Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po výpadku elektřiny se nespustí WinXP

Od: cronaldo* odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,
Včera vypadla elektřina samozřejmě jsem byl u počítače. Když nahodili elektřinu cca po 3. hodinách, zjistil jsem, že mi nechce naskočit Windows. Mám v PC důležitá data a nechci o ně přijít. Zkoušel jsem spouštění v nouzové režimu, poslední známou funkční konfiguraci, ale nic nepomohlo. Zkoušel jsem i zvolit Zákaz restartu po chybě, ale poté vyskočila chyba UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME. Víte někdo, co s tím? V čem by mohl být problém? Budu vděčný za každou pomoc..

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

support.microsoft.com/...

doplněno 30.11.12 13:54:

Zkráceně:

1. Sežeň si (pokud ho nemáš) instalační CD a nabootuj z něj.
2. Když naběhne úvodní obrazovka instalátoru, zmáčkni R, spustí se "Konzole pro zotavení"(nebo tak nějak se to jmenuje).
3. Zadej heslo administrátora.
4. Zadej příkaz "chkdsk /r"(bez uvozovek) a potvrď.
5. Až skončí, opusť konzoli zadaním "exit", počítač se restartuje.
6. Vyjmi CD a nech počítač nabootovat z HDD, už by to mělo jít.

doplněno 30.11.12 14:01:
"jsou tam jiné možnosti na CD se nenačte."- Jak to mám pochopit? Zkoušíš BIOS nebo jen bootovací nabídku?
Zkus reset BIOSu - vyndej napájecí kabel a na zhruba minutu odpoj záložní baterii (dnes to bývá malý článek CR2032 někde na základní desce).
Nemusíš ji vyndavat, stačí podložit ten vrchní kontakt kusem papíru.
cronaldo*
hodnocení

Jo, to jsem se zapomněl zmínit. Ani CD mi nejde nabootovat.. Když najedu do BIOS menu a zvolím boot.. jsou tam jiné možnosti na CD se nenačte.

cronaldo*
hodnocení

Právě jsem resetnul BIOS, co teď?

cronaldo*
hodnocení

Toto jsem dal, ale žádné heslo to po mě nechtělo a na příkaz chkdsk/r píše, že je neznámý..

tomasek*
hodnocení

0x

Co se týče toho CD - máte v BIOSu nastavené, že jako první se má bootovat z CD (vyměnitelného média)?

A jaký systém máte? XP nebo Win7?

Možná bude třeba opravit MBR záznam - tzn. na jiném PC si vypálit bootovatelné CD s programem, který opravu MBR umí. Ale toto jde i skrze instalační CD. I když - některé verze tuším opravnou konzoli neobsahují.

cronaldo*
hodnocení

WinXp.. je to napsáno v popistu problému, ano nastavené to je, ale CD se nenačte..

mowla*

A je to CD bootable? - zkus si vypálit nějakou distribuci Linuxu (např. odsud - http://www.linux.cz/ ) a nabootovat z něj - minimálně pro ověření, že z CD mechaniky lze bootovat to postačí (případně i pro záchranu dat)...

;)

doplněno 30.11.12 15:22:

WDC je HDD, ATAPI je CD, takže to pořadí přehoď...

doplněno 30.11.12 15:37:

OK - takže z menu - až ti je instalátor nabídne, zvol Opravu stávající instalace (nebo tak nějak, mám dojem, že jde o stisk "R"- jako repair)...

cronaldo*
hodnocení

Jo, díky.. zkusím vložit CD s Win.. snad to pojede..

tomasek*

Aha, já hledal v popisu problému, ale ono to bylo uvedené (že se jedná o XP) v nadpisu :). Nějaké jiné bootovací CD máte? Abyste zjistil, jestli je problém s bootováním z CD/DVD nebo se samotným instalačním CD/DVD...

doplněno 30.11.12 14:38:

Jo a ještě mě napadá - kromě toho, že v BIOSu má být nastavené, že je možné bootovat z přenosných médií, tak je v jedné nabídce i pořadí zařízení, ze kterých má PC bootovat. Takže bootování z CD/DVD musí být před možností bootování z HDD... Asi to tak už nastavené máte, ale kdyby náhodou...

cronaldo*
hodnocení

No, teď jsem resetoval BIOS, bohužel nevím, co dál.. Když najedu na boot..Mám tu 3 možnosti..
1.. Boot Device Priority..
2.. Boot settings configuration..
3.. Security..
Když dám Boot device priority, žádný CD možnost tu není..

tomasek*

Ono to může být u každé základní desky různé - resp. ne vždy je to úplně stejné.

Někde je např. toto: perfectuninstaller.com/...

Nebo toto: top-password.com/...

Každopádně ať tam máte cokoli, dejte možnost spuštění z HDD na poslední místo.

doplněno 30.11.12 15:20:

Tak když jsem chtěl ragovat na Váš poslední příspěvek, zobrazila se mi hláška, že max. počet odpovědí může být 3. Jedině při ohodnocení některého z příspěvku se tento limit zruší. Zvláštní... Tak odpovídám doplněním tohoto příspěvku. To poslední v nabídce BIOSu je Vaše DVD mechanika. Skutečně je u ní "disabled"? Nebo to je až jako další položka v nabídce? Ta DVD mechanika musí být před tím HDD (který teď máte na druhém místě)...

cronaldo*
hodnocení

problém je, že dříve, když jsem přeinstalovával WinXp, bylo to ok.. Nyní je nabídka trochu jiná..
Mám tu:
1st FLOPPY DRIVE
3M-WDC WD800AAJS - OOPSAO
PS- ATAPI iHAP122 W
Disabled..

cronaldo*
hodnocení

Tak jede to... Instalace systému Windows..
Zatím se načítají soubory..Připomínám, že nechci přeinstalovat celý Windows, pouze nějk opravit, abych nepřišel o data..

joudic*
hodnocení

0x

takove veci se nedaji moc resit na poradne, jen bych chtel rict, ze kdybych po kazdem vypadku proudu, kdy mi nechce nastartovat PC (a ze se to ted stava dost casto kvuli slabemu jistici) mel opravovat instalaci pres R, jak by asi moje denodenni pracovni stanice vypadala... vzdycky je spousty cest, jak tam to CD/DVD nestrkat a trpelivost prinasi ruze... radeji si dam 20x bsod behem hodiny a nakonec se do systemu dostanu, nez kurvit repairem zabehany system s mnoha programy a kokotinami, ktere nutne potrebuju k praci... je to rada jen okrajove... ale ne pro kazdeho znamena PC, to co pro me... takze nejaky repair a reinstall, kdyz bude nejhur, nemusi vubec vadit

doplněno 30.11.12 15:45:

jelikoz uz jsem to resil nejmin 10x, rekl bych pozorovanim, ze PC po tomto dostane sokovy stav, ze ktereho se velice tezko vyhrabava... kdyz byl u toho jednou kamos, kdy se to prihodilo, tak taky cumel jak tele, co se to deje a pak jeste vic, kdyz to najednou naskocilo jako by se nic nikdy nedelo... jsou to sice W7, ale jsou to windows :))

mowla*

Tak to tě obdivuju - já, jakožto cholerik, bych už dávno vyměnil jistič - a nebo, spíše, pořídil UPS...

joudic*

mam jen takovou ochranu prepetovou ale nejak to nehraje roli

doplněno 30.11.12 16:42:

taky vypenim, ale musi byt dlouhotrvajici nasiraci impuls, ale pak se nasobne vztekam, a schyta to kazdy okolo :) elektrinu uz resim, jeden chtel dokonce 5000 parchanti zm*dsky, a druhej uz jen 500 + jistic, aspon tak..

cronaldo*
hodnocení

No, byl bych rád, kdyby jste si z toho nedělali debatní kroužek.. Vidím, že je nová zpráva, že už konečně bych to dokončil a čtu tohle, díky za pochopení..

cronaldo*
hodnocení

Dobrý, díky.. ale já bych spíše teď potřeboval poradit jak opravim ty Windowsy, když už se mi konečně načetlo CD.. Jednoduše bych je přeinstaloval, ovšem mám v PC důležitá data..

joudic*

widle preinstaluj ale bez formatu... (vznikne slozka windows.old, kde budou veci ze stareho sys a vse ostatni zustane) pokud ale je pro vas PC jen desktop a nba te plose mate nasypane veskera data... tak bych to nedelal (ani reinstal timto zpusobem a pro priste ani davat data na plochu :))

doplněno 30.11.12 16:54:

pkkud si davas data do svych slozek na C: nebo na nejakem jinem disku tak je takovy reinstall Win v poho, pokud mas veskere sve veci na plose (c/users/docs settings/desktop nebo kde je to az zahrabane) tak bych to nedelal... ve slozce win.old zustene cela slozka users a tusim program files (ale spis zustane jen users, tzn veskere nastaveni vseho co tam bylo)
Po instalu widli, doinstalujes vse zpatky a pouzijes si settings z puvodniho sys...

doplněno 30.11.12 17:16:

pokud je poskozeny MBR a disk ted nema zadny oddil a master boot record nepude opravit, tak se na to vykasli a zanes HDD prvni k nekomu jinemu, pripojte to.. jestli data neuvidis, doporucim program getdataback(je drahy takze visjak ;) ), oddil neoddil vytahne vse ven, zkopirujte dulezita data na druhy PC a pokracovat doma s instalem widli... no proste, zda se ze je to cele na hovno, a neni to na poradnu... pac se to tu bude resit jeste pozitri, nedovedu si predstavit ze bych takhle nekoho navadel delat takove zapekline zachrany, byt treba na icq

cronaldo*
hodnocení

Teď to nechápu, přeinstalovat Windowsy? A vznikne složka widows.old, kde budou staré data.. písemné dokumenty, fotky, videa atd..? A staré programy? Antivirus, Microsoft Word..?

doplněno 30.11.12 16:52:

No, ono to stejnak nelze, jelikož další krok instalace je formátování disku..

praivo*

Nedělej to. Je chyba v souborovém systému, oddíl by se přeformátoval. Za chvíli ti sem hodím odkaz na LiveCD Slaxu s programem TestDisk, který by to měl být schopen opravit.

mowla*
hodnocení

0x

Tak se Cronaldo, nečil... ;)

Psal jsem ti v 15:37 "OK - takže z menu - až ti je instalátor nabídne, zvol Opravu stávající instalace (nebo tak nějak, mám dojem, že jde o stisk "R" - jako repair)..."

Nabídl ti instalátor tuto volbu? - pokud ano,spusť ji, opraví stávající instalaci...

Pokud ne, raději si data zazálohuj a disk formátni, rovnou si vytvoř dva oddíly - pokud nebudeš mít data na systémové partition, nebudeš tohle muset při příští (re)instalaci řešit...

Pokud budeš systém instalovat znovu, samozřejmě budeš muset instalovat i veškeré programy (a nebo ručně editovat registry - instalace je snazší)...

doplněno 30.11.12 17:21:

Zazálohovat data - je třeba nabootovat ´odjinud´ (CD, flash) např. Live distribuci Linuxu (viz výše) a připojit počítač s jiným a nebo vypalovat na CD/DVD...

cronaldo*
hodnocení

Jak mám zálohovat data, když se nedostanu do PC..
Když stisku R. poté vyjede pouze příkazový řádek..

praivo*

A když nejde chkdsk, tak konzole nepomůže.

praivo*

Chyba značí poškozený souborový systém, jen tak snadno je ven nedostane, je třeba nějaký program jako TestDisk (viz můj příspěvek výše).

doplněno 30.11.12 17:21:

CDčko už mám připravené, jen to vyzkouším, pak pošlu odkaz. Co se týše vypalování - tak to podle jiné otázky nemáš notebook ale netbook. V tom případě si na něj nainstaluj LinuxLive USB Cre/... (LiLi). Pak si stáhneš to CDčko a program ti vytvoří bootovací flashku, kterou použiješ místo CD, jestli PC umí bootovat z USB.

@joudic: Nech si ty nadávky pro sebe. Nečteš a píšeš blbosti.

cronaldo*
hodnocení

TestDisk mám stáhnout vypálit a poté nabootovat, že? Ovšem problém je v tom, že to těžko vypálim..

cronaldo*
hodnocení

Nebo je možné to nabootovat z flashdisku? Pokud se to tedy dá nabootovat..

cronaldo*
hodnocení

Zatím to bohužel vypadá na nevyřešitelný problém.

cronaldo*
hodnocení

Fůůůů... tak je to hotový, díky všem. Normálně jsem dal opravit..R.. a do příkazního řádku napsal HELP.. a ten příkaz neni chkdsk/r... ale pouze chkdsk.. Vše vyjelo, napsal jsem exit.. Počítač se resetnul a OS naběhnul, tak díky všem! :) :)

praivo*

No vidíš :)
Asi jsi předtím nedal mezeru mezi "chkdsk" a "/r".
A máš tu i návod, co dělat, kdyby se to stalo znovu a CheckDisk nepomohl :)

cronaldo*
hodnocení

Jojo, tyvole, já mám takovou radost! :)) Asi si pak zajdu na jedno točený :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]