Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padající SW, slabý procesor?

Od: jan95 odpovědí: 15 změna:

Ahoj,

kámoš se pořád vzteká, že mu často padá 3D program ZW3D. Říká, že PC má na to slušný, ale já si to nemyslím a nevím, jak ho přesvědčit. Procesor je sice i7, ale pouze 1,8 GHz. V minimálních požadavích je u procesoru Intel Core 2 Duo @2GHz. Jsem IT laik, ale soudím, že když je takt procesoru nižší než min. předepsaná, pak je to problém (1,8 < 2). Na počtu jader u 3D CAD softwarů myslím moc nezáleží. Ještě nevím, co má za grafiku, ale není pouze a jenom problém už v tom procesoru? Do příloh zasílám jeho HW a pak min. požadavky pro program.

Díky

Padající SW, slabý procesor?
Padající SW, slabý procesor? #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thetruth
hodnocení

2x

1.8 je základní tak. V případě potřeby se procesor vyžene až na 4.8:

intel.com/...

Takže odhadujete špatně. A C2D je historie, dnes je snad všechno na běžném trhu řádově výkonnější. Tohle jsou mizerné stránky, ale jen pro obecnou představu, o kolik je 12800H výkonnější:

cpu.userbenchmark.com/...

thetruth

A to jsem tam do porovnání koukám dal 3 GHz verzi C2D. Takže ještě větší rozdíl:

cpu.userbenchmark.com/...

Jak píšu, není to exaktní srovnání, jen pro přestavu. Ve výkonu CPU opravdu problém není.

hodnocení

2x
Tvé závěry jsou naprosto mimo a pokud tomu (evidentně vůbec) nerozumíš, nechápu proč někomu děláš poradce. Shazovat násobně výkonnější i7 oproti core2duo je opravdu úsměvné. Jinak rychlost procesoru nemá vliv na nestabilitu sw, hledal bych chybu jinde.
jan95
hodnocení

Jsem strojař-konstruktér, co v těchto programech pracuje, co se týče IT, tak jsem laik, jak jsem psal. Kdybych si myslel, že tomu rozumím, nepsal bych zde. Ale aspoň sis pohonil po ránu ego...

tj
hodnocení

2x
Ty kráso, úplně normální dotaz tazatele a místní rádci ho tu sejmou za neschopnost. Je asi logické když někdo něčemu nerozumí, že se na to zeptá. Proč ale odpovídat takovým tónem? To jste si něco šlehli, nebo vám nedala stará? WTF?
Pro tazatele:
Stabilitu programu většinou neovlivňuje výkonnost komponent v PC. Ta ovlivňuje rychlost programu. Dám snadný příklad: koupíte si hru, která nesplňuje minimální požadavky na procesor ani na GK (co se parametrů taktu a paměti týče, API je splněno). Hru spustíte, ale poběží pomalu, budou dlouhé loadovací obrazovky a když se vše načte, plynulost hry bude hrozná, hlavně v náročnějších prostředích na velké scenérie a hodně ovládaných objektů (třeba strategie). Co se stability týče, pokud bude hra mít v sobě nějaký bug, tak to v daném místě spadne jak hráči se slabým PC, tak hráči s nejnabušenější mašinou.
.
Padání programu má na starosti tedy samotná chyba v daném programu, nebo nějaký problém s knihovnami, či zastaralými, nebo poškozenými ovladači ve Win. Když program spadne, měla by se vypsat chybová hláška. To je důležité si přečíst a podle kódu chyby problém najít. Některé programy si ukládají vlastí chybové hlášky někam k sobě do složky v souboru txt. Může být problém třeba s nějakými ovladači. Koupě nového PC tedy vyřešit problém může, ale spíše půjde o to, že zde budou čerstvě nainstalované Windows bez poškozených souborů.
Bude to pátrání, ale vyřešit se to dá. Pokud máte někoho známého, který už třeba dělal opravu souborů Windows (čímž bych začal, kdyby chybová hláška nebyla), určitě zkusit oslovit...
Zdravím *palec*
jan95
hodnocení

Díky moc. Dost mi tato odpověď pomohla problematiku pochopit.

kdosi
hodnocení

1x

Když si inženýr, tak si představ jak ti pojede běžné auto na rovině, třeba po dálnici, když bude mít motor silný versus normální.

Se silnějším motorem pojede rychleji, se slabším pomaleji, ale jestli pojede správným směrem a nezatočí na špatné křižovatce to neovlivní. Stejně jako to neovlivní, jestli řidič přejede do protisměru a nabourá protijedoucí vůz, nebo usne a zahne to do příkopu.

U počítačů ti rychlost procesoru říká, za jak dlouho se to dopočítá, nikoli kolik to vyjde. Jestli program spadne, tak to znamená, že dělá špatné instrukce a je celkem jedno jestli je dělá pomalu, nebo rychle, podstatné je, že jsou špatné. Že nepočítají s touhle kombinací dat a akcí a kdoví čeho dalšího.

Jestli mu ten program půjde rychle nebo pomalu je jiná věc, někdo nesnáší zdržení, ale dají se dohledat i příklady, kdy někdo spustí komplexní program na extrémně slabém procesoru a nabíhá mu to ne pár sekund, ale pár dní, ale stejně to běží (plazí se) tak jak má, jen je to nepouživatelně pomalé. Ale nepadá to kvůli tomu.

jan95
hodnocení

Ok díky, takže klíčové je to označení i7-12800H. Já už si to googlil a taky zjistil, že má takt až 4,8 GHz. Tak jsem si řekl, že se jich v řadě i7-12800H asi dělá víc verzí s jiným taktem, ale vyvedl jste mě z omylu. Je to každopádně matoucí uvádět pouze základní takt.

lmgify

Seznam i7 procesorů dané generace.

Seznam všech Intel Core procesorů, včetně i7-12000H.

hodnocení

0x

Třeba má jen blbou RAMku... Nebo prostě jen něco v software či hardware nesedí. Dnes je to zvláštnost, ale v dobách minulých standard... Kdo zažil, tak ví...

hodnocení

0x

Taky je ale důležité si uvědomit že GHz v dnešní době už neznamenají tolik co dřív. Procesory jsou už o dost složitější a nelze říct že víc Hz = větší výkon.

1.2GHz procesor vyrobený před rokem bude o hodně výkonější než procesor s 3GHz vyrobený před dvaceti lety

jan95
hodnocení

Díky za reakce. Zasílám ještě chybovou hlášku a grafiku.

Padající SW, slabý procesor? #3
Padající SW, slabý procesor? #4
tj
Skutečně jsem si to teď sám ověřil a jedná se o aplikaci vyvinutou, aby běhala pod Windows10, tzn. že pod Windows11 už nemusí fungovat správně. Zkusil bych spustit v režimu kompatibility pro nějakou straší verzi systému (10,8,7). Současně bych spouštěl "Jako správce". Tyto dvě věci si zaškrtněte a zkuste co to udělá...

Ta chybová hláška se pochopitelně odešle do Číny spolu s tím, co připíšete do toho dodatečného dialogu.

A jak jsem psal včera už v 19:57, s největší pravděpodobností program není určen pro Windows 11.

hodnocení

0x

ZW CAD je čínský program se vším co k tomu náleží včetně nekompatibilit při výměně souborů se zákazníky. Nikdy bych to nepoužil. Ale budiž.

Jasně vidíte, že ZW CAd doporučuje Windows 10 - tudíž to nemusí na Windows 11 fungovat.

Jaká je konkrétní chybová hláška?

Který z těch dvou monitorů a grafických karet používáte? Oba dva a obě karty (Intel nebo NVidia)?

NVidia MX550 je karta pro notebooky, Intel Iris herní karta.

Ani jedna z nich není ekvivalent požadované profesionální (byť již postarší) nVidia Quadro FX 580.

Používáte hw akceleraci grafiky? Zkuste hw akceleraci vypnout vypnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]