Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit poškozený WIN 7?

Od: deprik® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Kopíroval jsem fotky mezi dvěma HDD, pak jsem něco blbě zaktivoval a PC se kousnul. Po znovuzapnutí to vypadá takto: Nouzový režim: nejde. Poslední známá konfigurace: nejde. Spustit nástroj oprava spuštění: ano. PC načte soubory a nabídne1. Načíst ovladače Win 7 pro pevný disk, pak vložte inst. medium a otevře možnost umístění...Nebo 2. Obnovit pomocí dříve vytvořené bitové kopie syst...Co vlastně potřebuji? Pozn: PC zřejmě neumí bootovat přímo z USB, instalačku Win 7 nemám. (Win 7 potřebuji kvůli posledním funkčním ovladačům svého skeneru.) Moc díky za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jestli máte jiný počítač s funkční vypalovačkou, tak můžete zkusit bezplatnou verzi Acronis True Image, Má v sobě Win7, pomocí kterých byste možná mohl poškozenou instalaci opravit.

hodnocení

0x
Dost bych se divil, kdyby PC neumělo z USB bootovat. Může být potřeba povolit v biosu. Bez instalačního média Win7 na USB, nebo DVD se asi neobejdete.
doplněno 12.11.24 20:56: Zatím všechny PC s Win7 (a pěkných pár jich bylo), které jsem koupil, bootovat z USB uměly. Tím netvrdím, že to nutně umí i PC tazatele, jen, že je dobré se prvně přesvědčit, že fakt nejde.

Nemusí to umět. A musí to být speciální, bootovací USB.

ml1

Hlavně win7 ještě neměl to bootování z USB úplně vychytané. Bylo spolehlivější bootovat z DVD.

Z DVD umí počítače bootovat už dávno, z USB už taky (i když je to kratší "dávno" a možná se najde počítač, hodný sedmiček, co to ještě neumí), ale používal to hlavně linux, kde s tím nebyly problémy. Windows tohle zavedl až u desítek a jsou s tím problémy.

jm
hodnocení

0x
Jste výdělečně činný? Kolik máte na hodinu?. Řešit to jde, ale potřebujete k tomu znalosti, hardware, čas... Hodně času.
Ověřil jste si, že na skener stále není alternativní ovladač?
Opravit se dá čistou instalací W7. Staré PC původně s win98 nebo XP opravdu nemusí být schopno instalace přes USB. Počítače z roku 2000 vůbec netuší o takových možnostech.

hodnocení

0x

Pokušel jste se v BIOSu tu instalaci z USB povolit?

hodnocení

0x
Usb boot by měl jít zapnout v biosu. Udělal bych s pomocí bootovacího usb s linuxem zálohu dat a řešil pak novou instalaci. Ten skener může mít mimochodem stále podporu v linuxu, byla by to ideální situace - nový aktualizovaný systém. Ikdyž sám mám skener a už ho nepoužívám - dokumenty zvládne dnes "skenovat" mobil s patřičnou aplikací, která dokument vyčistí. Mimochodem pokud máš bitovou kopii a obnovíš ji, data od jejího vytvoření budou posléze pryč.

ml1
hodnocení

0x

Já tohle u skeneru vyřešil virtualboxem. Skener měl ovladače pro windows95, 98, 2000 a XP, možná ještě nějaké další. Podařilo se mi přes podporu získat i ovladače pro Visty (v té době se ten skener ještě prodával, takže můj požadavek na ovladače pro soudobý systém byla pocohopitelná, ale odkaz na ně jsem získal až od podpory, na stránkách to nebylo). Ale ovladače pro sedmičky už ne, to už byla ta podpora mrtvá, respektive jsem to ani nezkoušel, skenoval jsem na tom starém počítači s XP.

Několik let už mám nový skener, ale to skenování ve vitrualboxu se mi docela osvědčilo, tak jsem u něj zůstal (můj současný skener má podporu i pro XP), i když ovladače pro sedmičky i desítky existujou. V linuxu jsem to nezkoušel, na skenování mám právě obstarožní počítač se sedmičkama, což byl poslední počítač, kam jsem kupoval systém od mrkvosoftu, pak jsem (v šoku z osmiček a dalších) do dalších počítačů dával linux. Až před několika lety jsem vyfasoval notebook s desítkama a zatím jsem se ubránil jejich nahrazení, přecejenom je dobré mít aspoň jeden počítač s relativně aktuálním windowsem.

hodnocení

Zdravím a děkuji všem za náměty i do budoucna. Zkusím to shrnout: PC nemám u sebe. V biosu jsem neviděl označení usb boot, kouknu až to půjde. Našel jsem doma bootovací flash Win7 a Linuxu. Když to vypálím na cd/dvd jako data-kopii flash, zřejmě to spustím, ano? Bude tam nějaká nabídka Opravit poškozený systém? Bez nutnosti vlastnit instalační W7? Pozn: Asi nebude vyloučeno, že se ajťákům dodnes po šuplíkách válí staré Win...Případně u prodejců repasovaných PC.

Disk musíte vypálit jako bootovací, na to jdou nástroje. A ano, u Win 7 by se měla zobrazit volba, že stávající chcete opravit. A nenechte se odradit, už několikrát se mi stalo, že první pokus o opravu skončil hláškou, že systém opravit nelze a po dalším průchodu už se zadařilo. Ovšem pokud vám tedy ten ztracený čas za to stojí.

rosta
hodnocení

0x

Pokud máte bootovací USB Win-7, nevidím důvod proč to systém neměl načíst. V Bios nemusíte nic nastavovat, stačí vložit USB a po zapnutí počítače držet klávesu F12, objeví se nabídka Boot-menu a vyberete USB. Stejný postup pokud máte bootovací DVD Win-7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]