Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poskytovatel internetu

Od: tomjev® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, může poskytovatel internetu chtít po vás heslo k routeru při založení internetu doma nebo v bytě a údaje ze spoda routery na štítku? O tom hesle pochybuji že může poskytovatel chtít. A další věc zvažuji zakoupit nov routery TP Link AX23 je dobrý ten router má někdo zkušenosti? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

Zřejmě ho chce proto, aby vám router nastavil. Jiná možnost je koupit si již nastavený router od nich nebo si ho nastavit sám. Pokud jim ho dávat nechcete, nemusíte.

kdosi
hodnocení

0x

Zatím vždycky když jsem měl internet, tak poskytovateli patřily dráty ve zdi, které ho přiváděly, a první zařízení za nima (kde si nastavoval, jak se to z těch drátů, nověji optiky, převede na klasickou RJ45 internetovou zásuvku). Někdy to zařízení bylo od něj pronajaté, někdy jsem ho koupil kvůli poplatkům, ale vždycky ho nastavoval on (protože to je v jeho síti a nesmí mu tam dělat bordel).

Já do něj strčil ten klasický internetový drát s kostičkou RJ45 na konci a ten už byl můj a všechno další za ním taky a poskytovateli do toho nebylo nic.

---

Klasicky ta poskytovatelova krabička nabízí 1-4 zásuvky na RJ45 a případně nějakou wifi a někdy si tam uživatel může něco málo nastavovat i sám, ale pořád ji má pod kontrolou ten poskytovatel (to znamená všechny důležité údaje, jako třeba heslo, má on).

Většinou na těch zasuvkách a wifi poskytuje nějaké domácí adresy (192.168.?.?, 10.?.?.? a tak podobně).

Já si ji nechávám vždy nastavit na bridge a vypnout případnou wifi, takže na té zásuvce mám svoji vnější internetovou adresu (78.80.?.?, 217.?.?.? a tak) a na ten drát si dám svůj router, kde mám firewall, přidělování vnitřních adres, wifinu a podobně a do toho už poskytovateli nic není. (A ten drát co do něj vede považuju za vnější nebezpečný internet).

hodnocení

0x
Ten router můžu s klidným svědomím doporučit. Přístupové údaje dávat nemusíš. Máti si koupila router od providera a přístup do něj nemá, takže vřele dopuručuju koupit si svůj v obchodu s pc. Provider nejspíš bude chtít MAC adresu routeru pro připojení(to je důvod proč chce přístupové údaje), takže technikovi ji můžeš jen opsat - buď bude na routeru nebo ji zjistíš po připojení k pc/mobilu. Jinak to heslo taky můžeš poskytnout, nechat vše nastavit a pak si to můžeš kdykoliv změnit(což doporučuju), ovšem vše zapsat a nepoužívat nějaké stupidní jednoduché heslo.
hodnocení

Ano to MAC adresu taky mi pak říkal když bych si kupoval nový router že jen přeposlat a je to.Tuším že je to ze spodní strany routeru.Děkuji

mll

A myslel jste na to, jak mu to přepošlete, když bude starý router mrtvý? (Proč jinak byste kupoval nový. Je to asi stejné, jako objednávání internetu přes internet.)

Že by třeba přes internet v mobilu?
hodnocení

Přesně nebo sms oni chtějí jen číslo takže asi tak

Pokud pak budeš upgradovat, novou MAC adresu můžeš zadat u providera ještě ze starého routeru posléze připojit nový. Jinak já používám radši MAC klononování. Mám na routeru "kopii" MAC adresy z pc. Kdyby router klekl, pojede do vyřešení bez nutnosti kontaktovat providera aspoň pc. V novém routeru opět naklonuju MAC z daného pc(u mnohých routerů je to na jeden klik v menu) a net hned jede. MAC ke klonu si samozřejmě můžeš vybrat ručně jakoukoliv. Pokud klonování nepoužíváš a podělá se starý router - do nového routeru zadáš ke klonu MAC z rozbitého kusu a net pojede. Posléze dořešíš s providerem a nebo prostě necháš tak, ničemu to nevadí.
hodnocení

Mám doma router Tenda AC6 a chci přejít na Tp Link AX23 měl by to být menší skok snad v dobrém,tedka mi často padá wifi mám rychlejší internet 150/150 a bohužel Tenda mi dá max 100Mbs

halamus

TP-Link Archer AX23 mám, jsem od něho přes panelákovou zeď asi 6 m daleko. Signál nevypadává, rychlost na mobilu 285-295 Mb/s, na LAN mám PC a tam je to 295-300 Mb/s.
300 Mb/s (symetricky) je nejnižší rychlost, co můj poskytovatel internetu dává u optiky do bytu.

Přešel jsem z stejného routeru na ten tplink a spokojenost. Komfort aplikace a možnosti nastavení naprosto nesrovnatelné s tendou ac6. Taky mi padala wifi, ale nestabilní bylo i kabelové připojení k tv.
hodnocení

Přesně to sáme mám u Tendy,kabel do tv stálé časté výpadky na tv a wifi to sáme takže proto chci zvolit Tp Link je tam i 3 letá záruka někde

111®
hodnocení

0x

pokud ti vypadává internet zkus si stáhnout PINKPLOTER a otestuj.. nebo na ČTU je test, který vpodstatě nejde providerem odmítnout tak to zkus takto.

hodnocení

Spíš vypadává často wifi a v tv je špatný signál i když jedu od routeru do tv přes kabel router má lan porty jen do 100Mb/s

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]