Ahoj chci se zeptat stavím si novou počítačovou sestavu a rozhodují se jaký procesor vybrat rozhodně chci nějaký ryzen do am5 v platformy a váhám mezi ryzen 5 7600 vs 7 7700x. Stavím sestavu kolem 30 000. (32 GB ram 6000 MHZ, 2 TB M2 SSD, 720 w zdroj a grafiku Radeon 6750 XT 12 GB). Který procák mi šlo tedy doporučit vím že 7700x má lepší výkon ale je taky o docela dost dražší a má vyšší spotřebu tak jde mi o to jestli není lepší třeba koupit ten levnější ryzen a ty zbylé peníze investovat do něčeho lepšího než je ta radeonka6750 XT něco třeba v hladině kolem 10 000 a plus? Poznamenáváme že počítač není jen na hry ale spíš multimediální a i na práci. Diky
Sakra, když vidím mezi čím vybíráš tak jsem chtěl napsat vem 7600x3d který je lepší ve hrách než oba i za mírnou ztrátu běžného výkonu, ale on se stále dá sehnat jenom v Německu. A na 7800x3d, což je nejlepší herní cpu zas nemáš finance. Hraní na jaké rozlišení? 1080p problém nebude s tím co jsi vybral. U 1440p a 4K tahá hlavně grafika tam bych spíš vzal aspoň rx7700xt nebo ekvivalent rtx4070 i na úkor horšího procesoru protože ten tě nebude tak omezovat jako horší grafika teď a nebo v budoucnu. Multimediální a práce je co? To je těžké říct, záleží co používáš, někde je důležitá grafika a někde zas procesor kde může těch pár jáder udělat rozdíl ale taky nemusí. Co se týká spotřeby tak to není tak hrozné, pomocí procesory jdou krásně "undervoltovat" a dá se jak spotřeba tak i teplota dost snížit, což se dá poznat hlavně u x3d procesoru.
Záleží jak ten procák využiješ a konkrétně na jakou práci. Pro běžné přehrávání multimedií není důvod kupovat 7700x. Co se týče her, tam bych k té grafice klidně nechal ryzen 7600, ve vyšším rozlišení nebo 4K bych uvažoval o silnější GPU. Určitě bych pro začátek koupil kvalitní základní desku a zdroj, ostatní komponenty grafika, CPU není problém upgradovat do budoucna. Na hry je samozřejmě ideální 7800X3D nebo současný 9800X3D, každopádně ve vyšších rozlišeních a 4K už je to spíš o výkonné grafice.
Nějak se opomnělo, že jeden z nich má 6 jader a druhý 8. Zda to bude hrát roli , netuším. Ani já nevím, kdy bych využil všech 8 jader 8845HS. A to honění vysokých frekvencí jenom zvyšuje spotřebu. Do určité frekvence (těžko říct jaké, base/turbo nebo něco mezi ) spotřeba odpovídá lineárně frekvenci (při 100%load), pak to ustřelí hodně nahoru. já bych to viděl tak, že je důležité, v jaké skříni ho budeš mít, v jaké blízkosti a jak moc chceš řešit hluk Nějaké hezké tabulky: Klik 1: notebookcheck.net/... ..., jde výběr zúžit na naomezené množství a jde i každý otevřít: klik 2: notebookcheck.net/... (max tři)
Rozdíl to je výrazný, hlavně u věcí které řeší procesor (např komprese, rendering). U her záleží co hraje, s tou grafikou je lepší ušetřit na procesoru a koupit o třídu lepší grafiku. Co se týká teplot tak ryzeny jdou krásně podvoltovat. U x3d varianty jsem snížením napětí dosáhl většího výkonu o 5% a snížení teplot o 15°C na stejné maximální frekvenci s menší maximální spotřebou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.