Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dnes jsem četl článek že v roce 2015 skončí Windows10. Máme Notebook HP-Product L8U32AV Pro Book. Notebook zobrazuje na stránce že nesplnuje podmínky Windows11. Budeme muset koupit jiný notebook který splnuje podmínky Windows 11? Nebo stáhnout jiný program Windows atd? Děkuji.
Rada od Microsoftu - "Pokud Váš počítač nezvládá Windows 11, tak si kupte nový počítač." Doporučuji nečíst tyhle nesmysli, jestli zvládá nezvládá. Dělejte na počítači dál a je to, nebo přeinstalujte na Linux. Já osobně mám aktualizace vypnutý a jedu vesele dál. A nějaký konec aktualizací mě nezajímá. Až to dál nepůjde, nastoupí Linux a Microsoft půjde do háje.
Notebook obsahuje 6. generaci Core procesorů, podpora pro Windows 11 je od generace 8.
Řešení je několik - vyměnit po zmíněném datu notebook. Není to žádný skvělý model, leckjaký low-end je dnes mnohem dál. Či nějaký repas s podporou W11.
Nainstalovat Win 11 i přes omezení HW - pro laika nedoporučuji, může to mít svá specifika, můžou vyvstat problémy s aktualizacemi či ovladači. A aktuálně to vypadá, že MS proti těmto instalacím začíná aktivně šlapat.
Nainstalovat nějaký systém na bázi Linuxu - dobré řešení, pokud máte někoho blízkého, kdo to provede a zaučí. S tím se dá fungovat až do úplného selhání notebooku.
Fungovat dál na desítkách - to by se taky nějakou chvíli dalo, desítky nebou hned druhý nepoužitelné s tunou zranitelností. Ale u EOL systému se prostě postupně začnou objevovat nezáplatované díry, postupně začne odpadat podpora SW (i když to je spíš v řádu let než měsíců). Není to úplně ideální stav provozovat systém takto. Ale na nějakou chvíli se tím dá prodloužit život.
Desítky neskončí - skončí puze jejich podpora. Ale stejně jeětě chvíli nějaký rok bude microsoft vydávat kritické záplaty pro desítky tak jak to dělal ještě nějaký čas u sedmiček.
Znám lidi, kteří ještě používají sedmičky.
Dokonce já ještě pracuji na XP - sice na internet s nimi nechodím protože ani k němu nejsou připojeny ale je tam software který na vyšším OS nepoběží.
Pokud opravdu přestanou desítky pracovat (tj. mickosoft to zablokuje), no tak tam dejte nějaký linux, určitě si z nepřeberného množství distribucí nějakou vyberete. S velkou pravděpodobností se nic nestane, jen bude furt prudit, že je starý.
Osobně jsem donedávna používal Visty a nebyl s tím žádný problém. Taky 12 let staré sedmičky (teda u mě 12, kupoval jsem ho v roce 12), které byly na dlouhou dobu posledním systémem, co jsem kdy kupoval (protože pak jsem dával na všechy počítače linux), stále pracují, ovšem ty jsou offline, takže o své zastaralosti možná ani neví (podobně máme v práci na nějakém pravěkém počítači dvoulitry a xp a kvůli hw neni možné je aktualizovat). Desítky jsem vyfasoval s notebookem a už třetím rokem odolávám pokušení přeinstalovat je linuxem, zatím ho mám jen někde na bootovací flešce, kdyby bylo nejhůř, zatím jsem všechyn sabotáže ze strany mickosoftu přežil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.