Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barvy na monitoru

Od: zdendayenda® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Stále častěji se mi stává, že na monitoru se mění černá barva na zelenou a vše ostatní má nádech do žluta. Zkoušel jsem jiné PC a bez výsledku. Vyměnil jsem HDMI kabel za nový a též bez výsledku. Jde o monitor Philips 24".co s tím? Stáří monitoru je asi 12 let. Setkal jsem se s radou, že stačí na desce v monitoru vyměnit jen nějaké kondezátory. Má s tím někdo nějaké zkušenosti?.

Děkuji za odpovědi. Yenda

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

1x

Jestli je možné vylopučit kabel i konektor (viviklaný konektor taky dokáže divy), tak s tím asi víc neuděláte.

Monitory mají tu vlastnost, že se do nich blbě dostává, a když se do nich dostatnete, tak většinou destruktivně.

Kondenzátory jsou asi první volba, ale je dobré mít možnost je předtím změřit. Typicky bývají vadné kondenzátory na stejnpsměrném výstupu zdroje, protože ty jsou namáhané vf proudy toho spínaného zdroje. Opravil jsem tak už několik věcí, mj. třeba i monitor z roku 2008 v roce 22 tedy mu bylo 14 let. Byl bráchův, já bych si koupil nový (19" monitor opravdu neni nic drahého). Kondenzátory na vstupu (tam kde je těch 350V usměrněných ze sítě) byly v pořádku, utrpěly právě kondenzátory na výstupu zdroje. Předtím jsme opravili jeden monitor s kolegou, který ho nesl na sběrňák (byl to nějaký krám alá tesko nebo lidl za 3 tisíce) a jen tak mezi řečí prohodil, že to možná taky bude tímhle (bylo to do třetice, předtím jsme měnili kondenzátory ve dvou jiných věcech), byl v něm vadný 12V zdroj (dával něco, co nebylo 12V), původní plán bylo použít jiný, ale jen pro zajímavost jsme v něm vyměnili kondíky a on obživnul. Ještě když kolega žil, stačil si několikrát pochválit, že funguje snad líp jak nový. Nicméne on to byl, kdo ho destruktivně rozebral a složený byl pak tak, že byl oblepený lepící páskou.

No ale já mám s rozebíráním elektroniky nějaké zkušenosti, nevím jestli doporučit něco takového někomu, kdo takové zkušenosti nemá. Taky mám kvalifikaci elektro. A mám k dispozici měřicí přístroje, které mi řeknou, jak moc špatné ty staré kondenzátory jsou (nejde teda o výměnu naslepo). A 50 korun potenciálně zbytečně vyhozených za nové kondíky je asi to nejmenší, co hrozí.

hodnocení

0x
Dvanáctiletý monitor bych poslal do zaslouženého důchodu. Dnes koupíš nový monitor i za dva tisíce.

hodnocení

0x

Sice zastávám názor, že co se dá opravit, nemá se vyhazovat, ale v případě 12 letého monitoru bych udělal výjimku. Už proto, že pokud nemáte zkušenosti z opravami elektroniky, těžko byste to sám zvládl a profesionální oprava by se určitě nevyplatila.

Kupte nový, ale nepočítejte s tím, že Vám také vydrží 12 let.

pavel
hodnocení

0x

Hodit do popelnice a koupit jiný jak píše Libor. Jsou jich miliony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]