Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádcové.
Asi deset roků mám své www stránky na Webnode a přemýšlím, jak moc by bylo složité si je udělat (nebo nechat udělat) na vlastním serveru.
Mám doma optické připojení 500/500 Mb, a zálohovací NAS připojené k internetu.
Co by to vlastně technicky pro mě znamenalo? Jaké by to mělo výhody a nevýhody? Návštěvnost je celkem nepatrná, cca od 50 do 300 návštěv za týden a spíš se jedná o potenciální obchodní partnery. Výjimečně pro širší veřejnost, když se o mé práci někde píše.
Nejvyšší objem přenesených dat se i v nárazech v pohodě vejde do 3Gb za týden
Dík za vaše názory a zkušenosti.
>jak moc by bylo složité si je udělat na vlastním serveru.
Moc ne, záleží co to je za NAS a co dovoluje, já jsem to nikdy přes NAS nedělal. Ale na obyčejném serveru to je otázka do hodiny, záleží co všechno už znáš.
>Co by to vlastně technicky pro mě znamenalo
Je potřeba veřejná IP, nejlíp statická (v čase neměnná) jinak se bude muset sehnat dynamická doména, tu dává třeba Synology zadarmo nebo je noip.com a další který mají taky určitou úroveň zadarmo. Tu aktuální doménu by jsi mohl přesměrovat na tu dynamickou.
Pak nějak nainstalovat web server, to záleží na tom NASu, už tam možná bude i nějaký předpřipravený balík. Přesměrovat v routeru port 80 a 443 do vnitřní sítě na ten NAS. Taky ještě firewall na NASu povolit tyto porty, pokud tam nějaký je.
Taky hlavně probůh aktualizovat, nejlépe automatické aktualizace. Otevíráš si tím potencionální díru do vnitřní sítě, fakt chceš mít věci aktuální.
>Výhody
Máš nad tím plnou kontrolu. Webnode může klidně shořet a tvůj web nejenže pojede dál ale o nic nepřijdeš.
>Nevýhody
Když vypadne internet/elektrika tobě tak se na web nikdo nedostane. Otevíráš si potencionální zranitelnost.
Můj NAS je Synology DS223j.Pevnou IP adresu mám.Bylo by bezpečnější koupit ještě jedno zařízení výlučně jen pro použití jako www server? Zkrátka to oddělit od soukromých dat ve stávajícím NASu?
Jinak mám u toho zálohovací zdroj, takže tento problém s napájení odpadá.
>bezpečnější mít ještě jedno zařízení
Jako asi jo, mě by to přišlo spíš pohodlnější protože bych si tam dal nějakou svoji distribuci kterou znám a k tomu bych měl i víc předpřipraveného softwaru, HW by byl také pravděpodobně lepší. Asi i šance na dříve dostupné aktualizace. Ale nevím jak to má synology teď, já od nich mám jen strašně starý NAS.
I když rozhodně alespoň o něco málo bezpečnější to je, měl bys alespoň nějakou další ochranu dat pro případ že bys třeba blbě nastavil oprávnění, přeci jenom by se musely dostat do dalšího externího systému.
Jinak jak psal herd, můžeš si zkusit udělat DMZ (Demilitarizovaná zóna) (ale to spíš pro to další zařízení), což ale není úplně triviální (nebo jsem možná jenom já hňup).
Já na webserver používám Raspbery Pi 4 a zvládá to v klidu, ale jsou i levnější jednodeskové počítače, některé mají i přímo SATA porty. I když na malý web by ti stačila i sdkarta. Já jsem začínal na NASu ale časem sem všecko přenesl na RPI protože ta flexibilnost mi přijde nesrovnatelná. Nemluvě o podpoře na dobu neurčitou.
>Jinak mám u toho zálohovací zdroj, takže tento problém s napájení odpadá.
Tak jestli zálohuje i router tak není co řešit, sice to pořád nezachrání výpadek internetu ale tak to se může stát i v datacentru
Nejlevnější náš webhosting je Wedos, jejich NoLimit je za necelých 50 Kč (s DPH) wedos.com/...
Spočítejte si, zda se vyplatí koupit vlastní server a krmit ho elektrikou nebo zda platit Wedosu. Co obnáší vlastní server, napsali předřečníci.
K tomu třebas WordPress s nějakou hezkou free šablobou, výběr je veliký.
Nezapomenout koupit doménu, třebas .cz, .net, .com...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.