Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda v ČR stále funguje 3G síť? Vím, že někteří operátoři jí už neprovozují, na internetu jsem se ale přesně nedočetl kteří. Mám totiž příležitost levně získat mini PCI 3G modem do notebooku, který je daleko levnější, než modem, který podporuje 4G. Proto potřebuji vědět, zda tu ještě ta 3G síť vůbec funguje, abych zbytečně neutrácel za něco, co pak ani nevyužiju.
Asi máme každý jiný internet, protože na dotaz "3G sítě" mi Google hned první dva odkazy vyplivne, že 3G sítě byly u všech operátorů vypnuty v roce 2021 s tím, že na pár specifických místech bude 3G udržováno pro speciální aplikace, než bude nahrazeno. A to je skoro 4 roky zpátky.
V České republice je situace taková, že 3G síť již všichni operátoři vypnuli v průběhu roku 2021, jak tu píší všichni...
Vypnutí 2G sítě plánují operátoři T-Mobile a Vodafone 31.12. 2025. Operátor O2 bude rušit 2G síť nejdříve v roce 2028, a to kvůli povinnosti udělené od ČTÚ (Českého telekomunikačního úřadu).
Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat.
Podrobný harmonogram, kdy budou v evropských zemích vypnuty sítě 2G a 3G, najdete na adrese onomondo.com/... Obsahuje také informace o termínech vypnutí prakticky ve všech zemích světa.
Takže na 3G modem zapomeňte...jedině, že se budete připojovat v Rakousku, Bulharsku, Dánsku do konce roku 2025 a třeba ve Francii až do konce roku 2028!
Zaujalo mě že podle tebe O2 nepoužívá 2100 na LTE, Podle všeho máš víc jak 6 let starou tabulku. Protože o2 začal nejpozději - v 2019. Aktuální frekvence najdeš tady:
Jo a vsadím se s tebou že 2G bude provozu déle, stejně jako spalovaky... Oni moc dobře vědí kolik zařízení v síti na té generaci visí takže...
To je tabulka z Wikipedie o GSM (Stránka byla naposledy editována 6. 8. 2023 v 17:22.)
https://cs.wikipedia.org/wiki/GSM
Tady na stránce o 2G se píše
https://cs.wikipedia.org/wiki/2G
V prosinci 2021 udělil ČTÚ jako podmínku přidělení kmitočtu 2100 MHz operátorovi O2 zachování podpory 2G alespoň do roku 2028. V prosinci 2022 udělil na základě závěrů přezkumu tuto povinnost při obnově přídělu v pásmu 2100 MHz i operátorům T-Mobile a Vodafone.
Takže ano, O2 samozřejmě také má frekvenci 2100 MHz (od roku 2021).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.