Nejste přihlášen/a.
Jde ještě někde sehnat počítač s Win XP?
Neptejte se proč - mám programy které na vyšším OS nepojedou - vyzkoušeno.
A XP již aktivovat nelze.
Nestačil by virtualbox, tam se dá rozjet leccos. Proto možná ta otázka, o jakých programech je řeč typově. Třeba nějaké účetnictví nebo něco podobného virtualbox rozjede v pohodě. Stejně tak skener, který má ovladače naposledy pro Visty (používám to tak léta).
Co jsem asi před rokem se dal do řeči s ajťákama (taky máme sw závislý na XP a PCI), tak ještě se prý něco takového poskládat dá, ale musí se ohlídat, aby byly ovladače pro XP na čipovou sadu a nevím co ještě.
Tak tak, jedná se o dosovský programy, ty šly naposledy funkčně rozjet v XP a pro pest, není problem občas přehodit disk , mám jednoduchý účetnictví a nepotřebuju tam lézt denně
Dosové programy co využívaly grafický režim nešly spustit ve Vistách ani sedmičkách (týkalo se třeba T602), ale měl jsem pocit, že v desítkách už zase ano. A ty textové jdou pustit dokonce i jako full-screen, což šlo naposled v XP (od vist to šlo jen v okně).
Ale pokud se bavíme o dosovských programech, tam dost dobře poslouží dosxbox, pak se dají dosovské programy spouštět klidně v linuxu (a samozřejmě v soudobých windows).
Co jsem v důchodu, s AutoCADem nepracuji. Doneslo se mi, že trvalá licence na AutoCAD už neexistuje, nedávno se o tom diskutovalo tady.
Diskutoval jsem jinde:
...Pokud to takhle půjde dál, firmy, kde tu bezpečnost budou brát vážně, budou mít interní počítačové sítě BEZPEČNĚ oddělené od internetu. A stoupne potřeba mechanických psacích strojů, kopíráků a průklepáků.
No vzhledem k tomu, že legalně už nelze, sama se nabízí odpověď.
Šlo to tak vždy, půjde to i teď.
A není třeba kupovat počítač.
Jen doplním, pokud bude připojen k internetu, počítejte s totální děravostí systému.
Tzn. nemějte tam nic k čemu by se cizí člověk neměl dostat!
Nepomůže ani sebelepší antivirový program.
Kdesi jsem četl článek, že v současnosti čerstvě nainstalovaný WinXP připojený k netu byl do pár hodin infikovaný.
Tak mne napadlo, přímo v hlavě - neexistuje od těch programů co v současných woknech nefungují nějaké novější verze pro současná wokna?
BTW: Mne ten "pokrok" co znemožňuje používat něco co dřív fungovalo taky $ere. Třeba v technologiích se používalo napojení na PC přes paralelní nebo sériový port, sice existují adaptéry ale ne s každým to funguje a technologie mají delší životnost než jak rychle se mění generace počítačů.
Diskutoval jsem jinde:
...V potřebné míře jsem zvládnul stroják a assembler 8080 nebo BASIC na osmibity a později BASIC na PC. S přímým přístupem do souborů a na porty se daly dělat zajímavé věci. Jak šel pokrok, nejdřív se zakázal přímý přístup na porty (asi i jinam) a pak zmizely paralelní a sériové porty z počítačů úplně.
Kdybych teď chtěl napsat jednoduchý prográmek typu
10 print "ahoj"
20 goto 10
run
tak bych se nejdřív musel chytit levou rukou za pravé ucho a zakokrhat...
vidíš, mě stačilo napsat
emerge dev-lang/bas (že aby se nainstaloval basic - ono by to určitě šlo i někde naklikat, ale na to jsem líný)
bas (že aby se spustil)
10 print "ahoj"
20 goto 10
run
a už to psalo ahoje jeden za druhým jak blázen
Samozřejmě že takové "progámky" nepoužívám, to jsem jen uvedl jako příklad pro prostší týpky.
Například jsem napsal program co vyhledával v textovém souboru řetězce %%+trojmístné číslo (jedno z kódování češtiny v MS DOS) a nahrazoval je číslem 0 - 255 (jedno z kódování češtiny ve woknech). Asi by to šlo i jinak, snad líp, ale nic jiného jsem zrovna neměl po ruce.
Doba her a malin nezralých.
To je mi jasné, ale ten basic je prostě basic, zvládá i jednoduché prográmky bez kokrhání, zvládá i složité prográmky bez kokrhání.
Tady je domovská stránka moria.de/...
Já bych teda teď takové věci dělal v Pythonu, kde to jde snad ještě snáz a je kdekoli na moderních počítačích dostupný (slušné OS ho většinou mají v základní výbavě). A pro základní návrh jde použít i uměláka, dost toho zvládne udělat skoro dobře a člověk si poladí ten zbytek
----
Potřebuju program, který načte z příkazové řádky jméno vstupního a výstupního souboru a potom čte vstupní soubor a zapisuje ho do výstupního, ale každou sekvenci %%XYZ (dva znaky procenta následované 3 číslicemi) nahradí znakem s pořadovým číslem 0-255 z tabulky, která převádí ty číslice XYZ na číslo v rozsahu 0-255. Pokud se v tabulce kód nenajde, vypíše se do výstupního souboru ta vstupní sekvence.
ChatGPT said:
ChatGPT
Pro tento úkol můžeme napsat program v jazyce Python. Program bude číst zadaný vstupní soubor, vyhledávat sekvence ve formátu %%XYZ a podle tabulky je převádět na odpovídající znak, nebo je v případě chyby (neplatné kódy) zapisovat do výstupního souboru beze změny.
Představme si, že máme tabulku, která převádí tříciferný kód XYZ (který je řetězcem tří číslic) na číslo v rozsahu 0-255.
Postup:
Načteme vstupní a výstupní soubor.
Pro každou sekvenci %%XYZ zkontrolujeme, zda kód XYZ je platný (tj. číslo v rozsahu 000-255). Pokud je, převedeme tento kód na odpovídající znak.
Pokud kód není platný, zapisujeme sekvenci %%XYZ do výstupního souboru bez změny.
Příklad implementace v Pythonu:
import sys
# Funkce pro převod kódu XYZ na znak
def convert_to_char(code):
try:
# Pokusíme se převést tříciferný kód na číslo
num = int(code)
# Pokud je číslo v rozsahu 0-255, vrátíme odpovídající znak
if 0 <= num <= 255:
return chr(num)
else:
return None
except ValueError:
# Pokud kód není číslo, vrátíme None
return None
def main():
if len(sys.argv) != 3:
print("Použití: python program.py vstupní_soubor výstupní_soubor")
sys.exit(1)
input_file = sys.argv[1]
output_file = sys.argv[2]
try:
with open(input_file, r) as infile, open(output_file, w) as outfile:
# Čteme vstupní soubor po řádcích
for line in infile:
i = 0
while i < len(line):
# Hledáme sekvenci %%XYZ
if i + 5 < len(line) and line[i:i+2] == %% and line[i+2:i+5].isdigit():
# Získáme kód XYZ
code = line[i+2:i+5]
# Pokusíme se převést kód na znak
char = convert_to_char(code)
if char is not None:
outfile.write(char)
else:
# Pokud kód není platný, zapíšeme původní sekvenci
outfile.write(line[i:i+5])
i += 5 # přeskočíme sekvenci %%XYZ
else:
# Pokud to není sekvence %%XYZ, zapisujeme znak do výstupu
outfile.write(line[i])
i += 1
except FileNotFoundError:
print(f"Soubor {input_file} nebyl nalezen.")
sys.exit(1)
if __name__ == "__main__":
main()
Vysvětlení:
Načítání souboru:
Program začíná kontrolou argumentů z příkazové řádky. Pokud nejsou zadány dva argumenty (vstupní a výstupní soubor), vypíše nápovědu a skončí.
Otevře vstupní a výstupní soubor pro čtení a zápis.
Hledání sekvencí:
Vstupní soubor se čte po znacích.
Pokud se objeví sekvence %%XYZ, kde XYZ je tříciferný kód, použije funkci convert_to_char, která se pokusí převést kód na znak (pokud je platný, tj. číslo mezi 0 a 255).
Převod kódu na znak:
Funkce convert_to_char se pokusí převést tříciferný kód na celé číslo a ověřit, zda spadá do rozsahu 0–255. Pokud ano, vrátí odpovídající znak. Jinak vrátí None, což znamená, že sekvence bude zapsána bez změny.
Zápis do výstupního souboru:
Výstupní soubor dostává buď převedený znak, nebo nezměněnou sekvenci %%XYZ.
Příklad použití:
Uložte tento kód do souboru program.py.
Spusťte program s příkazem:
python program.py vstup.txt vystup.txt
Kde vstup.txt je vstupní soubor a vystup.txt je výstupní soubor.
Pokud máte jakékoli další dotazy nebo potřebujete úpravy, dejte vědět!
---
samozřejmě tu funkci convert_to_char je potřeba přepsat, pokud by to překódování nebylo takhle přímočaré
---
Zatracená poradna neumí rozumně vložit kód, natož s odsazením, které je tu důležité
Taky jsem kdysi naprogramoval na TI58 program pro kontrolu zápisníků letů pilotů větroňů. Tam se muselo rozlišit, kolik hodin je celkově, kolik sólo, kolik ve dvojím, kolik je navíjákem, kolik aerovlekem, kolik jako instruktor, celkové počty, roční uzávěrky... Pak jsem přepočítal všechny zápisníky letů všem plachtařům v aeroklubu (a psal jsem si za to brigády Bylo vidět, kolik lidí se s tím poctivě mordovalo a kolik si ty údaje vycucalo s prstu, že to nikdo kontrolovat nebude, ti to pak museli přepisovat.
Na internete jestvuje adresa na inštalačko XP. iso, ktorú teraz nemožem najsť,
keď nájdem, zverejním...
Hlavnou nevýhodou je, že XP nepozná zbernicu SATA u HDD, táto inštalačka
problém odstránila. Ja to XP používam, na bežné veci, ide a je ok.
Určite nebudem ho používať na citlivé veci, a tiež je trochu problém
s ovládačmi na nové periferie...
Dnes není problém nainstalovat WinXP, nebo jakýkoliv starší systém přes virtualizační programy jako je VMware, VirtualBox, apod. Na starší hry a grafické programy, které nejdou spustit na novějších Win10-11 existuje skvělej prográmek - dgVoodoo2
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.