Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový problém s SD kartami. První jsem si pořídila z Číny, nahrála na nic něco (používám ji jako úložný disk) a za chvilku jsem se podívala a půlka toho tam nebyla, říkám si - dobře, Čína.. Jsi pitomá, co jsi čekala a objednala si značkovou u nás... a mám stejný problém. Kopírovaná data se kopírují, ale buď tam vůbec nejsou nebo jsou, ale poté, co vyndám a zase dám SD kartu do notebooku/telefonu, tak tam je jen něco a absolutně se na to nejde jako na zálohování spolehnout. Kdyby to dělala jedna karta, řeknu si, to je šmejd.. U dvou si říkám, že chyba bude u mě. Neví někdo, prosím, co dělám špatně?
Dobře, ale zase úplně k ničemu to být nemůže.
Ano, opravdu do konce, i jsem počkala a ano, používám odpojení systému v disku, jednou mi to i napsalo, že je zařízení používáno, tak jsem to zkusila za chvíli.
Ještě mám novou informaci, dala jsem tam znovu kartu a klikla na Vlastnosti a podle všeho - resp. podle toho, kolik je tam volné paměti, tam ty soubory jsou, ale "Složka je prázdná" ... Nicméně v té kapacitě chybí tolik, kolik mají ty soubory velikost. Jenže tam nejsou nikde vidět.
To s tím bezpečným vysunutím je dobrá poznámka. Hlavně v linuxu je to velmi důležité. Než jsem si na to zvyknul, kolikrát jsem si odnesl nic. Windows snad tak agresivně nekešuje, ale linux se tváří, jako že je zkopírováno a na pozadí zapisuje klidně ještě půl hodiny (on ten windows taky zapisuje půl hodiny, ale netváří se jako že se nic neděje). Samozřejmě proti vysunutí protestuje, když to zkusím, ale pokud to nezkusím, tak to nevím.
Dávám na to bacha, mám normálně Windows. Linux je pro trochu pokročilejší, což je asi vidět, že já nejsem. :D
Myslím, že problém nebude v kartách. Osobně používám všude, i pro každodenní nahrávání, nejlevnější čínské a žádné problémy jsem s nimi nezaznamenal. Tipuju to na chybu čtečky nebo formátování. Zkuste jiné čtečky, jiné formátování a jejich kombinace. Nevím proč, ale něco s něčím prostě nefunguje. Některé nefunkční karty se mi podařilo rozchodit nízkoúrovňovým formátováním ve foťáku.
Moc děkuji, je pravda, že to vždy dělám přes stejný adaptér. Mám Micro SD kartu a strkám to všude přes adaptér, nicméně teď jsem zkusila ještě něco co mám doma - vypadá to jako flashka a to mi teda nenačetlo vůbec nic, ani ten adaptér. :D Tak v tom by mohl být zakopaný pes. Zkusím to nějak vykoumat. Děkuji!
Jo, tak jsem našla jiný, funkční :D adaptér a chvíli se nadchla - kopírovala a bylo to tam, za chvíli klikla a pořád to tam bylo, vyndala jsem to, zastrčila zpátky a byla tam jen prázdná složka. Asi mi to holt nějak není souzeno.
Jiný adaptér ovšem používá stejnou čtečku v počítači, která nemusí s daným formátem fungovat správně. Tipuju, že karta je formátovaná exFAT, kterou čtečka neumí přečíst. Zkuste jiný formát. Pro vyloučení / potvrzení hardwarové chyby postupujte od zaručeně funkčního. Fleškou, telefonem nebo externím diskem ověřte funkčnost USB vstupu. Kartu zkuste naformátovat přes čtečku do USB. V Číně se dá koupit do 30 Kč. Chybu dvou karet považuju za extrémně nepravděpodobnou.
@hlada Moc děkuji. Rozumím tomu jako koza petrželi. Vyzkouším. Já právě nic neformátovalo, nic to nechtělo.
SD karta z číny? Normálně stojí 32 GB a 64 GB tak 150 korun a 128 GB tři stovky. Ceny flešek jsou podobné (sd karta je jen fleška v jiném obalu).
Zálohování na flešku je samozřejmě nesmysl, tato média jsou určená pro pracovní data a ne pro zálohy. Na zálohy (pro normální lidi) lze použít buď klasický HDD nebo optická média (CD/DVD/BD) a vždy minimálně ve dvou kopiích. (A nejlepší je kombinace těchto dvou technik. Aby současně odešly 2 HDD a dvě stříbrné placky je skoro vyloučené. Vyšší level potom je mít ty kopie geograficky odloučené.)
Špatně může být celá spousta věcí. Že by dvě odlišné karty (z toho jedna značková koupená u nás, teda pokud to neni nějaký fejk) byly vadné je málo pravděpodobné.
S SD kartama jsem neměl nikdy větší problémy. Pár jich odešlo, ale je to mizivé procento z toho, co mi prošlo rukama. Víckrát jsem řešil obnovu dat, ale tam to nejde jednoznačně svádět na kartu.
Jsem studentka, tak jsem to zkusila. 512 giga za 149,- ...Chápete. Jako ano, jsem blbá. Ta značková San Disk se ale chová úplně stejně, to je problém. Možná i hůř. Normálně mám vše zálohované na externích HDD, kde jsem - až na jednu zkušenost s WD, neměla nikdy problém (ťuk ťuk), tohle jsem si říkala, že by bylo super za ty peníze, ale evidentně ne a máte pravdu na zálohování to používat nebudu, nicméně na cestování, s sebou, když chci něco, tak by se to mohlo hodit, ale data mi tam fakt nevydrží. Asi se budu muset smířit s tím, že půlka toho tam zůstane a půlka ne, na něco se budu moct vždy po cestě koukat. Další zkušenost už riskovat nebudu.
Každopádně díky všem za příspěvky.
512GB logicky nemůže stát tak málo, koupila jste fejk kartu co se hlásí jako 512gb, ale skutečnost bude mnohem menší kapacita, virtuálně se to na ni nakopíruje, ale reálně tam vydrží obsah do její skutečné kapacity (16,32, max 64gb)
tyto fejk karty se dají koupit od překupníků i u nás, takže pro jistotu kvalitní karty raději do kamenného obchodu
z číny jen od prodejce s dobrými recenzemi, se screnshoty reálných testů od lidí co to koupili v recenzích
jinak karty ani flešky na zálohy opravdu ne! nikdy nevíte kdy to umře
512 GB take u Sandisku pry byla znacka, u toho nenapadne napsano 16 GB napriklad. Nebo to podvodnici upravi tak, ze se USB klic tvari jako 512 GB a ve skutecnosti se 4 GB nebo 16 GB skutecne kapacity stale do kola prepisuje.
512 GB USB klic existuje, ale cena je jinde. Je to drahy sperk.
Pro zalohovani doporucuji klasicky externi HDD, ktery se pak odpoji a pripadne i dopravi do jine lokace (pro pripad pozaru, povodne), sifrovana data lze zalohovat i na online uloziste, nebo lze i mit vlastni server a zalohovat prez rsync.
Plus navic USB klic s nejdulezitejsimi daty (nejaky primerene kvality) nosit s sebou v kapse s daty (sifrovany).
Lze zalohovat na opticka media BLU RAY, ktera jsou docela stabilni. Pro extreme dulezita data doporucuji drazsi sklo-kermicka media. Velke mnozstvi dat lze zalohovat i na pasky, ale malo kdo znamy ma na to mechaniku. Jinak na pasky je to spolehlive a levna cena z GB.
Ostatne soudim, ze sekta 12 kmenu musi byt znicena.
Ono se mi tam ale třeba 300 giga nakopírovalo a šlo funkčně spustit Na tu levnou. Víc nevím, ale nezdála se plná. Ať jsem klikla na co jsem chtěla, jelo to pěkně, seriály, hudba.. v poho.. ovšem pak to ze složek samo mizelo a zůstalo jen něco a po vyndání zase jen něco a vlastně tam drží jen to, co jsem nakopírovala jako první. Ale kapacitně tam těch 300 giga minimálně bylo.
Jinak zálohuji na externí disky, ty miluju až na Western Digital, to je neřád, ten mi jednou odešel, mám ne moc drahé Verbatim, A-Data, Samsung a roky, no snad od 11 let :D a jsou pořád jak nový při mým zběsilým užívání, žádný problém. Tady jsem si chtěla ulehčit to cestování a tahání s sebou, případně na telefonu ať můžu koukat, to s externím HDD není nic moc, no. :D Ale je tam problém, který je nad moje schopnosti, to mazání i přes super rady <3... se děje furt. Aspoň, že jsem hezká, když nic jinýho... :D
Děkuji.
SD karty na zalohovani urcite nejsou, nemaji snad ani kontrolni soucty. U tzv. flash disku, USB klicu je to lepsi, ale po nekolika letech data uz nejsou citelna. A levne maji take ruzne nekvality. Uz se ani nedelaji diody, ktere signalizuji cteni-zapiz u USB klicu.
SD karty a USB klice s ciny maji skutecnou kapacitu napr. 16 GB. Ale podvodnik upravi software tak, ze se tvari jako by tam bylo mnohem vice mista, klidne i 1024 GB. V realu je tam 16 GB samozrejme. Po zapsani prvnich 16 GB se data zapisuji znova od zacatku a puvodnich 16 GB se prepisuje. Po prekroceni 32 GB opet prepis. Vysledkem jsou necitelne soubory, precist jde totiz jen poslednich zapsanych 16 GB (realna kapacita). Je to podvod pouzivany uz dlouho.
Ostatne soudim, ze sekta 12 kmenu musi byt znicena.
kontrolní součty jsou věc vyšší vrstvy - respektive to s tím nesouvisí. a sd karty určitě taky mají kontrolní součty...
A to nevíš, že karty můžou náhle umřít , vlepším případě se zablokují a zůstanou jen read only. A je jedno zda čína nebo Samsung,Toshiba,Lexar...
druhá věc, není to microsdkarta? ty dokážou potrápit v kombinaci s redukcí
Mám pár karet, pár mi jich odešlo, různým způsobem, jen jednou karta "spálila" (doslova) data
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.