Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ARDOUR 6 - nahrávací software

Od: ctenar odpovědí: 3 změna:
Je tu někdo, kdo má zkušenosti s nastavením a nahráváním audia pomocí software Ardour?
Základní nastavení zvuku na ovladači noťasu mám snad dobře, ale přesto se mi nedaří nic nahrát, software pořád "neslyší" vstupní signál, je tam obrovské množství dalších voleb nastavení.
Nemám potuchy, proč mám na každém začátku volbu "Bezpečný režim: zakázat všechny přídavné moduly"? Režim s moduly je snad nebezpečný?
V čem je rozdíl mezi "Prázdná předloha, Advanced session a Recording session", když hlavní a jediný smysl tohoto SW je nejdřív nahrát a pak zpracovat zvuk, takže vše je "recording session"?
Co je třeba potvrdit u voleb "zvukový systém", kde se mi nabízí "ALSA, JACK, Pulseaudio"?
Jaký je rozdíl mezi "vstupním zařízením" ( kde mám možnost vybrat z "HD-Audio Generic, Icusaudio7d, žádný" ) a "Vstupním kanálem", ( kde jsou "všechny dostupné kanály" nebo hromada čísel...)? Copak vstupní zařízení a vstupní kanál není u jednoduchého noťasu s jednou zdířkou totéž? K čemu je tam vůbec volba "žádný"? Tím vypnu zvukovku?
Nebo proč mi systém cpe volbu MIDI ( ALSA raw devices, ALSA sequencer, žádný ) když midi nepoužívám a používat nechci, ale když zatrhnu "žádný" tak SW nefunguje?
Chápu, že hlavní cílovka těhle SW jsou lidé, kterým jde lépe klikání než hra na jakýkoli nástroj, takže jim 98 možností nastavení nahrávadla ( včetně barviček ) připadá normální, smysluplné a "cool".
Jenže to není můj případ. Já potřebuju, aby PC plnil roli čtyřstopého kotoučáku, který zapnu, srovnám trochu hlasitosti a na druhé zmáčknutí nahrávám. A další stopu s odposlechem první. Tedy nic složitého.
Svého času jsem používal Samplitude, Music Studio, pak Audacity, ale to pořád blblo ( samo se to vypínalo, občas nereagovalo, atd. ), tak teď hledám nový SW, nejlépe pro Linux. Volba padla na Ardour, který je dost nepřehledný a neintuitivní, ale pokud se prokoušu úvodním nastavením, tak na zbytek si třeba zvyknu ...
doplněno 23.11.24 12:23: Díval jsem se i na Youtube na různé "tutoriály", ale tam to úvodní nastavení buď odbydou, přeskočí nebo ho mají dokonce jinak, než já, takže informační hodnota blízká nule.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Můžeš tady jak pro malého Pepíčka vysvětlit o co ti prakticky vzato jde - co a odkud nahráváš? Použité distro je tajné?
ctenar
hodnocení

To je tak, Pepíčku. Když máš doma dar přítele Mikrofóna, tak vše, co zaslechneš se dá ( po propojení s mixérem nebo jinou, kouzelnou krabičkou ) poslat přes takový šlaušek do počítače a ten by v tom měl "uslyšet" zvuk. A ten zvuk si pak "zapamatovat".
Ale někdy se počítač tváří, že ten zvuk neslyší nebo si ho nechce pamatovat, protože většina vývojářů nenabízí své programy primárně muzikantům ( kteří se místo zápolení s technikou chtějí soustředit na momentální příliv inspirace a rychle ji zaznamenat při hře na svůj nástroj ), ale připravují je tak, aby se líbily hlavně geekům a zvukařům, kteří sice neumí zahrát "Pec nám spadla", ale milují klikání, nastavování, importování, pluginy, efekty, vzorkování, převodníky, atd.

hodnocení

0x

Ardour neznám, ale dotazy jsou spíše všeobecné, tak zkusím odpovědět.

1) Nastavení zvuku v PC - je nastaven mikrofon, aby poslouchal? viz obr. A je to vůbec vstupní (Line-In) konektor?

2) Bezpečný režim vs zakázat moduly. Nejde o to, že by to s moduly bylo nebezpečné, ale v tom programu můžete mít spoustu nekompatibilních doplňků, pluginů, modulů ať už vůči sobě, nebo vůči verzi programu nebo i OS. To může způsobovat pády nebo neočekávané chování programu - zakázáním modulů spustíte "čistý program"něco podobného jako nouzový režim u windows.

3) Předlohy - tak hlavním smyslem toho programu není jen nahrávání, ale zpracovávání zvukových nahrávek. A když už tu nahrávku jednou máte - tak už nepotřebujete nahrávat, ale jen nahrávku do programu vložit - aneb proto třeba prázdná předloha. Další předlohy asi slouží na různé mixování, mastering atd...

4) Alsa vs Jack :

Alsa : (Advanced Linux Sound Architecture) : komunikuje přímo se zvukovým hardwarem, takže nízká latence. Funguje bez složitého nastavení, ale nepodporuje vícerozařízení najednou. Pokud Ardour bude přistupovat ke zvukovce skrze ALSA, tak žádný jiný program nebude moci využívat zvukovou kartu. (více cs.wikipedia.org/... )

Jack : (JACK Audio Connection Kit) : Umožňuje sdílení zvukového zařízení mezi aplikacemi, ale je složitější pro nastavení. Tedy spíše pro profesionální práci. ( cs.wikipedia.org/... )

5) Vstupní zařízení vs kanál : vstupní zařízení je fyzické zařízení - HD-Audio -> integrovaná zvukovka , Icusaudio7d externí zařízení, žádný - ano vypnutí vstupního signálu ze zvukovky. Vstupní kanál je ale logický kanál v rámci vstupního zařízení. 1 kanál = levý mikrofon, 2 kanál = pravý mikrofon, 3 např linkový vstup. I u jednoduchého noťasu s jednou zdířkou se můžete rozhodnout pro jeden kanál (mono) nebo dva kanály (stereo)

6) Program pro některé funkce potřebuje i MIDI systém, ikdyž s nimi zrovna nepracujete - neřešte.

Řekl bych, že jdete s kanonem na vrabce. Navíc s kanonem, který neumíte nabít.

ARDOUR 6 - nahrávací software

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]