

0x

A má to nějakou přílohu?

hodnocení

Přílohu to nemá

doubuku
hodnocení

0x

Dobrý večer, pokud máte aktualizovný systém, prohlížeč, antivir, případně poštovního klienta. Je to velice nepravděpodobné. I když se to v minulosti již stalo.

hodnocení

0x

Pokud vám včera, tj. 5.2.2025 přišel e-mail s datem 30.1.2025, že vám DNES budou doručovat balík..., co je z toho zřejmé? Snad nemusím dále rozvádět.

hodnocení

Opravdu to přišlo 30.ledna, jen jsem se ptal 5.února. A koukal jsem, je to od balikovna@balikovna.cz.

hodnocení

0x

Jak píše km ne.

Mě taky přišel mail který se tváří od VZP, že tam mám přeplatek a pokud ho získat mám kliknou na odkaz.

Za prvé když mi VZP něco vrací, tak se o to žádá jinak a ne klikáním na odkaz v mailu.

a za druhé když kliknu na adresu odesílatele tak je vzpservice-cz zavináč sevenzen tečka com

a takovou adresu určitě VZP nemá.

ml1
hodnocení

0x

Záleží na emailovém klientovi, co všechno dovolí. Pro jistotu vypněte interpretaci html verze (nechte zobrazit jako holý text), to by mělo všechny hrozby minimalizovat a meily by měly být dělané tak, aby i v této podobě byly čitelné (jen tam nebudou obrázky a formátování textu), zvlášť meil od balíkovny. Pak by nemělo skoro nic hrozit.

Teoreticky otevřením mejlu by se nic stát nemělo, je to jen text, případně html, ale jistotu bych v tom stejně neviděl. Horší už je to s klikáním někam nebo otevíráním příloh, to poskytue nevídané možnosti.

No ale pokud jste nic přes balíkovnu neobjednával, tak to normálně hoďte mezi bordel.

vernon
hodnocení

0x
Ne. E-mail být zavirovaný nemůže, protože to není spustitelný soubor. Ale příloha ano...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]