Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem jeden před mnoha lety. Myslel jsem na hraní něco jako arduino. No ale přišel druhý level digitalizace a já přikoupil TV-hat a sloužilo dlouho jako settopbox s možností přehrávaní videí ze sítě. Druhé padlo ke druhé televizi jenom jako přehrávač, on tam nikdy nikdo televizi nesleduje. S výhodou se využilo to, že má (nebo aspoň ještě čtyřka měla, nevim jak pětka) analogový výstup, protože ta televize o HDMI ještě neslyšela.
Taky mám jeden takový pekelný stroj i s obrazovkou běžel na tom můj mapový program (původně psaný pro PC a pro úplně jiný účel, ale pro rpi se přeložil dost snadno), ten jsem nosil s sebou a napájel z powerbanky, ale už potřebuje nějaké úpravy.
Ale k pokusům s IO konektorem jsem zatím nedošel, nějak na to nezbývá čas. Zatím to stále používám jako malý PC včetně programovacího prostředí (Lazarus/Freepascal).
Já to používám jako mnohem flexibilnější NAS, VPN, seedbox, Cloud pro synchronizaci souborů, síťové připojení a sdílení paralelní a USB tiskárny, zapínání počítače na dálku, git server, chvíli jsem tam měl VoIP a ještě pár dalších věcí.
Hodně se to hodí když se to fakt využívá. Mám Rpi3 a 4, jedno z nich u rodičů, kde to pro ně plní prakticky stejné funkce jen o tom neví.
Disky řeším přes USB3 hub a do něj potom Sata->USB pro HDD. Což rozhodně není nejvýkonější ale ještě mě to ani jednou neomezovalo.
ano, i stará trojka: kombinuje:
router firewall filtrační dns (prostě brána do internetu se vším všude a pořádně) - lepší než cokoli kupovaného
malý webserver
monitoring,statistiky
media server
cose týče hw:
s pěkným informačním displejem o stejném půdorysu: ukazuje důležitý provozní věci , střídá se tam asi 10 obrazovek(layoutů)
NAS kvůli 100Mb fakt ne
kvůli USB 2.0 ani žádný storage server
kvůlli 1Gb ani docker (i když to jde - hyper pi)
SD karta drží přes 8let - určité adresáře přemapovány to tmpfs
Koupil jsem si na hraní RPi 5 8GB RAM. Nyní je nově k dispozici i s 16 GB RAM po kterém pokukuji ( rpishop.cz/... Nejvíce ho zatím využívám s SD LibreELEC (Kodi) jako multimediální centrum. Na další SD mám Ubuntu s kompletně nastaveným prostředím, jak jsem zvyklý doma - občas si ho beru na cesty. Chtěl bych si zkusit postavit plnohodnotný cestovní počítač s M.2 NVMe diskem (originální adaptéry pro RPi 5 jsou na rpishop.cz v nabídce a je to přeci jen někde jinde než SD karta - např. rpishop.cz/...
Díky, zajímavé. Ale zrovna NAS není něco, kam se budu ubírat. Mám jeden NAS od Synology doma a jeden svůj v práci (jsem IT admin, takže je tam zapojený pěkně v servrovně) a syncují se mezi sebou. Záloha (geograficky oddělená) a dostupnost na max vyřešena, další NAS mi netřeba. Ta domácnost by mě zajímala víc, ale v mém starším 2+1 s ústředním topením mám z těch chytrých věcí jen vysavač, repráky a pár žárovek, nic co by mě lákalo to nějak to takto centralizovat. Kamery by byly jiné kafe, ale to fakt do toho svého krcálku instalovat nebudu.
Určitě, a když to vezmu doslova "hraní", tak lze pořídit internetové rádo - zrovna na toto existuje spousta návodů - viz výsledky hledání zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.