Nejste přihlášen/a.
Dobrý den asi se již řešilo nicméně nemohl by mi někdo poradit potřebuji opravit grub u Kubuntu.verze 20.04.
Mám instalační CD s vyšší verzí 22.04 tak jestli to půjde tímto způsobem?jestli mají stejné možnosti.
nebo musím mít stejnou verzi?
díky za odpovědi.
Nějaký odkaz na servisní cd?Řeším to již podruhé s problémem se zavaděčem a potřeboval bych
universální postup co je tak nejlepší jak se zabezpečit .Novou instalaci bych zatím nerad jelikož mi tam zůstala nějaká data a nastavení a záložky firefoxu.V prvém případě se mi to povedlo to byla Mageia tak doufám že v Kubuntu najdu nabídku na opravu bootu.
Klíčová slova jsou "Live Linux", je jedno, zda ho budete mít na CD, DVD, USB.
Jako první bych po spuštění Live Linuxu udělal zálohu, na USB Flešku, nebo třeba do cloudu..., a pak můžete "blbnout", jak je libo. Na tohle hledejte takovou Live distribuci, co umí opravit Grub.
Já používám gentoo.
Grub bych opravoval tak, že bych nabootoval z instalačního USB, připojil si partišny systému, chrootnul se do něj a v tu chvíli už jsem na tom cílovém systému a můžu ten grub spustit z něj a nechat ho nastavit vše jak si zamanu.
Taky by šlo nabootovat z nějakého USB/CD které používá grub a v něm si interaktivně nastavit nabootování toho systému na disku. A až nabootuje, tak to zase opravit z toho nainstalovaného grubu.
---
Z live systému by mělo být možno si někam připojit partišny systému a odzálohovat z nich cokoli se ti zlíbí, tedy klidně všechno.
Ano Libore je to na mne moc složité asi víš víc nežli se stačím naučit.Z jiných odkazů mám tohle:
Grub 2 je kompatibilní se standardem POSIX (Portable Operating System Interface for Unix) jako jsou GNU/Linux, *BSD, Mac aj., ale zvládá už i připojit systémy nekompatibilní s tímto standardem.
GRUB 2 je kompletně přepsanou verzí původního GRUBu. Založen na výzkumu projektu PUPA, GRUB2 je mnohem více modulární a přenosnější než jeho předchůdce.
Jestli tomu rozumím tak GRUBu je jedno kterou distribuci Linuxu startuje,je tam jádro a nástavby které
pak dělají různé distribuce.GRUB startuje to jádro.Oprav mne pokud říkám hlouposti.
Otázka zní:mám v PC operační systém Kubuntu 20.04 a jaktakž umím opravit grub s instalačním cd
s Mageia 7.Myslíš že bych si to mohl takto dovolit a tedy nestane se nic jiného nežli že se to ,,jenom"nepovede a budu muset zkusit něco jiného?díky za zprávu stačí jednoduchá odpověď víc bych při mých znalostech nedal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.