Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám počítač 32GB DDR3 Ram (4x8) 800mhz, CPU i5 4590, grafika první na monitor 1 je Radeon RX550 4GB a grafika druhá na 2. monitor je Nvidia 750 2GB. Oba dva FHD 1920*1080. Disk WD RED 2012 2TB 5400/min najeto 18 200 hodin provozu. Deska je Gigabyte B85-HD3
A otázka zní, jestli poznám nějak výrazně když bych dal 4690K? Třeba při hraní FS nebo BeamNG či podobných titulů tak 1x za měsíc...
Nebo je nějaká i7? Ještě silnější?
Obávám se, že tu změnu nepoznáte ani nevýrazně. Pokud chcete změnu, kterou poznáte tak tohle odneste do sběrného dvora a kupte něco nového.
Proč bych takový stroj nosil do sběrného dvora? Já ho mám teprv 2 roky a je to staré jenom 11 let.
Předtím jsem jel 8 let asi na Core 2 nataktovaný z Q9400 2,66 na 3,2 a ten jsem přehazoval ještě na 9550 nebo dokonce 9650 a dostaával jsem z něho 3,5ghz a počítač bral skoro chvilkově 300W za hodinu a 8gb ddr2 RAM a tak nějak stačil kdyby nezdechl jeden slot na desce na ramky takže už pak je jen na 6GB.
Pak jsem sehnal toto dal si tam dalších 16GB ramek, svůj disk a svoje 2 grafiky a 2 mechaniky na DVD a sítovou kartu protože port na desce odešel bleskem.
Našel jsem Core i7-4790K, 8MB cache ale nevím jestli by ho to přebralo taky. To je asi maximum co to zvládne, což ale by stačilo úplně v pohodě pro mé účely.
To že se systém načítá 5 -10 minut mi nevadí, to tak mám celý život a neřeším, ale že se to seká právě při tom hraní na plné nebo téměř plné detaily občas a vidím jasně že CPU lítá většinu času při takové operaci 90% zátěže a víc.
Na internetu má záběr do 30% takže tam je v pohodě.
Stejně nevím jak bych to převedl na SSD, třeba jen ten systém, jak to udělat aby se předělal z HDD disku na SSD disk a co ostatní věci jestli bych pak musel znova stahovat nebo by to zůstalo, nevím, takže do toho přehazování disku za SSD nepůjdu. Mám toho asi 600gb celkem. Už to je přechod z W7 na 10 tehda před 8 lety a trvalo to 22 hodin než se ten systém předělal a to lítaly 1 a 0 půl času po obrazovce a různé kódy.
A právě moc těm SSD nevěřím, že vydrží tolik, mám tady 240GB jedno navíc, ale nevím jak to udělat aby ten systém přeskočil z disku na disk.
No ono to je těžký. Starej komp, slepenej z toho co se kde zrovna sehnalo a na tom systém po čase již jistě různě nakopnutej. To už nemá sebemenší smysl jakkoliv to klonovat na nový SSD.
Takže bych zkusil zapojit SSD disk, na to dát čistou instalaci woken a kdyby to stále startovalo deset minut, hodil bych to z okna.
4690k je uplne to same jako verze bez K, jenom se da taktovat. I7-4790K na desku dostanes, ale vykon narustu je minimalni, cca 20-30%. To jedine ze by jsi sehnal velmi levny pouzity kus jinak to nema smysl.
Navic te brzdi hlavne grafika RX550 je odpad bez vykonu, proste to nejhorsi co se da koupit. Vykonostne je na tom stejne jako ta Geforce 750 ktera je jeste o 3 roky starsi.
Pardon prohodil jsem cislici, nicnemene stale plati to stejne. 4690K a 4590 je v podstate stejne, vykon rozdilu 5-10% to ani nepoznas ze jsi neco vymenil.
Tu RX 550 mám možná 6 let, tehda mě stála z druhé ruky 2000kč myslím.
A čistý systém skrz programy které tu mám tak nějak ,,nalicencované" nechci, protože bych o to přišel a musel bych zase to pak 3 dny hledat kde je nějaká skulinka aby to šlo. No a hlavně za ty léta co mám ten disk už tak nějak v tom mám pořádek svůj. Plus by to stálo prachy navíc, prorože systém zadarmo nevím jak, to neumím.
Ono nárůst výkonu třeba o 1/4 už by bylo dost dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.