Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

GRAFIKA -Kde nabízet své služby, kde hledat klienty?

Od: pech* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, ahoj :)

jsem grafička s letitou zkušeností a zápalem, ale stále mám problém shánět zakázky a klienty, kteří by mě pravidelně zásobovali prací.

Pokud jste si někdo touto cestou někdo prošel, jak jste se dostali do bodu, kdy Vám zákazníci píší sami, aniž by jste museli pracně hledat poptávky na webtrhu, nebo odpovídat na FB skupině, kde je tisíce jiných, rychlejších grafiků. :)

Jen podotýkám, že mí zákazníci jsou vždy spokojení a mou grafiku i přístup a rychlost chválí, jen jsou to obvykle jednorázovky. :)

Moc děkuji za Vaše zkušenosti :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podívejte, s oborem grafik to bude podobné, jako s oborem fotograf.

Dneska je (pseudo)fotografem každý s mobilem, narozdíl od doby před třiceti lety. I když ty fotky nestojí jak technicky, tak obsahově za vůbec nic, ti lidi si s tím vystačí a neudou si platit fotografa.

No a pokud vám v oboru neujel vlak, tak jistě víte, že i v grafice nastupuje umělá inteligence, kterou nakonec začínají používat i profesionálové. Takže co vy jste před deseti lety pracně vytvářela na tabletu hodiny, udělá dnes lepší za pár korun placená AI každému, kdo nemá vůbec žádnou uměleckou invenci.

Tož tak bych to viděl.

Zkrátka nejen skláři nebudou mít co žrát...

aijoke

AI pomáhá, ale nedoporučuji ji přeceňovat. Třeba překlady bývají někdy až nepoužitelné. Příklad - YT videa "Fakta pana Chobotňáka", kde je navíc i český komentář od AI. Navíc jsou tam i faktické chyby v anglickém zdroji, které sledující kritizují. Celé to tak i vzhledem k názvu připomíná parodii, ale hlavně že to vydělává.

U těch překladů je pro AI kamenem úrazu, pokud zdrojový jazyk obsahuje i pasáže z jiných jazyků. To je bohužel vidět i na profi dabingu filmů, v nichž zůstávají často celé pasáže nepřeložené. Pokud si dobře pamatuju, tak se to děje třeba v inovovaném seriálu Šogun.

Tak ono je něco jiného překlad, anebo grafická vizitka, pozvánka nebo leták s příslušnými tématy.
pech*

Dobrý den ernie, v grafickém studiu umělou inteligenci používáme čiště pro inspiraci, ale s výstupem se ještě pracovat příliš nedá. Obvzlášť pokud jde o velkoplošné obrazy, vektory, 3D, nebo předtiskovou přípravu, tam jsou zatím grafici pořád důležití.

Každopádně už nyní mi chaptgpt vygeneruje jednoduchý 3D model podle mých psaných požadavků ve formátu .obj, což je docela děsivé :).. Na druhou stranu mě ten pokrok baví a jít proti tomu je blbost :)

Samozřejmě, já tím jen říkám, že zákazníka grafiky na FB a podobně jen tak neseženete. Sám jsem amatérským fotografem a neumím si pedstavit, že by o mé služby měl někdo takový zájem. Prostě zákazník, který chce profesionální práci ví, kde hledat, ma marketpace určitě nepůjde. Ti všichni ostatní si fotky nacvakají mobilem a vizitky nebo plakáty zadají na internetu grafické AI.

hodnocení

3x
Dobrý den, já to měla jednoduché - už ve škole jsme dělali zakázky a spokojení zákazníci se potom k oblíbeným grafikům znovu a rádi vraceli. A to trvá dodnes. Jinak prima je zaměstnání ve studiu, člověk se rozkouká a udělá si kontakty při komunikaci s lidmi. Myslete ale na to, že málokdo chce reklamu, vizitky, etc. několikrát po sobě v krátkých intervalech. Já mám zákazníků, kteří chtějí velké zakázky častěji, jen pár. Většinou to jsou svatební oznámení, vizitky, plakáty, reklamy. Ale zase k tomu děláme všechno okolo - jako tiskařinu a knihařinu.
pech*

Děkuji Denny, jsem zaměstnaná a v práci mám samozřejmě velké klienty, ale ty nemohu a ani nechci firmě přebrat :).. snažím se shánět klienty různě po netu, oslovuji, občas se poštěstí, ale jak jsem psala, bývají to jednorázovky, :).. Dělám také vše, od úpravy fotek, vektory, loga, tiskoviny, i 3D, architektonické vizošky, technické modely, ilustrace, animace, baví mě snad vše kromě webu :)..

Mě ten web taky neba *zdravi* Přeji hodně štěstí a úspěchů ;)

km
hodnocení

3x

myslím, že by mohlo být dobré řešení se domluvit se zaměstnavatelem, aby vás začal zaměstnávat externě a tak to postupně rozjet

dále pak je třeba mít prezentaci na sockách, pravidelně publikovat... web, cpát to všude kde jde

hujer

Hmm , a vážení, není to něco jako střet zájmů? To bývalo a dokonce i zaměstnavatelé si to dávali do pracovních smluv, že dotyčný zaměstnanec NEBUDE podnikat v oboru -ani příbuzném, pokud bude u něj zaměstnán!

To je celkem hujerská rada. Pokud vím, tak zaměstnavatel určuje, co se může a co nesmí dělat NA PRACOVIŠTI. Co zaměstnanec dělá ve svém volném čase a tedy mimo zaměstnání a pracoviště musí být zaměstnavateli úplně jedno a nemá do toho co strkat rypák. Takže pokud si slečna odkroutí osmičku u zaměstnavatele, odchodem z pracoviště a zavřením dveří automaticky končí jakýkoliv dosah zaměstnavatele na její další činnosti.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, dvě rady pro Vás mám (a ani jedna z nich se Vám líbit nebude). První - kdykoliv hledáte pomoc, tak ji najdete na konci vlastní ruky. Druhá - nechte se v tomto oboru zaměstnat, věnujte energii pouze práci a hledání zákazníků nechte jiným. Zdravím!
pech*

Děkuji Bene, jsem zaměstnaná grafička, ale hledám si melouchy mimo zaměstnání, pár klientů mám, ale je to málo na to, abych se postavila na vlastní nohy a polepšila si s penězmi.. ale určitě nechci přebírat klienty zaměstnavateli.. :) Zkoušela jsem i placenou fb reklamu, ale 0 zájem, nevzešel toho žádný klient.. :)

09.12.24 23:17
hodnocení

0x
hodnocení

Dobrý den,

webtrh je stará dobrá klasika, ale pokud člověk není první odpovídající, tak většinou nemá šanci. Nabídky tam pravidelně publikuji, ale moc z toho také není :).

Děkuji!.

hodnocení

0x

Dobry den, mohu poprosit prezentaci Vaší grafické osoby? Jakože ukazat nějake vysledky, ... + jakou mate cenu?

Děkuji

Dobrý den, mé práce můžete vidět zde na instagramu,

Nemám sepsaný ceník, vše je indivindy. Před začátkem práce vše nacením a s klientem si cenu odsouhlasíme, po tom, co je vše hotové, vydávám fakturu a klient zaplatí...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]