Nejste přihlášen/a.
2x
Na cca. 6 let staré komponenty bych novou grafiku nedával. Otestoval bych nejprve, jestli to je problém v grafice (vyměnil s někým navzájem jen grafiku pro test). Pokud by bylo jasno, šel bych do nějaké z GTX 1660 - podobných jsou na bazoších desítky. Třeba GTX 1070 je výkonnější a prodává se i kolem 2000,-.
Kupovat RTX s vidinou, že si za 3-5 roků koupím nové PC a grafiku přesunu - to je podle mého názoru hloupost...
2x
Počítač se sekne nebo dojde k restartu?
S podobnou sestavou provozuju RTX 3070 a šlapeto dobře. Případně od amd Radeon RX 6750 XT ta má víc VRAM
2x
doplněno 06.11.24 15:16: Pokud vám teplota grafické karty vyletí v zátěži třeba na 90 (příliš vysoká teplota, ale ne ještě dost na nouzové vypnutí PC), může to způsobit nestabilitu. To samé platí pro celý počítač. Pokud grafika vytopí skříň a ta je blbě odvětrávaná, tak se komponenty dostatečně nechladí. Vy budete řešit grafiku, ale třeba máte přehřátého něco jiného, co to způsobuje.
doplněno 06.11.24 15:20: Pardon, teď čtu znovu pořádně a syn říká, že se vypne a ne zamrzne. Ok, tak v tom případě je ještě větší pravděpodobnost toho, co tu píšu. Vypíná se to zřejmě na přehřátí nějaké komponenty, to je snadno měřitelné, tady bych s pátráním a testováním začal, než budete skupovat půlku internetu použitých komponent. Já používám řadu let Afterburner, který mi vyhovuje, ale určitě najdete i něco lepšího. Je toho mraky. Zdravím.
Ok, pokud se do hry ani nedostane (ještě než se stihne grafika zahřát), vypadá to na poškozené soubory. Předpokládám, že se bavíme o hře, kterou už před tím hrál a ne že ji teprve nainstaloval a ona mu nejde. Já také třeba nepustím Doom Eternal, protože mám staré komponenty, sice GK měněna, ale zbytek je moc starý, abych to rozběhal. Předchozí Doom mi ale běžel normálně, hraji Elite Dangerous Odyssey, 30 (stanice) - 90 (vesmír) FPS. Doom mi běžel krásně na 60 FPS (schválně zamčené, takže asi by šel i na víc, ale při hraní na mě změny FPS působí rušivě, ED mám nakonec také zamčené na 60, ale ty hodnoty vím z dřívějška, kdy jsem to schválně měřil).
A jakou máte částku pro investici?
Ty bazarové 1060 jsou za pár korun na bazoši - cca. 1500,- a zrovna takových bych se nebál..., nové RTX 3050 - 4300,-Kč a nějaká rtx4060 je už za 7300,-
Pokud se počítač při spuštění nějaké hry vyloženě vypne nebo restartuje, nejspíš to vypadá na zdroj, nebo vadnou napájecí větev zdroje. I když u méně žravější grafiky to klidně může fungovat. Pokud se hra jen nespustí nebo sekne a počítač běží, může být problém ve špatném nastavení v ovladačích nebo přetaktování grafické karty. U grafických karet AMD je doporučeno při instalaci nových ovladačů nejprve odinstalovat staré ovladače a komplet vyčistit sytém přes "amdcleanuputility" (lze stáhnout na stránkách AMD) a poté nainstalovat nové ovladače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.