Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mapy.cz - ideální trasa na více zastávek

Od: mixna® odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer,
mám adresu start, cíl a mezitím cca 15 adres zastávek. Dotaz zní, jestli mapy.cz umí sami naplánovat ideální trasu (mapy.cz jsou podmínkou používání v tomto případě).
Moc děkuji za případnou radu.
Mixna

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nějak nechápu některé odpovědi ve smyslu, že to mapy neumí.

Co je to ideální trasa? Zadám start, cíl a zastávky a druh trasy, rychlá x nejkratší a nic jiného s tím dělat stejně nejde.

Řeč je o tom, že nemáš pouze start/cíl, ale potřebuješ projet např deset míst nejkratší/nejrychlejší cestou. Mapy.cz ti trasu neseřadí, můžeš experimentovat jen ručně posunem průjezdních bodů.

Aha. Takže když si zadám body A, B, C, tak mě mapy mohou například vést po trase A, C, B?

Nějak jsem si této vlastnosti map ještě nedokázal všimnout.

V nastavení trasy jednoduše přešoupneš pořadí průjezdných bodů respektive včetně startu/cíle.

To já vím, že body můžu šoupat, ale jde mi o to, že když zadám A,B,C, jestli mi to vyhodí A, C, B...

halamus
hodnocení

3x

Našel jsem, že stránkou, která však plní kompletní funkci vyhledání ideální trasy včetně změny pořadí bodů, je RouteXL. Nezkoušel jsem, mapa se zobrazí, překreslení po přiblížení je občas velmi pomalé, trvá vyšší jednotky sekund.

Získáte optimalizované pořadí a pak si můžete v Mapy.cz upravit pořadí.
Co jsem četl jinde, existuje optimalizační algoritmus, jehož nejhorší výsledek je, že optimální trasa je oproti doporučené nanejvýš o polovinu delší.
Zda existuje jiná aplikace, než RouteXL, netuším, je to první, co na mě vypadlo a umí prohazovat trasové body.

hodnocení

Děkuji .. RouteXL je bombastic *zdravi*

Tady je krásné demo:

km
hodnocení

2x

myslím že neumí

hodnocení

to jsem nechtel slyset :)
moc dekuji

hodnocení

2x
Mapy.cz to neumí. Kdysi jsem ale používal navigačku, která průjezdní body uměla takto seřadit automaticky, osobně jsem to tehdy zkoušel, jen už nevím která to byla. Navigací mi za dvacet let prošlo rukama spousta.

paveldborak
hodnocení

2x
Existuje program pro traktoristy ke sběru a odvozu balíku slamy roztroušených po louce tak aby traktor jezdil racionálně a spotřeba nafty byla minimální, jezdete podle toho.
hodnocení

kde tet sezenu 15 baliku slamy :) .. az to nekde potkate, tak mi je prosim neposouvejte, jinak jsem v P *smich*.. ale diky zajimave

Souřadnice balíků se určují jak? Rovnou při lisování?

hodnocení

1x

Pochopil jsem, že máte x míst bez určeného pořadí která být součástí trasy + start + cíl.
Tohle je celkem náročná úloha a hlavně ještě když uvažovaný body nespojujeme úsečkama, ale jen po klikatých cestách..

(takové pseudo řešení je, že si pořadí těch bodů zoptimalizujete právě v prostoru úseček, což nemusí být optimální, pokud jsou místa blízko, a takto seřezaný seznam markerů vložíte jako už seřazený seznam mezicílů) , to právě v osmande jde.

otevřu osmand, naklikám markery(vlaječky), markers, more, plan route, select all, options , Set door to-door (seřadí je to po nějaký době), ale jen v euklidovském 2d prostoru (přesněji na zakřivené rovině země *mala*) bez znalosti silnic.

Jenom pozor: po kliknutí na plan map a po vyběru bodů musíš dát ikonku vlevo dole Ikonku světa: select navigation profile: pokud tam necháš defaultní (což je browse map), tak ti je to bude spojovat čarou... (ale to nezohledňuje optimalizaci bodů- takže podle všecho funkce set door-to-door) neumí řadí body jen podle geometrické vzdálenosti

A kliknutím na directions to máš hned formě navigace

jenom pozor. aplikace osmad je celkem náročná na pochopení, umí toho spoustu

hodnocení

0x
Umí, když to správně zadáte. Jen ne vždy je trasa ideální.
hodnocení

no kdyz to spravne zadam .. tak si to naplanuju sam :) .. me jde o to jestli to umi automaticky .. zadam start a cil adresu .. pak adresy zastavek mezi .. a samo mi to udela idealni trasu.

Pretahavat si poradi taky umim .. ale mam cca 80 takovych tras a potrebuji je ulozit a distribuovat vsem dopravcum .. cca 250 lidi.

Však píšu, když zadáte zastávky, trasu to udělá už samo. A někdy je víc možností, takže mezi zastávkami vám může nabídnout i tři možnosti
km

štír: ale tazatel chce, aby mapy.cz určily pořadí zastávek a vznikla tak ekonomická trasa

tsp

stir: k projetí 15 zastávek existuje (n-1)! kde n je 15 to je 653837184000 různých tras

"...zadam start a cil adresu .. pak adresy zastavek mezi "

Takhle asi ne, musíte přidávat jednotlivé body po sobě. Tedy nikoliv zadávat adresy, ale přidávat body kliknutím do mapy. Lze zvolit trasu pěšky, či autem.

Teď se zrovna chystám vytvořit optimální trasu pro vycházku po pražských pivovarech.

Mapy.cz - ideální trasa na více zastávek
hodnocení

zdravim .. adresy jde zadavat i "adresou" ne jen klikanim do mapy

Aha, takže ne ideální trasu, ale ideální seřazení zastávek. Tak to snad mapy neumí.

tsp
hodnocení

0x

Starý známý tzv. Problém obchodního cestujícího en.wikipedia.org/... čekající na svého nositele Nobelovy ceny *smich*

Nějaké postupy řešení sice existují, ale s rostoucím počtem zastávek exponenciálně narůstá čas potřebný k řešení takže pak jde jen o nejlepší NALEZENÉ řešení které ale nemusí být skutečně nejlepší.

Na druhou stranu, pokud máme pevně stanoven start a cíl, což je asi typické použití u navigace, je to zadání o dost lehčí. A tazatel má jen 15 adres.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]