Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr notebooku

Od: filko odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

chci poradit, zda mám pořídit nějaký notebook z kategorie na běžné užití např. (ASUS Vivobook 15X OLED K3504VA-MA560X Indie Black kovový), který má OLED displej a jinak má cca shodné parametry s notebookem z kategorie herní (Acer Nitro V 15 Obsidian Black (ANV15-51-59M9), který má ale IPS displej. Předem děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud jde o displej samotný, tak za mne oled.

martinkupka
hodnocení

0x

za mne hápéčko s OLED

také jde o rozlišení atd

hroch
hodnocení

0x
Ať víte do čeho jdete tak Vám něco napíšu z vlastní zkušenosti a něco co jsem četllesklý display = nevhodné do světlého prostředí (hlavně je-li světlo za zády) a zvlášť venku (nejlépe tmavá zeď za Vámi, tmavé oblečení :), ...)OLED se vyznačuje krásnou černou; pokud se display rozbije, oprava OLED displaye bude stát asi tak polovinu notebooku (u LCD třeba 2000Kč)OLED = nevhodný do jasného prostředí, třeba venku (malý jas a vyšší riziko vypalování), doporučeno přednastvení proti vypalování: skrývání hlavního panelu; měnící se tapeta plochy nebo černá; automatické skrývání ikon na ploše (já mám AutoHideDesktopIcons) nebo žádné ikony na ploše; tmavý režim; průhlednost oken; není doporučeno mít stále otevřenou jednu aplikaci, ale jinak na videa dobré, na hry dobréIPS není horší jak OLED, každý se hodí na něco jinéhoantiglare ochrannou fólii nekupovat, po nalepení se lehce sníží kvalita obrazu (bude vypadat lehce rozmazaně)hdr funkce zas tak moc člověk na běžné práce nevyužije (Word, Powerpoint, Excel, ...), videa moc v HDR nejsou, nevím jak ve hráchjá mám ASUS Vivobook 14X OLED dotykový, a ten má za mě má jenom jeden port USB 3 a usb-C využiju jenom k nabíjení samotného notebooku a nabíjení dotykového pera; nepraktickou numerickou klávesnici má 14X v touchpadu, ale jak vidím 15X má zase zpátky klasickouASUS Vivobook 15X OLED K3504VA-MA560X - pozor má integrovanou grafickou kartu, na lepší hry notebook nebude
filko
hodnocení

Mám to jako dárek pro dítě 9 let (holku). Já sám to budu využívat jen občas a nevím co bude teda vhodnější jí pořídit. Nevím jaké hry vůbec pro holky jsou co by potřebovali nějaké vysoké hw nároky (př.grafika) a nebo, zda bude lepší, když místo hw upřednostním OLED displej.

honzin

Na grafiku je dobré grafické tablet se stylusem, to by také mohl byt skvělé dárek, teda pokuď dcera kreslí.

hodnocení

0x

cca schodné parametry až na GPU která je v Nitro tak 3x výkonější , pokud je displej hlavní parametr tak OLED

filko
hodnocení

Hlavním parametrem není. Jen nevím čemu dát spíše přednost HW a nebo displej. Je to pro dítě (holku-9 let) jako dárek.

Pro děcko jednoznačně grafika. Výhody oledu jen těžko ocení.
filko
hodnocení

Okrajově budu NB používat jako pro běžné uživatelské potřeby. Já bych to jako běžný uživatel ocenil?To jen tak pro informaci. Jinak dám přednost teda radši HW pro dceru než displeji. A taky chci ať ten NB delší dobu vydrží na úrovni, takže asi není co řešit protože displej to nezajistí. Děkuji

jatoznam

OLED není pro dítě, vypalování - musí se uživatel zodpovědně chovat, t.j. znát nastavení a software; vzhledem k vypalování notebook možná dlouho nevydrží; opravy jsou drahé (pojištění!?). Ale rozumím, že pro zrak, zvlášť v raném věku let je to o malinko lepší jak jiné typy dysplayů, protože černá.

S tím vypalováním bych to neviděl tak černě. A já bych to ocenil, protože používám tmavé rozhraní a mám citlivé oči. Běžný uživatel to řešit nebude. Dcera bude chtít něco i hrát a grafický výkon už po koupi nedoženeš.

trtr
hodnocení

0x
Co toto? alza.cz/...
Nebo jiný v celokovu (pouze v případě klasiky, ne kombinace jako v odkaze,idealně asi amd, jen ujasnit, jestli 14", nebo větší.

martinkupka
hodnocení

0x

v každém případě by displej měl být 360 stupňů tedy otočný + dotekový

vnoučatům jsem koupil noťasy HP Papilion a většímu HP envy, s procesory i-core i7 atd větší ramka a 1 TB ssd disk výhodou

oba notasy jsem postupně zakopupil na allegru úspora byla přes 4 tisíce kdyby ch to kupoval na alze

trtr

Tak za mě taky dneska ten "obojetník", jen je třeba je k tomu lépe chovat. Pokud hrozí obavy, tak něco celokov nebo profi řadu nějakého repasu. Stále si také myslím, že je to další možná cesta.*hi* Když je štěstí, tak je prakticky nový, manažer ho měl max na pár poradách.

hodnocení

0x

A znovu - na vaši práci a komunikaci dcery s okolím stačí NTB již zmiňovaný - elitebook 840 G3 za 2000,-Kč. Na hraní kupte PS5.

runner2
hodnocení

0x

Pokud budete brát OLED, jak zde doporučují, radím jít se kouknout do nějakého elektra na vystavené notebooky a vyhodnotit, zda to pro Vás bude v pořádku. Já jsem takto OLED display pro svou svítivost zavrhl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]