Nejste přihlášen/a.
Dají se hlášky tohoto typu eliminovat? Zobrazují se mi často, když jdu na nový web.
1) Vhodným doplňkem do prohlížeče.
2) Přijetím cookies a ponecháním v paměti (cache) prohlížeče.
3) Opuštěním EU s jejím GDPR, které nařizuje provozovatelům webů vyžádat si souhlas uživatele s uložením cookies
Cookies od začátku roku 2022 pouze se souhlasem
https://uoou.gov.cz/novinky/vse/cookies-od-zacatku-roku-2022-pouze-se-souhlasem
Obecné nařízení o ochraně údajů (GDPR)
https://eur-lex.europa.eu/CS/legal-content/summary/general-data-protection-regulation-gdpr.html
Existují rozšíření které automaticky odmítají reklamní a sledovací cookies jako třeba Consent-O-Matic, pro firefox i chrome. Ale funguje to jen na stránkách které používají podporované dialogy (není jich moc ale taky ne málo). Výhoda je že to stránku nastaví tak aby fungovala.
Pak jsou tady další jako I still dont care about cookies ale ty můžou někdy cokies přijímat když je to jednodušší
Funguje to jako dobrý odrazovátor návštěvníků. A pokud neni možnost odmítnout vše, většinou takovou stránku rovnou zavírám a když ne hned, tak po 10 kliknutích (tady na poradně jich bylo něco kolem stovky, ale to byla asi opravdu výjimka, kdy jsem to odklikal, tehdy pro zajímavost, zajímal mě počet explicitních nesouhlasů, které musím zcela v rozporu s GDPR udělit).
Podle GDPR by to měla být iniciativa uživatele a ten by měl udělovat souhlas a nikoliv nesouhlas. A dokud ho nedá, tak by se stránka měla chovat jako když ho nemá. Přičemž může používat zcela nezbytné údaje a pouze pro tohle jejich nezbytné použití (asi jako když e-shopu dávám adresu a telefon, aby věděl, kam mají poslat balíček, ale můžou to použít právě jen na to odeslání balíčku a ne na nic jiného). Takže tyhle hlášky jsou zcela zbytečné, pokud příslušné stránky nechtějí něco navíc.
Faktem je, že pro naprostou většinu webů je v jejich zájmu, aby tam lidi chodili (zvlášť pokud jde o e-shopy), na to nezapomínejme, konkurence je veliká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.