Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení starší GPU novým ATX 3.1 zdrojem

Od: previt® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

pro jistotu bych se chtěl zeptat ohledně zapojení napájení starší grafické karty (Nvidia RTX 3080) do nového ATX 3.1 zdroje s 12V-2x6 konektory pro GPU.

RTX 3080 má ještě staré 8-pin napájecí konektory. Je potřeba nějakou redukci z 12V-2x6 na 8-pin anebo člověk pro napájení může využít zbývající 8-pin CPU & PCI-E konektory ve zdroji? ( nzxt.com/...)

Předpokládám, že ano, ale raději se ptám..

doplněno 05.11.24 20:19:

A když už jsem u toho, tak jak je to s připojení karet s konektorem 12VHPWR (nVidia 4000 serie např.)? Člověk na to může použít přiložený kabel s 12V-2x6 konektory anebo musí být nějaká redukce 12V-2x6 na 12VHPWR?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nové zdroje ATX 3.0 a novější, mají tak vysokou účinnost a ochranu, že tam můžete zapojit skoro jakoukoliv starší Grafickou Kartu. Na řadu RTX 20, se většinou doporučuje zdroj min 650 Watt. Na řadu RTX 30, se doporučuje 750 Watt.

Na řadu RTX 40, se doporučuje 850 Watt. Samozřejmě podle požadavků GK, takže to může být i více Wattů.

1. Nespouštějte GK, bez připojení přídavného zdroje - kabelu, můžete ji hned poškodit a záruku Vám neuznají !

2. Vždy musíte zapojit tolik Pinů kolik je jich v popisu, NIKDY méně, jinak také poškodíte GK.

(Většinou šechny NOVÉ zdroje, mají všechny varianty kabelů.)

3. Kabely pro CPU a GPU bych v žádném případě nezaměňoval ! Proč jsou asi takto popsané?

(Opět by jste mohl poškodit "GK" a v opravně servisu, by to poznali.)

4. U KAŽDÉHO kabelu přídavného napájení, je MOŽNOST oddělení posledního dvou Pinu, tudíž možno každý kabel možno použít na 6 i 8 pin. Proto je VELKÝ rozdíl v zapojení konektorů těchto kabelů a množství Wattů pro CPU a GPU !

Samozřejmě také doporučuji, vyhledat stejný typ výrobku u největších prodejců s elektronikou. Tam pod daným výrobkem, dát dotaz IT profesionálním poradcům ! Většinou vždy do 1-2 týdnů na všechny dotazy odpoví. Pokud ne, napište jim na mail stejný dotaz + odkaz na daný výrobek.

hodnocení

Zdravím, asi jsme se nepochopili v mé otázce. Jde mi o to, jestli grafiku RTX 3080 (která má napájení přes dva 8-pin konektory) zapojit do 8-pin konektorů ve zdroji (označeno červeně) anebo je potřeba nějaká redukce z jednoho 12V-2x6 konektoru ve zdroji (označeno zeleně) na 2x8-pin pro grafiku - viz obrázky.

Na 99% je správná odpověď, že na zapojení karty není potřeba redukce 12V-2x6 na 2x 8-pin konektor, ale zapojí se přímo do 8-pin konektorů ve zdroji, ale spíš jsem chtěl jen ujištění..

P.S. 8-pin konektory ve zdroji nejsou jen pro CPU ale i pro PCI-E zařízení.:)

Napájení starší GPU novým ATX 3.1 zdrojem
Napájení starší GPU novým ATX 3.1 zdrojem #2
* "8-pin konektory ve zdroji nejsou jen pro CPU, ale i pro PCI-E zařízení". Ano ve Vašem případě, je POPIS na zdroji takový, jaký je. Ale třeba můj zdroj výhradně s Japonskými kondenzátory, to má rozdělené. Asi proč? - Protože mít zapojené CPU i GPU v jedné větvi ZDROJE, nebude asi úplně rozumné, že?(Beru to hlavně ze svého pohledu a nevím, jestli i Vy také nemáte nataktované CPU, které mám z jedné větve ZDROJE. Jelikož mám menší Casse a použil jsem 2x RTX 4070 Ghost "dvouvrtule", tak je napájím z druhé větve ZDROJE.)

hodnocení

0x

Pokud máte na GK požadavek na 8 pinů, nebo 2x8 pinů, tak ji také tak MUSÍTE zapojit !

Jinak dojde k poškození GK a to mi věřte.

1. Takže JENOM 6 pinů místo 8 pinů v TOMTO případě, do GK nikdy nezapojujte !

2. S vysokou praděpodobností, bude tento slot určen pro GK s nižšími nároky ve Wattech.

Pokud máte koncovku 8 pinů, nebo redukci z 6 na 8 pinů.

(* Zjistěte kolik sloty ve zdroji, dávají Wattů. Případně "Podvoltujte" GK, přes taktovací program výrobce, pokud to jde.)

doplněno 08.11.24 00:15:

Pokud máte kabel, pro slot "2x6" a kabel je zakončen 8 pinem, tak ho použít do slotu na GK s 8 piny logicky můžete. Stejně bych si ale zjistil, kolik Wattů tyto sloty dávají a kolik Wattů v maximální zátěži potřebuje GK ! I tak bych VŽDY raději minimálně počítal ještě +10%.

- Jen nevím proč to tady řešíte, když KAŽDÝ výrobce, dává ke zdroji cca 10 kabelů.

- Podle fotky, máte standardně NOVÉ 8 pin sloty, takže pravděpodobně nemáte dostatek kabelů, od zdroje 1.000 Watů? Co je to za výrobce?

doplněno 08.11.24 00:30:

Aha, Taiwanská firma, což je dost podstatné, protože ho tam zkonstruovali. Takže zdroj je logicky i tam vyrobem, ze součástek vyrobených na Taiwanu a dalších součástek z Číny. Co je na něm kvalitní? Obal? *zed*

hodnocení

0x

Když tady řešíte kabely, jaký je tedy ZÁSADNÍ rozdíl, mezi kabely na CPU a GPU?

Když jste napsal, že souhlasíte jenom s JEDNÍM bodem, ze čtyř a nedal jste ani lajk !

Proč se KABELY CPU a GPU nemají zaměňovat?

hodnocení

Nedal jsem žádný lajk, protože lajk znamená, že odpověď pomohla. Bohužel všechny vaše odpovědi a další balastní příspěvky jsou bohužel celkem mimo vzhledem k původní otázce.

Nikde jsem neřešil rozdíl mezi CPU a PCIE konektorem (CPU konektor má trochu jiný design oproti PCIE právě proto, aby to nebylo možné jednoduše zaměnit).

K tomu, jak pořád píšete o zapojení 6-pin na 8-pin - nikde jsem se neptal jestli v 8-pin konektoru můžu nezapojit zbývající 2 piny. A když to rozeberu z technického hlediska, kdybyste si našel pinování 12V-2x6/12VHPWR konektoru a 8-pin PCIE konektoru tak zjistíte, že PCIE konektor z těch 8 pinů používá 3piny na +12V, 3-4piny na GND (uzemnění) a 1-2piny jako sense konektory (tzn. může být kombinace 4x GND + 3x +12V + 1x sense/nezapojeno ale také 3x GND + 3x +12V + 2x sense). 12V-2x6/12VHPWR používá těch 12 hlavních pinů na 6x GND a 6x +12V a zbývající 4 menší piny má 2x sense a 2x diagnostické (CBL pres, PWR stable).

hodnocení

0x

Slyšel jste někdy, že kvalita napájecího zdroje, má přímou úměrou, zásadní vliv na životnost VŠECH komponentů v PC?

hodnocení

Odpovím si na svou otázku sám, kdyby náhodou někdo řešil to samé:

- Pro napájení starší grafické karty s 8-pin konektory se standardně využijí 8-pin konektory ve zdroji. Zároveň by mělo být možné využít redukci z 12V-2x6 na 2x 8-pin (tzn. 12V-2x6 konektor ve zdroji na dva 8-pin konektory v grafické kartě), kterou by poskytl výrobce zdroje.

- Pro napájení karet s konektorem 12VHPWR (nVidia 40 serie) lze použít kabel s 12V-2x6 konektorem, protože 12V-2x6 je zpětně kompatibilní s 12VHPWR.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]