Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EXCEL - propojení sešitů se vzorcem

Od: robin® odpovědí: 2 změna:

Ahoj. Po několika dnech různých marných pokusů zkouším najít odpověď mezi vámi. Jen nevím, jestli se mi to podaří vysvětlit...

Mám jeden cílový soubor a několik zdrojových, které se vždy jmenují podle jména nějaké osoby (jeden např. "Franta Stehno" a druhý např. "Julius Ušatý"). A z těchto dvou (v reálu jich je víc) sešitů potřebuji tahat nějaká data.

Jenže ty názvy souborů jsou proměnné (každý rok jiná jména, jejichž seznam je v tom cílovém sešitě) a já bych tím pádem potřeboval každý rok tahat ta data z jiných souborů (dle toho seznamu jmen). A samozřejmě aby v cílovém sešitě ta data byla vidět i po zavření všech zdrojových sešitů.

Toto funguje pouze (na jiné řešení jsem bohužel nepřišel) při klasickém = a kliknout na příslušnou buňku ve zdrojáku (např. "Franta Stehno"). V tu chvíli to data vycucne a po zavření zdrojáku to takto v cíláku zůstane, i po jeho zavření a znovuotevření.

Jenže! Já potřebuju ten název souboru dát do vzorce, jelikož ta jména (a tedy i ty názvy souborů) se mění. A pokud je to v jakémkoliv vzorci, funguje to jen při otevřeném zdrojáku. Pokud vše zavřu a otevřu si znovu pouze cílák, tak mu chybí hodnoty. Musím k tomu otevřít opět všechny zdrojáky, aby viděl hodnoty.

Zkoušel jsem kombinace všech možných funkcí, ale žádná to neudrží, pouze to nejjednodušší =, jenže to bych musel při každé změně jména opravovat všechny vzorce nebo odkazy a já chci, aby to fungovalo automaticky při zapsání dalšího jména do seznamu a vytvořením dalšího souboru, pojmenovaného podle jména té dané osoby.

Zkoušel jsem kombinace INDEX, CONCAT, NEPŘÍMÝ.ODKAZ, T, TEXTJOIN, apod., např. takto:

=INDEX(CONCAT("C:\2024\[";AA10;".xlsm]ROK!$F$4:$F$369");D10) , kde

v poli AA10 je jméno toho zdrojového souboru a v poli D10 je pořadí funkce INDEX.

Poradíte někdo, jak je možné pracovat s názvy souborů pomocí vzorců, aby zůstaly hodnoty i bez otevřených zdrojáků?

Díky moc za všechny rady!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ahoj,

podle popisu mi přijde, že by s tímto mohlo pomoci zpracování přes PowerQuery, které je součástí Excelu.

Zde si načtete zdrojový seznam a názvy souborů ve složce, se kterou chcete pracovat a vyfiltrujete si jen ty soubory, které vás zajímají a s daty si pak pohrajete, jak potřebujete. Ať už v PowerQuery nebo pak v Excelu.

Data zůstanou načtena v datovém modelu a podle potřeby můžete provést aktualizaci jen kliknutím.Všechny změny ve všech souborech se následně propíšou a to bez nutnosti otevírat jeden soubor za druhým nebo je dokonce mít všechny otevřené.

Zkuste se na něj podívat. Pokud s ním zatím nepracujete, tak pokud věnujete chvíli času na jeho poznání, otevře se vám nový svět :)

hodnocení

Určitě zkusím, neznám tento prostředek.

Díky za radu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]