Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux nenajede

Od: spider® odpovědí: 20 změna:

Tak mě nějak napadlo, že bych zkusil Linux, konkrétně distribuci UBUNTU 8.10. Všude se píše jak je to super a fuj Widle. No proč ne. Instalace proběhla tak nějak v pohodě. Po nabootování ale marně čekám na přihlašovací dialog. Obrazovka je zkrátka černá jak boty (signál se jaksi nedostavil) a tím celý Linux končí. Takhle nějak jsem si ten svobodný software nepředstavoval. Ať jsou Windows jaká jsou, tohle se přeci hned na začátku nedělá.

A proto se ptám, je tu někdo kdo dokáže v této situaci poradit co a jak dál?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

tak nějak v pohodě znamená co? Proběhla dobře nebo tam byly nějaké chyby? Jaké? Jaká je to ubuntu? Klasika nebo pro win?

identifikoval při instalaci správně grafiku?

ubuntu super je, párkrát jsem ho instaloval a problém nikdy nenastal, prakticky není rozdíl mezi win a lin jen okna jsou krapet jinačí a lišta není dole ale nahoře.

Co forum.ubuntu.cz/...

hodnocení

- V pohodě znamená, že již při instalaci jsem později nabyl dojmu, že se mělo na obrazovce něco zobrazovat ale byla černá

- Chyby to žádné nehlásilo

- Instalace proběhla přes WUBI. Čili je to nainstalováno jako aplikace

- Tohle se mi nakonec podařilo přes příkaz (lspci|grep VGA ) zjistit, že ano

- Na fóra jsem se díval. Problémy s grafikama (ovladače) jsou, ale nic konkrétního jsem nenašel

* Patrně bych ovladače přepnul do VGA režimu, nainstaloval nové a pak by se vidělo. Ovšem vůbec netuším, jak jedno či druhé udělat.

bufnik
hodnocení

0x

Záleží také na tom, zda má PC hardware pro Linux, ne na všem, na čem jede Win jede i Linux (hlavně starší PC). Také na jednom PC, co jsem měl starší, byla u Ubuntu rozhozena grafika, na novějším PC ale jede bez problémů.

hodnocení

Starší PC rozhodně nemám. Osobně vidím problém s grafikou nebo vysokém rozlišení.

bufnik

Ten starší počítač mám asi 6-7 let... Rozhodně to není v Linuxu ale v hardware.

hodnocení

A to se pozná podle čeho, že to je v HW?

luk*

Ahoj co se přesně stane?

dostaneš se do příkazové řádky?

když Ti nabíhává systém, tak stiskni Esc (a nebo je to jiná klávesa?!:D ) a bude se Ti vypisovat co

se zrovna děje a co se zavádí).

Tam se Ti taky vypíše chyba co se nepovedlo :)

A jakou máš grafickou kartu?

doplněno 28.04.09 22:38:

hlavně se jen tak nevzávej :)

linux špatný není :)

Já neznám antiviry, spyware atd... :D

a hlavně, když si to vyladíš, tak to šlape. Mě už přes 1,5 roku, jen mažu /temp.

Systém je pořád stejně rychlý a dobře má oddělené konfigurační soubory, knihovny atd...

a hlavně daleko bezpečnější :)

hodnocení

Do příkazové řádky se dostanu, ale neběží mi grafické rozhraní. Všechny kontroly co vypisuje jsou OK. Instalace byla provedena přes instalátor WUBI. Verzi UBUNTU 9.04, která je teď poslední, se mi přes WUBI nainstalovat neporařilo. Instalátor se vůbec nesputí. Skončí nez jakékoli hlášky. No grafika je ATI HD3870.

luk*

jestli tam máš napsáno : login: tak tam napiš root

a pak heslo co jsi tam vložil při instalaci

pokud login to chtít nebude zkus příkaz: startx

mělo by se pustit grafické rozhraní pokud ne, napiš sem chybu co Ti to napíše

Další možnost je, když napíšeš do řádky: su ->enter a heslo

pak init 3 a poté X -configure

Tím se nastaví a znova detekuje /grafika /klávesnice/ myš/monitor/

piš sem chyby co dostaneš :)

hodnocení

Jo, zkusím to. Jinak se normálně pod svým jménem a heslem přes konzoli přihlásím. Ale grafické rozhraní prostě nejde.

hodnocení

Jako ROOT ani SU se nepřihlásím, protože k těmto účtům nemám hesla. Při instalaci jsem zadával pouze sebe jako uživatele a nic dalšího. Příkazy STARTX a INIT 3 chtějí abych byl přihlášen jako ROOT. Příkaz X -CONFIGURE systém nezná.

luk*

tak zkus heslo pro root napsat to, co jsi dával sobě do účtu. Některé distribuce to tam někdy takle nastaví, když nezadáš heslo přímo pro root.

Ten příkaz X -configure je s velkým X mezera pomlčka a malým configure

Linux dbá na velikosti písmen :)

proto možná system ten příkaz neznal, pokud jsi to napasl jinak :)

luk*

hele, ještě mi napadá jedna věc, co by nebylo špatný to vyzkoušet.

Stáhnout si Live CD a systém spustit z CD, bez žádné instalace. Pokud naběhne dobře, do grafiky

tak se něco nepovedlo správně inicializovat systému co máš nainstalovaný.

Pokud by se nepovedlo naběhnout ani Live tak může být někde s něčím konflikt :(

...a náhodou není Ubuntu hned Live i instalační medium v jednou?! :)

Myslím si že možná jo.

acemcintosh*

Pokud nemáš k dispozici grafické rozhraní (pokud se nenainstalovalo - i to se může stát), není problém je doinstalovat z terminálu.

Přihlaš se na sebe a zadej příkaz pro instalaci. Ta musí proběhnout s právy superuživatele, takže se použije příkaz sudo (až se to bude ptát na heslo, tak použij to, co jsi zadával při instalaci - jak podotkl správně luk). Záleží také na tom, jaké desktopové prostředí chceš na svém systému mít (pro Ubuntu je defaultní GNOME, ale není problém nainstalovat i KDE, Xfce a další, v libovolné kombinaci).

Nyní příkazy k instalaci:

Pro GNOME:
sudo apt-get install ubuntu-desktop

Pro KDE:
sudo apt-get install kubuntu-desktop

Pro Xfce:
sudo apt-get install xubuntu-desktop

Jinak onen příkaz sudo, jak jsem již zmínil, slouží k uvození příkazů, které je potřeba spouštět s právy superuživatele ("pod rootem"), takže nejdříve zkus ten sudo startx

robinpecha*

Hesla nemas protoze standartne se pri instalaci Ubuntu z bezpecnostnich duvodu root uzivatel nezapina.

V podstate by ti melo stacit spusteni procesu (napr.: "fdisk -l") jako superuzivatel a zadani tveho vlastniho hesla (protoze jsi mezi uzivateli s pravem sudo - jsi sudoer):

$ sudo fdisk -l

Pokud se ti nechce psat prikaz "sudo" pred kazdy radek tak se prepni do jakoby stale sudoer modu prikazem "sudo -i":

$ sudo -i
# fdisk -l

Pokud trvas na tom ze potrebujes mit ucet root pak si jej vytvor prirazenim hesla:

$ sudo passwd root
vyplnit_heslo
potvrdit_heslo

( POZNAMKA:

Pokud by root "uplne neexistoval" coz myslim ani nejde ale jen tak pro jistotu - tak jeste PRED PRIRAZENIM HESLA si roota vytvor:

$ sudo adduser root

POZNAMKY SLUSCH)

Prikazy (psat malymi pismeny - zde pro prehlednost psano velkymi):

"SUDO prikaz" - si vyzada heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a pokud je sudoer (je zapsan v /etc/sudoers) pak "prikaz" vykonas pravy Super Uzivatele nebo-li ROOTa.

"SUDO -i" - si vyzada heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a pokud je sudoer (je zapsan v /etc/sudoers) pak se prehlasi konzoli pod uzivatele root

"SU" neboli "SU root" nebo "SU login_uzivatele" prehlasi prikazovou radku pod uvedeneho uzivatele (implicitne root). Chce heslo uzivatele pod ktereho se prihlasujete.

Posledni moznost je odlogovat se "logout" nebo "Ctrl+D" a prihlasit se jako uzivatel root.

mijle
hodnocení

0x

Doporučuji odbornější poradnu např. forum.ubuntu.cz/... a trochu více specifikovat konfiguraci vašeho stavajícího PC. Ale nejdříve bych zkusil spustit Ubuntu přímo z CD bez instalace. Jestli ani to nenabehne, máte asi hodně "exotickou"konfiguraci PC.

hodnocení

Live CD jede bez problémů, k ostatnímu jsem se díky reinstalaci PC ještě nedostal.

bratold*
hodnocení

0x

Na mém zhruba 11 letém notebooku (1,1 Ghz, RAM 256) používám Linux bez problémů, není to ale UBUNTU 8.10 ale UBUNTU 8.04. Bez ohledu na konfiguraci PC by jsem doporučil zkusit UBUNTU, který je určený pro PC s RAM menší jako 386, alespoň u toho mého jsem použil versi UBUNTU 8.04, alternate-i386 pre RAM menší jako 386 MB a funguje naprosto bez problémů, jediné co mi vadí je neustálé zadávání hesla, ale dá se na to zvyknout.

robinpecha*
hodnocení

0x

Je mozne ze to posila graficky vystup jinou trubkou ven, zkus tohle: blog.robinpecha.cz/...

Jinak vyresit se to da, vetsinou se staci zeptat googla na graficky chip + ubuntu + problem a odpoved je na svete. Pokud bys to jeste resil a chtel vyresit tak znova napis a kouknem na to.

hodnocení

Verzi 8.10 mám a jiný výstup z GK jsem zkoušel. Z Live CD 9.04 to jede OK, ale zase nejde nainstalovat přes WUBI.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]