Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VDSL modem

Od: tm odpovědí: 19 změna:
Kabel cetinu mám přiveden k domu. Vybral jsem poskytovatele internetu a ten mi nabízí svůj modem za 69 Kč po dobu 5 let (tvrdí, že cena modemu je snad 4500). Nabídli mi, ze si můžu zajistit vlastní modem - mám hledat jakýkoliv VDSL modem. Vůbec se v tom nevyznám, ale splacet modem na udajne 4500 mi prijde dost... při googlení mi to našlo tyto modemy cca od 1000 Kč. Třeba na alze uvádí VDSL2 modemy... co bych mel vybrat? Děkuji za rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Třeba toto.. Rozbalenej maj za 800 (asi vratka do 14 dnů)

Router TP-Link TD/...

Vím v rodině o stejném (uváděl jsem do provozu), akorát při poruchách O2 vše svádí na router (není jejich)...v takovém případě se nesmíte dát... Router máte v pořádku... O2, dokažte, že je vadný..
tm
hodnocení

Jestli tomu dobře rozumím. Když koupím vdsl modem i s routrem (většina má asi i wifi), tak do tohoto modemu už rovnou píchnu síťový kabel do pc, televize, případně rovnou bude funkční WiFi? Jo, pamatuji, jak kdysi jsme měli modem a za ním router/switch, který fungoval jako rozdvojka pro další zařízení. Jj, to mi taky říkali - když to nebude fungovat, tak vám to neopravime, pač modem není náš. Přijde mi ale trochu drahy dávat každý měsíc 69 korun po dobu 5 let... ještě dotaz - kdyby někdy k nám došla optika, ten modem pak půjde použít i na tu optiku?
asd1

Jsou to šmejdi, podobným lhaním se snaží vnutit ten svůj za 5k. Kdo se nevyzná ten jim to zbaští a platí..

Ano to v odkazu je modem, router a WiFi pro další zařízení

Akorát bude třeba router nastavit podle poskytovatele... nevím, kterého máte... buď vám ho nastaví, nebo někdo znalý...
asd1

A poskytovatel šmejd odmítne prozradit parametry nastavení, protože sis (předražený) modem nekoupil od nich... Tak funguje že buď informace dá nebo ať si internet strčí za klobouk.

To nastavení zas tak složitý neni.

Pokud máte O2...pak nastavení zde o2.cz/...
Pokud jiného, dejte vědět..
tm
hodnocení

Bude to na kabel cetinu. Poskytovatelem he nějaká menší společnost, ale všechny SMS, maily ohledně instalace chodí od O2. Dokonce mi nabízel, že když to budu platit z air bank (stejný vlastník ppf prý), dostanu další slevu a O2 TV zdarma. Takže předpokládám, že to je vlastně O2, jen přes nějakého menšího poskytovatele (od O2 by to stálo o několik stovek víc). Tak aspoň mi nabídli, že modem můžu mít vlastní... hodně levnejdich poskytovatelů prostě požaduje pronájem modemu

Nevím obecně. Osobně mám zkušenost jen s modemy od O2. Cokoli jsem od nich za posledních dvacet let měl, všechno fungovalo na první zapojení bez potřeby nastavování. Druhý výstup LAN mají vyhrazený pro TV. Pro zajímavost. Teď jsem připojený přes modem, který jsem vyhrabal v elektroodpadu. Stačilo aktualizovat firmware.

halamus

To je modem s pravěkou Wi-Fi 4, tedy jen 2,4 GHz pásmo a nízká přenosová rychlost. Ale je možné, že to tazateli postačí.

halamus
hodnocení

0x

VDSL ani VDSL2 nedosahují nějaké extra rychlosti připojení, ale zejména kvůli zarušení pásma 2,4 GHz bych doporučil, pokud nebydlíte na nějakém odlehlém místě, modem alespoň s Wi-Fi 5.

lmgify

> VDSL2 nedosahují nějaké extra rychlosti připojení

Tohle mě zarazilo natolik, že jsem se musel jít ujistit. Pokud neuvažujeme G.fast, které snad u nás nikdo nenasadil, tak VDSL2(+) je to běžně nejrychlejší, co jde rozjet přes telefonní kabel. Všechno rychlejší už vyžaduje koaxiální kabel nebo optické vlákno. *zmateny*

halamus

Jsem zmlsaný optikou do bytu.

POčkat ,jak souvisí VDSL a Wifi?

halamus

@herd
Skrze ADSL nude modem připojený do internetu.
Je vhodné, aby Wi-Fi nebylo úzkým hrdlem, které bude omezovat rychlost bezdrátového internetu.

hodnocení

0x

Ověřoval sis rychlost na webu Cetinu? Co tam píšou pro tvou adresu? Zmiňují bonding?

tm
14.09.24 14:58
hodnocení

100 mb
halamus

100 Mb/s zvládne kdejaká šunka. Vybírejte podle toho, jak velký prostor potřebujete pokrýt Wi-Fi signálem.

lmgify
hodnocení

0x

Nevím, proč ti doporučují koupit VDSL modem, když ty umí jen 55Mb/s a CETIN ti ukazuje, že technologicky umí až 100Mb/s, což už je pro VDSL2 modemy. Objednáváš si snad rychlost pod 55?

Osobně bych koupil VDSL2+ modem, jestli není o mnoho dražší, kdyby došlo ke zrychlení infrastruktury, abych byl připraven. Na druhou stranu 100Mb/s znamená, že už teď máš přípojný bod do 500m od domu, tak nevím, jak moc je pravděpodobné, že by vybudovali ještě nějaký bližší.

Wiki: VDSL(2(+))

doplněno 15.09.24 04:04:

Zkus se také podívat po online bazarech, jestli někdo z lidí, kteří přesedlali na optiku, se nezbavuje svojeho starého VDSL2+ modemu za pár drobných. Pak už si jen pořídíš nějaký novější wifi přístupový bod ("router") a jseš ve 21.století.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]