Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr herního PC a monitoru

Od: 123nevim123 odpovědí: 30 změna:
Zdravím,
V první řadě upozorňuji že se v těchhle věcech vůbec nevyznám tak na to prosím berte ohled!
Chci si pořídit herní počítat max do 20k ale chci aby to nevypadalo dobře jen na papíře ale aby to mělo hlavu a patu.
Na YouTube jsem narazil na nějaké recenze.
Konkrétně video od 11:30

youtu.be/...
Na CZC je tohle defakto to stejné jestli se nepletu czc.cz/...
( Jestli víte o nějaké lepší možnosti do uvedené ceny tak prosím dejte vědět. Skládat PC sám rozhodně nebudu, nevyznám se v tom a fakt se s tím nechci s.át a kdo ví jak by to dopadlo)
Když vezmeme tenhle PC tak jaký monitor k tomu? Opět aby to mělo hlavu a patu.
Bylo mi řečeno že
"Dobrý den,
co se týče výkonu grafické karty, tak by bylo ideální volit spíše monitor s FHD rozlišením. To máte ideálně jemné do 24". na 27"již může být viditelný hrubší rastr. Tam je pak krásně jemné QHD, ale to je zase cca o 30% náročnější na grafiku, takže je to takový začarovaný kruh. Osobně bych pak doporučil volit nějaký IPS panel, mají lepší odezvu do her a věrnější podání barev.
S přicházejícím koncem CZC už toho tady moc v nabídce nevidím. 24"FHD. Pokud byste chtěl jít do 27", tak v dobré ceně - czc.cz/...
Jinak už se musíte podívat jinde. Ale alespoň víte, čeho se při výběru cca držet."
Bohužel na otázku Jsem už nedostal odpověď:
podíval jsem se tedy i jinde ale je tam spoustu dalších parametrů jako grafické rozhraní, obnovovací frekfrence, odezva. jak by zhruba měly vypadat tyhle parametry k danému počítači?
Dodám že jsem se rozhodl pro 24 palců a další doporučené parametry
Prosím jestli je tu nějaký blázen do PC a byl by mi ochotný poradit tak budu velmi vděčný
Předem děkuji za všechny smysluplné odpovědi

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

" Herní"je i dřevěná káča... když to na ni někdo napíše.

Herní PC v pravém smyslu slova je počítač, kde grafická karta je dražší než vámi zamýšlená sestava. Počítejme jako základ cca. 50tis za PC.

Monitor 24"FHD už je standard nebo spíš býval před 10ti lety u kancelářských prací... Správný herní monitor opět - prohnutý a min. 32", 4K nebo lepší.

Takže ohledně dotazu - cokoliv bazarového za 20tis před 3 roky kupované za 40tis ...

doplněno 11.09.24 19:06:

jen tak namátkou - pc.bazos.cz/...

a třeba alza.cz/...

123nevim123
hodnocení

Chci ještě zmínit že nemám zájem o počítač na nejnovější hry. Chci si zahrát staré hry z nostalgie jako mafie 2, far cry 3,4 Word of tanks a to v nejvyšší grafice. Takže proto bych rád aby tomu odpovídal i PC, nepotřebují vyhodit 50k a více když mi to k ničemu nebude
123nevim123
hodnocení

Vzhledem k tomu že se v těchhle věcech nevyznám tak se mě opravdu nechce kupovat něco z bazaru. Kdo ví v jakém je to stavu a záruka taky žádná. Pro mě je to prostě bílý zajíc v pytli ale i tak děkuji
123nevim123
hodnocení

A ten monitor z alzy je 27 a měl bylo doporučeno 24 skrze... Jak jsem psal v hlavní prispevku, nebo myslíte že je to zanedbatelný detail?

Tak to vám bude stačit jakékoliv kolem těch 20tis Kč. Jen to je investice tak trochu špatná - protože po rozbalení bude mít hodnotu 14tis a za pár měsíců neprodejný kus.

Radši si kupte PS5 a pár her.

ohledně monitoru bych viděl jako hlavní mít dostatečnou frekvenci obnovovací - 144 je tak nějak ideál u her. 27"si rychle zvyknete a grafika by měla zvládnout bez potíží...

Nicméně jsem chtěl varovat před CZC - která vlastně přechází pod ALLEGRO a nejsem si jist případnými reklamacemi... abyste nemusel do Polska

Budou teď "Marryanne dny"- zkuste datart.cz/... - datart je stabilní prodejce a reklamace řeší rychle a kvalitně.

123nevim123
hodnocení

Děkuji za doporučení. Ještě bych potřeboval poradit co k tomu za monitor, ideálně tedy také z Datart. Dny Marianne? Lze očekávat nějakou výraznou slevu, třeba 10%?
Dále jsem tam zahlédl že je možnost si přikoupit "instalace PC na dálku" za 900, Windows 11 je tam již předinstalovaný. Zajímá mě co tahle položka vlastně obsahuje, jestli je to něco jednoduchého co zvládnu podle nějakého YouTube tutoriálu nebo bude v mém neznalem případě moudřejší si za tohle připlatit?
tj
Jmlc to má dobře popsané, jen bych chtěl dodat, že PC není investice. I když si tazatel koupí PC za 100 tis. tak za pár let to bude mít sotva poloviční cenu. Ideální je za mě strategie do PC nasypat co možná nejvíce dle vlastní potřeby. Nastrkat tam nejkvalitnější chlazení (standardně osazené ventilátory nestačí, tazatel se bude muset trošku zajímat a nechat si PC sestavit - klidně od Alzy, to je fuk, ale ať si osadí více ventilátorů a promyslí odkud bude dobré vzduch odvádět. Obecně to znamená osadit 100% možných míst pro ventilátory). Kvalitní chlazení prodlouží životnost PC klidně dvoj až trojnásobně.
Tazateli bych doporučil PC nekupovat na "akorát", ale lehce výkonově naddimenzovat. PC ztratí hodnotu rychle, ale vydrží mu třeba 20 let (brzy bude můj případ) Tenkrát PC skoro za 40 tis, stále zvládá Elite Dangerous na nejvyšší detaily mimo stanice a boj. Ale obecně mám rád absolutní plynulost, minimálně 60 FPS bez sekání, takže hraji na minimální, kde těch cca 60 FPS reálně mám. Na minimální detaily zvládá i tento skoro 20 let starý PC nejnovější tituly. Jinak minimální detaily dneska vypadají lépe, než maximální detaily tenkrát, jen tak naokraj. To jsem odbočil. Doporučuji určitě nový PC (nevíte jak se k tomu předchozí majitel choval a hlavně jak dobře chladil - PC může mít těsně před smrtí a je již po záruce) a cenově minimálně kolem 30 tis. za samotnou bednu. Komponenty vám již jistě poradí.
jm
Instalace bývá nachystána na kliknutí. Je to velmi jednoduché.
Služba za ty peníze se mi zdá šílená...
Slevy bývají 20-30% a to už je dost poznat. Stačí si koupit časopis s kupóny nebo nainstalovat aplikaci a zaplatit 110kc a slevy může být klidně přes 5000
123nevim123
hodnocení

Tak to velmi pěkně děkuji za tip :D obzvláště když to zítra začíná! určitě se na to dneska podívám, jen doufám že to bude možné uplatnit online přes eshop. Snad i ta instalace na kliknutí bude pravda, přinejhorším veřím že mi zde někdo rád poradí kdyby to bylo něco složitějšího :D

123nevim123
hodnocení

a ten monitor co jste zmínil datart.cz/...

je k tomu pc tedy také ok? ani ne 24 ani ne 27 ale rovnou 32? nebute to mít nějaký negativní vliv?

nebo se toho nemusím obávat?

Herní doma nemám - resp. mám to prohnutý MSI 27" jako hlavní u kombinace monitorů pro práci. Na větší monitor si člověk velmi rychle zvykne.

Článků a debat "co je lepší" je mraky a máte pravdu, že ta vazba HW u PC a monitoru prostě je. S tím 27" budete asi spokojenější, protože budete mít menší nároky na grafiku i energie.

"levná" 4060 má tuším rozlišení jen FHD, takže monitory 4K-8K atd jsou tu zbytečné - záleží jak na původní investici, tak i na plánech upgradu do budoucna nebo alternativnímu použití monitoru (přehrávač blueray)...

Asi nejlepší je přijít do nějaké IT prodejny a probrat požadavky a možnosti. Můžete přijít na nějaký aktuálně nicotný fakt, kdy se vše změní. Člověk s omezenými finančními možnostmi se musí zamyslet, jak dalece chce nebo si může dovolit investovat - a tím taky ovlivní výběr.

Za ty peníze bych se prostě moc nespoléhal na extra kvalitu obrazu a hraní - u starších her stejně to rozlišení nebude 4K a 180Hz... Na druhou stranu pokud plánujete v budoucnu další investice do HW, monitor může zůstat...

Rozhodnutí je čistě na vás...

K těm slevám - ony budou třeba až 30%, ale pouze na některé zboží. Dá se na tom hodně ušetřit, ale hlavně u velkých spotřebičů

123nevim123
hodnocení

Prošel jsem si ty dny Marianne a vskutku tam nic nebylo, pouze u datartu 15% na vybrané monitory ale už nenapsaly na jaké konkrétně.
PC i s tím monitorem 32 jsem už zaplatil a zítra si to jdu vyzvednout.
Rozhodně to neberu jako investici ale jako útratu za zábavu tak si s tím nechci zbytečně lámat hlavu. Snad monitor bude ok a nebudu muset řešit nějakou výměnu.
Jen teda doufám že tam budou správné kabely na propojení PC s monitorem ale to se raději ještě zeptám na prodejně
Děkuji za veškeré odpovědi!

PC i Monitor mají možnosti kabelů HDMI a DP - a minimálně jeden z nich by měl být součástí balení monitoru. Toto si ale prověřte hned na prodejně a zkuste si předem změřit, jak dlouhý kabel by měl být od PC k monitoru.

U těch komponent nevidím nic zásadně špatně, jen bych počítal s dokoupením RAMky. Podobnou krabici jsem si původně plánoval koupit pro syna, ale chce o něco silnější a já nemám peníze, abych mu kupoval všechno... takže on si musí počkat a našetřit :D

Po zapnutí budete asi potřebovat (mimo myš a klávesnici) zaregistrovat WIN11 na nějaký mail google, vytvořit si profil... vše je ale značně logické a polopatistické. Doporučím pouze (pokud se to nabídne) odklikat všechny přednastavení typu "souhlasím se zasíláním reportů, chyb, sdílení osobních dat atd." aby vás zbytečně nešpehoval windows a tím nezpomaloval pc.

U datartu pak v případě nespokojenosti jistě potěší možnost vrátit do 14ti dnů, jestli jste to objednal on-line.

Na vaše potřeby bude ale krabice dobrou kombinací výkonu, spotřeby a "ticha". Tak se pak ozvěte, jestli jste spokojen ;)

123nevim123

všechno akorát rozjíždím ale pripojení k internetu jsem musel udělat přes usb propojení s mobilem (mám pouze mobilní data s hotspotem). Uvidím až proběhnou aktualizace jestli budu schopný to připojit pouze přes hotspot ale pokud ne tak co budu muset pořídit abych to mohl rojzet přes hotspot? Případně jaký konkrétní produkt aby to celkově dávalo smysl.

Děkuji

123nevim123

Je to docela problém. nejde změnit jas, bluetooth zapnout ani zvuk nefunguje. udělal jsem windows update a vše je aktuální. co s tím?

jm
Potřebujete ovladače, tj, internet.
Data přes kabel by vše řešila automaticky. Přes data je to vyšší dívčí, musíte stáhnout ovladače do mobilu a stáhnout do PC. To je složité na vysvětlení online
123nevim123

Promintě ale nerozumím. To jakože pokud nemám pevný internet se zapojjením přes kabel tak nejsem schopný rozjet nový pc? A co když se dostanu k někomu kdo má doma takový internet, co potom, vše se samo nějak aktualizuje, nebo dám opět windows update?Myslím že by nebyl problém vzít PC (doufám že nemusím tahat i svůj monitor!) a k někomu zajet. Co potom? Bude to stačit jen na rozjezd nebo bude tenhle pevný internet vyžadován nafurt?

jm
Po zapojení na pevný internet by se měl PC snažit aktualizovat vše. Ovladače i os. Za mne 99% vyřešeno.

hodnocení

2x
Tu vaši sestavu bych nebral. Zkusil bych sestavu podle této stránky:
cena-vykon.cz/...

jm
hodnocení

0x
Umíte si najet na správce zařízení? Pokud by aktualizace neproběhla řádně, bylo by nutné jednotlivé ovladače nainstalovat "ručně".
123nevim123

nejsem v tom zběhlí ale něco jsem už vyzkoušel. ano správce zařízení, aktualizace ovladače, zkoušel jsem pouze automaticky nikoliv ručně a to zcela bez výsledku. Dnes už na to kašlu ale zítra se na to podívám pořádně.

Bude stačit připojit pouze počítač bez mého monitoru ( půjčím si ten co tam bude)?

Neexistuje nějaký program který by tohle všechno nějak automaticky zkontroloval a vyřešil? :D asi chcu mnoho...

jen jestě dodám pro zajímavost že když jsem zapojil sluchátka přes kábl tak tam už zvuk byl

123nevim123
hodnocení

USB WiFi adaptér by nestačil na tenhle problém? Nevím jestli jsem nedíval špatně ale nějak jsem to tam nezahlédl v popisu produktu u tohoto pc

právě že chybí ovladače k monitoru - bedýnkám... takže zvuk jde, jen to nejde do těch požadovaných míst, protože netuší jak komunikovat s repro v monitoru

Jednoduchý program, co udělá vše - těch pár existuje, ale netahá vždy ty správné ovladače a někdy ty programy jsou spíše "viry"...

Chtělo by to zkušeného uživatele, který to dotáhne do konce.

Na starších PC jsem nové OS řešil např. programem slimdrivers - ale při jeho instalaci pozor na všechny nabízené varianty dalších sajrajtů. Pak tuším byl na každý den jeden ovladač "free", na 24 hod po dobu 14 dnů. Nebo Driver Booster IOBIT.

Vše ale potřebuje připojení k internetu - i vaše zmíněná Wifi USB by potřebovala ovladače a není jistota, že je bude mít W11 ve svých univerzálních...

Problémy mne mrzí - člověk se jim nevyhne.

Pokud budu mít trochu času v práci, zkusím něco dohledat.

Pošlete mi prosím ze správce zařízení foto - co všechno má nějaký vykřičník nebo otazník.

změnit jas, bluetooth zapnout ani zvuk nefungujeOvladače monitoru vyřeší "jas a zvuk" - podle popisu na sluchátka jede, takže problém je tady.Bluetooth - extra HW v PC - potřebuje ovladač, který se stáhne z internetu...Zkusím dohledat odkazy, potřebuju název základní desky a název monitoru (abych náhodou nenašel chybné...)

123nevim123

monitor : datart.cz/...

základní deska: ASUSTeK COMPUTER INC. TUF GAMING A520M-PLUS II verze Rev X.0x

ještě jsem také přemýšlel jak jsem vzpomínal před koupí "instalace pc na dálku"za 900. Předpokládám že by to daný technik mohl zvládnou i když bych měl počítač pripojený jen na internet z mobilu přes USB nebo se mílím?

jinak správce zařízený nevypadá že by tam bylo něco špatně, jen mě trochu zaráží ten počet stejných souborů viz fotky

Výběr herního PC a monitoru
Výběr herního PC a monitoru #2

ovladače vypadají ok, ale dost možná bude potřeba právě pro hlasitost a jas nahrát msi.com/...

ovladače k desce asus.com/...

ale tam nevidím, že by byla nějaká vada. To "neviditelný bluetooth"máte z nějakého USB Fleš-BT? To by chtělo právě nejprve napojit na síť a pak teprve vložit do USB ten bazmek, to si pak natáhne ovladač samo. /pokud ho tedy W11 dokáže akceptovat... staré stroje W11 už nechce

321afilata
hodnocení

0x

A co radši objednat od afilaq.click/...

hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]