Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zkrátit sítový kabel

Od: timofej odpovědí: 16 změna:

Potřebuji poradit mám sítový kabel aby mi fungoval net, tento kabel mám ale strasně dlouhý chci se zeptat jak ho mám zkrátit abych ho zase mohl dát do sítovky s tou telefonní koncovkou děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud vyběhneš z domu do první prodejny počítačů, tak to je ten čas, který tady strávíš nad otázkama. Šikovný človíček to dokáže speciálním nářadím za 30 vteřin.

maxwell*
hodnocení

2x

No nejlepší bude ho smotat a slepit to kolečko lepící páskou. Pokud chceš kratší tak je nejlepší ho koupit kratší. Člověk nikdy neví co se může přihodit a kdy budeš ten delší potřebovat.*nevi*

doplněno 28.04.09 15:44:

Vždyť je to otázka pár korun.

luk*

tak tak :)

konektor RJ 45 se dá taky dobře zamáčknout šroubovákem,

když kleště nemáš. Ale musí se to trošku umět

a hlavně bacha na prsty *smich*

timofej
hodnocení

Kolik stojí ty speciální kleště s tou koncovkou a kde se to dá koupit

alf*

tak 200 a víc, ke koupi v některých prodejnách kde prodávají PC či síťové prvky, možná budou na objednání nebo na internetu (třeba t-cz.com/...

Už to neřeš to, kup si za 30 korun dvoumetrový kabel, dělají možná i 1,5 m nebo Ti v prodejně s PC prodají kolik potřebuješ a koncovky přicvaknou.

doplněno 29.04.09 09:45:

tak jsem našel kleště za 90 korun bez DPH, ale nekupuj, kup kabel, dalších 6 let je nebudeš potřebovat (možná nikdy), navíc ani kleště nejsou záruka že se to povede, tak jednu ze sta přicvakne špatně i ten kdo to dělá pořád, takže půjdeš znovu do obchodu pro novou koncovku a den je pryč.

troja*

nekupuj kleště, nebudou Ti k ničemu, protože EU bude měnit konektory

doplněno 30.04.09 13:34:

přesekni ho, zkrať a dej tam lutrsvorku (jinak čokoládu pokud víš vo co de).

ondrasek*

tož to je slušná prasárna ... to jako přes čokoládu zapojí ty 4 datová lanka... no to bude kvalitní signál ...

feck
hodnocení

0x

Musíš si koupit novou koncovku a někde půjčit kleště. Když ho vezmeš do specializovanýho obchodu za malej poplatek Ti ho zkrátěj. Sám si nepomůžeš, hlavně potřebuješ speciální kleště.

p4v3ls*
hodnocení

0x

Dobrý večer. Já bych měl taktéž otázku týkající se koncovky kabelu. Zrovna neví, kolik kabel obsahuje srátů, ale asi 2 kablíky mi nejdou do konektoru. Myslím, že je to hnědý a modrý? Nevíte důvod, proč to takto poskytovatel udělal? Děkuji

Nevejdou? Nebo vejdou ale jsou vyvedené ven a je na ně připojeno trafo? RJ-45 konektor který se používá pro sítě tak má 8 pinů (4 páry vodičů, takže 8 drátů) a datakabel má taky 4 páry takže se tam vejít musí. To platí pokud mluvíme o klasických datakabelech a ne o atypech který se používají pro větší rozvody...

alf*

nevím tedy co s tím má společného poskytovatel, ani tomu dotazu moc nerozumím srát, kabel kablíky

ale zkusím zleva doprava:

1. bílo - oranžová
2. oranžová
3. bílo - zelená
4. modrá
5. bílo - modrá
6. zelená
7. bílo - hnědá
8. hnědá

pro síť potřebuješ nezbytně 1,2,3,6

pokud Ti přebývají dráty tak máš nejspíš špatný konektor nebo jsem nepochopil otázku

Ono je v zásadě jedno jak drátky nacvakáš, ale musí být na obou stranách stejně :)

To co popisuješ je béčková norma, která je doporučovaná a která se používá i na gigabit. Více zde: xmaestro.com/... 1,2,3,6 se používá pro 10 a 100mbit, pro gigabit je to komplet

Pak jdou dělat různé prasečinky jako vést 2x 100mbit po jednom kabelu, případně 1x 100mbit a max 2x telefon :D

miljan*

Není to tak docela pravda, že je to jedno. Musí být spárované.

doplněno 29.04.09 23:35:

google.cz/...

Věř že už jsem předělával pár kabelů které fungovat neměly a fungovaly :) Spárované proč? Když už tak kvůli odstínění, jiný důvod to mít nemůže, páč drát jako drát. Nebo to myslíš jen tak aby byl vždy pár na Rx a pár na Tx, ano, to je jasné, jen gigabit má páry 4- tak jsem to snad psal.
Z tvého odkazu nevim co mam najít, ale nenabádal jsem ať se nedrží normy, jen řikám že fungovat to bude i když to přehodí ;)

miljan*

Nikdo neříká, že nebudou fungovat, ale dělat to od oka je pěkná prasárna, tak to dělají diletanti a amatéři. *zed*

ondrasek*

u rj 45 se používají pouze 4 kabely a další 4 jsou jakoby naprázdno ( zajišťují nějaké stínění) někdy se volné dráty používají na napájení modemu nebo routeru třeba na půdě kde nemáš zásuvku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]