Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úplné odstranění všech dat z Pc

Od: marika® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den. Když chci vyhodit Pc. ( do elektroodpadu :) Jak zlikvidovat citlivá data? Stačí zničit pevný disk? ( někdo tady doporučoval kladivo :) A jinde v Pc nejsou data dohledatelná?

Moc děkuji za rady. Pěkný den.M.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
No pokud je ten disk ještě funkční, tak bych dokoupil rámeček a používal jako přenosný.
Proč hned vyhazovat?
thetruth

Třeba je ten disk malý (kapacitně), má vadné sektory, dělá divné zvuky, je nespolehlivý...anebo ho prostě nepotřebuje. Navíc jestli je to 3,5", což nejspíš je, tak potřebuje rámeček s napájením, a to spolu s většími rozměry není ideál na přenášení.

Předpokládám, že pokud by tazatel měl pro toto využití, že by jej použil.

mathew
hodnocení

1x
Ano stačí kladivo. Jinde data uložená nejsou. Teda pokud jste opravdu hodně paranoidní tak bych tím kladivem upravil ještě RAM paměti.

To musí být hodně velká paranoia... vzhledem k tomu, že RAM paměť je volatilní... tedy data uchovává, jen když je napájena elektřinou. Po odpojení napájení v ní nic uložené není.

mll

RAM ne, ta data zapomene chvíli po vypnutí, ale FlashROM biosu a dalších součástí může obsahovat všechno možné. Hlavně ten bios má nějaké protokoly. Mimochodem podle pravidel platných asi nejen v EU by měl výrobce počítače tohle psát v dokumentaci včetně toho, jak ta data odstranit, ale kromě drahých průmyslových PC jsem se s tím nikde nesetkal.

thetruth
hodnocení

1x

Klidně tím kladivem pevný disk. Aby byla zničená plotna či čipy (v případě SSD).

hodnocení

0x

S kladivem nebo vrtačkou se dost nadřete (o zničených vrtácích nemluvě). Pokud se disky ještě točí, je elegantnější na to použít specializovaný software - třeba killdisk: killdisk.com/...

thetruth

Tak disk se dá celkem snadno otevřít, jedna rána do plotny (ploten) a je vymalováno. A nemyslím si, že kryt HDD je natolik pevný, aby ustál ránu kladivem. Pěkně v míste ploten to probouchnout co jde. Ale já osobně disky kladivem neničím.

lepčí je rozšroubovat a vytáhnout magnety. ty se hodí

@thetruth To já samozřejmě vím... Nicméně než si hrát na montéra a dělat někde bordel z ploten apod., přijde mi elegantnější to vyřešit softwarem.

thetruth

Elegantnější určitě, ale pokud chce být paranoidní, tak to znamená věřit tomu SW, že data skutečně neobnovitelně zničí. Z mechanicky rozbité plotny to skutečně už nikdo dokromady nedá. Je to na tazateli, který způsob mu přijde vhodnější. Já bych taky šel cestou SW, pokud ten disk ještě nějak funguje. Mrtvý disk už jedině mechanicky.

Disk relativně nezničený ještě mohu za pár korun prodat do výkupu kovů

hodnocení

Jste úžasní.

Děkuji moc. Jestli jsem to dobře pochopila, tak když vyndám hdd, tak ze zbylého Pc už nikdo nic nezjistí. Ok?

Pěkný den.M.

17.10.24 13:08
Ano.
kdosi

Ano, je to více méně tak.

Pokud je v tom počítači HDD jako jediný disk, tak je to pravda.

Pokud je tam i nějaký SSD, tak je potřeba vyndat (a zničit) i ten.

Pokud je tam víc HDD a/nebo SDD, je potřeba vyndat všechny. (A samozřejmě všechny vložené flešky, externí disky, CDčka a jiné diskety)

Pokud ten počítač ještě chodí, dá se zjistit, kolik HDD/SDD vidí připojených, na Windows je na to tuším nějaký disk manager (kde je vidět jeden, nebo víc disků jako vodorovné pruhy a na nich vyznačené jednotlivé oddíly).

mll

Více méně. HDD a případně SSD toho obsahují nejvíc. Ostatní je nezajímavé, v paměti biosu si tak možná někdo počte z jakého disku jste bootovala případně nějaký ten protokol o chybách. Taky se tam někdy dalo nahrát logo, které se ukazuje při bootování, to ještě by mohlo být citlivé (nedejbože by někdo zjistil, kdo to vyhodil nebo jaký byl jeho oblíbený obrázek). Vše hlavní je na HDD. Mimo něj ne že nejsou žádná data, ale neni tam nic citlivého.

Ten HDD bych si nechal, pokud neni vyloženě historický, určitě nějaké využití najde.

pohanka
hodnocení

0x

Nejsem nijak exponovaná osoba, nemám žádné důležité věci.

Přesto jsem také chtěla likvidaci, mít jistotu a dát v klidu do elektroodpadu.

Syn doporučil krumpáč.

Takže posloužil dobře, přestože je krumpáč těžší a ostřejší, můžeme se s ním více napřáhnout musela jsem bouchnout vícekrát.Tak nevím, jestli kladivo postačí (možná mužské svaly).

notraces
hodnocení

0x

Zalezi na to, jak moc jsi paranoidni. Pokud PC jeste funguje, staci nabotovat USB s Linuxem a pak nekolikrat za sebou kompletne obsah celeho disku prepsat nahodnymi daty (napr. vystup z terminalu). 10x staci. Prepisovat se musi ale kompletne cele misto na disku, ne hlavicky souboru.

Nebo jednoduzsi a snazsi a efektivnejsi - sroubovakem do disku napichat nekolik der. Pak dovnitr disku nalejt benzin, z vnejsku disku take, a zapalit, nebo vhodit do ohne. To data skutecne znici. Par der sroubovakem a kladivo, to take funguje, ale bacha na ostre casti a silne magnety. Diskove plotny uvnitr obalu se rovnez daji ohrat v mikrovlnce. V mikrovlnce se daji likvidovat dobre i opticka media.

jano123
hodnocení

0x

Keď Ste už taká "citlivá" na súkromie, alebo minulosť...

Zopakujem to, čo už raz tu bolo: vyberte HDD, požičajte vŕtačku

s dobre nabrúseným vrtákom fi 8 mm a "zrealizujte" aspoň 1 kompletný vrt.

Nepotrebujete žiadne špecialné programy, ušetrite aj veľa času,

a Vaše citlivé dáta idú na "večný odpočinok"...*uspech*

Ak PC nie je celkom "historická vykopávka", niekomu by som ho daroval,

a HDD by si dokúpil...*klik**zdravi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]