Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V LIbreOffice Write nastavit levý okraj v tabulce

Od: livb odpovědí: 14 změna:

Ahoj, vyberu tabulku a potřebuju aby text v tabulce byl odsazen trochu zleva cca 0.15cm. Kde to najdu položku na nastavení "vnitřního" okraje?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

Vlastnosti tabulky, nebo zarovnání tabulky

livb
hodnocení

Rozumím Tabulka->Vlastnosti Tabulky, toto jsem už zkoušel, jenže problém je v tom, že to

první políčko na kartě Tabulka, v sekci Rozestupy nejde nastavit.

Je tam pevně nastavená hodnota Vlevo.

111®
hodnocení

0x

Tak se to dá vložit do tabulky 1x1 a tam si mezerníkem nastavit odskok vložené tabulky

livb
hodnocení

Píšu CV. Stránka dva sloupce. Sloupec první měl asi 5.4 cm. Zvětšil jsem asi na 6cm. A tabulku roztáhl. I když jsem zvětšil ten sloupec, tak to odsazení stále nejde nastavit. Ale místa je tam dost. V levém sloupci je několik řádků, jméno, kontaktní údaje, datumy jednotlivých událostí ve formě "nadpisu" (odkaz na styl). Takže není dobrý nápad mezerou odsazovat jednotlivé nadpisy.

livb
hodnocení

tak znova jsem to zkoušel roztáhnout víc a nastavit rozestup zleva a to jen posunulu tabulku ve sloupci.

Místo toho aby to uvnitř vytvořilo okraj zleva. Myslím že to nastavilo vnější okraj/mezeru padding místo vnitřní margin/okraj

Píšu CV. Stránka dva sloupce. Sloupec první měl asi 5.4 cm. Zvětšil jsem asi na 6cm. A tabulku roztáhl. I když jsem zvětšil ten sloupec, tak to odsazení stále nejde nastavit. Ale místa je tam dost. V levém sloupci je několik řádků, jméno, kontaktní údaje, datumy jednotlivých událostí ve formě "nadpisu" (odkaz na styl). Takže není dobrý nápad mezerou odsazovat jednotlivé nadpisy.

Proč mícháte dohromady tabulku a sloupcovou sazbu? Nebo máte do textu vloženou tabulku? Nebo jste si udělal tabulku ve dvou sloupcích místo dvou sloupců na stránce?

libv

@111: Ta tabulka tam je protože poskytuje background a drží text. Nastavovat se tedy musí jak šířka sloupce tak šířka tabulky. Dělal jsem to obojí.

livb
hodnocení

Předchozí příspěvek měl být pro @vibe2: Ano, sloupec na textovou vazbu a tabulka na pozadí a text. Je tam navíc. Vzniká tam okraj, který je barevný. Vidíte to na tom screenshotu dole ta zakrytá tabulka je zelená a vidíte ten okraj tabulky jak jsem to nastavil.

A teď k tématu mazání buněk. Nemohl jsem přijít na to kde se ty buňky a řádky mažou. Podle GPT buňky prý smazat nejdou ... divné, a řádky a sloupce jdou, ale GPT neví jak bo je to k... Takže Tabulka->Řádek-> pod tím je menu s položkou Smazat.

To jsem tedy vyřešil a nakonec jsem zvládl i to zkopírování tabulky, ale musel jsem ji vybrat a přidat ji styl... A pak teprve zkopírovat a vložit do jiného dokumentu. Toto mě tedy hodně překvapilo proti Wordu, takže ji vyberu a zmáčknu jen F11 a tam zvolím Přidat nový styl... Pak jen zkopírovat. Zvláštní chování, fakt podivné. Nechápu smysl této podivnosti. Taková složitost i na kopírování nadpisů a textů. Možná si takto LibreOffice vynucuje, aby uživatelé měli části pojmenované a dokument více a lépe zůstal strukturovaný kvůli lepší údržbě stylů napříč dokumentem.

@111: Ta tabulka tam je protože poskytuje background a drží text. Nastavovat se tedy musí jak šířka sloupce tak šířka tabulky. Dělal jsem to obojí.

---

Myslím, že jste to překombinoval. Máte text ve dvou sloupcích, to celé v tabulce ...

Nestačí vám jen tabulka? Jako podklad / background můžete mít dva úzké řádky / sloupce, odlišné barvy, tak jako ve vašem případě.

Sloučené buňky nusíte napřed rozdělit, pak půjdou mazat.

livb
hodnocení

Zvolil jsem dvousloupcový layout, protože svým způsobem je jednodušší úprava.

Dříve jsem měl CV v tabulce a bylo velmi nepohodlné a neefektivní dělat úpravy.

Jak jsem již psal, kopírování tabulek v LibreOffice Write je komplikované, musí se nejprve přidat nový styl a pak teprve se to může zkopírovat. A musí se s tím různě hýbat. Já jsem se těch tabulek definitině zbavil.

Je ale pravda, že kdybych tu tabulku jednu použil, nerozjíštěl by se mi text, když přidám řádek do sloupce pravého nebo levého... Nicméně tento postup který mám mi doporučilo GPT. Ten dvousloucový layout mě přijde logický protože to je základní rozvržení obsahu na stránce a prioritou není dělat tabulky, když je to CV. Kdyby to byly třeba tabulky s veličinami nebo výsledky měření, tak neřeknu, tam by bylo logické použít tabulku. To mi tak trochu přijde jako když někdo kdo chce tvořit html stránku chce to dělat pomocí html tabulky, když na to existují elementy jako header, article, section, div, menu, nav, ul, li apod. A tam má každý tag svůj účel. No já jen, že s CV co jsem si kdysi stáhl z prefesia, tak tam bylo vše v tabulce a nakonec se mi to celé ale posralo když jsem to potřeboval převést z Wordu na LibreOffice Write a pak exportovat. To bylo prakticky nemožné to dostat do správné formy a i mi tam pak chyběla stránka jak se to sloučilo vše do jednoho takový galimatiáš, jste asi ještě neviděl.

... převést z Wordu na LibreOffice Write ...

No - to je vždy problém. Microsoft Word ale umí otevřený formát ODT - a Libre Office taky ... pak by neměl být problém.

Jinak nejsem zastáncem přeplácaných životopisů. Jednoduchá černobílá grafika, jeden font písma ... stejně si zaměstnavatel najde ještě další kritéria, než životopis.

livb
hodnocení

O tom silně pochybuju. Ověřoval jste to v Office XP - Word?

To je váš problém co preferujete vy. Jo a rozdělit stránku na dva sloupce není otázka přeplácanosti, ale otázka layoutu, asi vám to stále nedochází. Je to jako volit mezi Renaultem a Opelem. Vyberte si jak je libo, to není otázka přeplácanosti, o obsahu jsem nepsal nic.

O tom silně pochybuju. Ověřoval jste to v Office XP - Word?

Microsoft Office XP z roku 2000 samozřejmě neumí ODT. Máme rok 2024.

Jakou máte verzi Writeru? Aktuální verze Libre Office je 24.8.2

Jo a rozdělit stránku na dva sloupce není otázka přeplácanosti, ale otázka layoutu, asi vám to stále nedochází.

Nedochází. V čem je to lepší?

Ten dvousloucový layout mě přijde logický protože to je základní rozvržení obsahu na stránce ...

Je to jako volit mezi Renaultem a Opelem. Vyberte si jak je libo, to není otázka přeplácanosti, o obsahu jsem nepsal nic.

Co je to "základní rozvržení obsahu na stránce"? Na jaké stránce? Nebo zaměstnavatel požaduje CV na dva sloupce? Či se chcete blýsknout, že ty dva sloupce umíte a tím získáte jakési body navíc?

To mi tak trochu přijde jako když někdo kdo chce tvořit html stránku chce to dělat pomocí html tabulky, když na to existují elementy jako header, article, section, div, menu, nav, ul, li apod. A tam má každý tag svůj účel.

Tabulkový layout v HTML se také používá - pro malé stránky. Problém je v tom, že tabulka se musí pro zobrazení načíst celá a u velkých tabulek to chvíli trvá. Proto se používají nyní CSS styly a neutrální elementy DIV a SPAN. Ve Writeru můžete psát také HTML stránku, přijde-li vám to vhodnější.

livb
hodnocení

Přišel jsem na to. Tak ve skutečnosti je to nastavení pod Ohraničením a jmenuje se to Vzdálenost k obsahu.

V LIbreOffice Write nastavit levý okraj v tabulce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]