Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 10 ukončení

Od: mirek* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Dnes jsem četl článek že v roce 2015 skončí Windows10. Máme Notebook HP-Product L8U32AV Pro Book. Notebook zobrazuje na stránce že nesplnuje podmínky Windows11. Budeme muset koupit jiný notebook který splnuje podmínky Windows 11? Nebo stáhnout jiný program Windows atd? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sas
hodnocení

6x

Rada od Microsoftu - "Pokud Váš počítač nezvládá Windows 11, tak si kupte nový počítač." Doporučuji nečíst tyhle nesmysli, jestli zvládá nezvládá. Dělejte na počítači dál a je to, nebo přeinstalujte na Linux. Já osobně mám aktualizace vypnutý a jedu vesele dál. A nějaký konec aktualizací mě nezajímá. Až to dál nepůjde, nastoupí Linux a Microsoft půjde do háje.

ipb

Jo, dělejte tak dál. Pokud používáte internetové bankovnictví, tak je zabezpečení zbytečné.

sas

ipb- v pohodě tam chodím a nemusím se bát. Ty jejich záplaty si můžou dát k sobě, já je nechci. Neměl jsem je nikdy a jsem v pohodě pořád. První, co bylo, vypnout aktualizace.

thetruth
hodnocení

5x

Notebook obsahuje 6. generaci Core procesorů, podpora pro Windows 11 je od generace 8.

Řešení je několik - vyměnit po zmíněném datu notebook. Není to žádný skvělý model, leckjaký low-end je dnes mnohem dál. Či nějaký repas s podporou W11.

Nainstalovat Win 11 i přes omezení HW - pro laika nedoporučuji, může to mít svá specifika, můžou vyvstat problémy s aktualizacemi či ovladači. A aktuálně to vypadá, že MS proti těmto instalacím začíná aktivně šlapat.

Nainstalovat nějaký systém na bázi Linuxu - dobré řešení, pokud máte někoho blízkého, kdo to provede a zaučí. S tím se dá fungovat až do úplného selhání notebooku.

Fungovat dál na desítkách - to by se taky nějakou chvíli dalo, desítky nebou hned druhý nepoužitelné s tunou zranitelností. Ale u EOL systému se prostě postupně začnou objevovat nezáplatované díry, postupně začne odpadat podpora SW (i když to je spíš v řádu let než měsíců). Není to úplně ideální stav provozovat systém takto. Ale na nějakou chvíli se tím dá prodloužit život.

hodnocení

4x
Ještě nestahujte kalhoty, jen 28 % počítačů už má Win11. A vzhledem k tomu, že většina provozovaných zařízení byla z legální možnosti upgrade na Win11 z HW důvodu vyloučena, tak se ještě může stát cokoli. (Se divím. že třeba supereko EU neřeší, že by se teoreticky 70 % počítačů mělo za rok hodit do koše. Hlavně že budeme zálohovat smradlavé plechovky od piva.) Navíc bude jedině dobře, když po roce přestanou chodit otravné aktualizace. Já například doma na Win10 přešel teprve před týdnem kvůli tomu, že na Win7 už nešly spustit potřebné verze aplikací pro 3D. Jinak bych zůstal u Win7 (a donedávna WinXP). I tak bylo zablokování aktualizací to první, co jsem udělal.
sas

Tesat do kamene. *klik*

hujerml
hodnocení

1x

Když ti to zvládne HW pak ano. Nainstaluješ si W11. Pokud ti píše NB, že to nezvládne, tak to nezvládne .Dle tvého dotazu jsme o 9let dále.

kmet
hodnocení

1x

Windows 10 neskončí. Tedy vlastně skončí, jako všechno, ale s pravděpodobností skoro jistou to nebude 2015 ani 2025. Takové články doporučuju nečíst.

hodnocení

1x

Desítky neskončí - skončí puze jejich podpora. Ale stejně jeětě chvíli nějaký rok bude microsoft vydávat kritické záplaty pro desítky tak jak to dělal ještě nějaký čas u sedmiček.

Znám lidi, kteří ještě používají sedmičky.

Dokonce já ještě pracuji na XP - sice na internet s nimi nechodím protože ani k němu nejsou připojeny ale je tam software který na vyšším OS nepoběží.

sosacek
hodnocení

1x

Nic se ukončovat nebude. Pouze skončí aktualizace zdarma /placené budou/ a vzhledem ke sračkovým 11 tkám pojedou desítky ještě hodně dlouho. Tak klídek. :)

hodnocení

0x

Ono to nebude tak horké. Mám 15 let starý PC, na kterém bez problémů běží WIN 7. Jedinou komplikaci mám u banky ČSp, kteá už 7 zablokovala. U K.B a ČsOB zatím stále fungují.

Sedmičky používám, protože mám starý HW a SW, kterého se rozhodně nehodlám vzdát a který 10 (natož 11) už prostě neznají.

ml1
hodnocení

0x

Pokud opravdu přestanou desítky pracovat (tj. mickosoft to zablokuje), no tak tam dejte nějaký linux, určitě si z nepřeberného množství distribucí nějakou vyberete. S velkou pravděpodobností se nic nestane, jen bude furt prudit, že je starý.

Osobně jsem donedávna používal Visty a nebyl s tím žádný problém. Taky 12 let staré sedmičky (teda u mě 12, kupoval jsem ho v roce 12), které byly na dlouhou dobu posledním systémem, co jsem kdy kupoval (protože pak jsem dával na všechy počítače linux), stále pracují, ovšem ty jsou offline, takže o své zastaralosti možná ani neví (podobně máme v práci na nějakém pravěkém počítači dvoulitry a xp a kvůli hw neni možné je aktualizovat). Desítky jsem vyfasoval s notebookem a už třetím rokem odolávám pokušení přeinstalovat je linuxem, zatím ho mám jen někde na bootovací flešce, kdyby bylo nejhůř, zatím jsem všechyn sabotáže ze strany mickosoftu přežil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]