Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vývoj výkonu noteboků

Od: itluk odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

srovnával jsem na jednom srovnávači procesor notebooku který jsem dostal jako první někde před deseti lety a prakticky v kategorii notebooků okolo 10 000Kč se výkon vzhledem k tomu že je to 10 let nikam neposunul.

Nový Acer s i5 má navrch asi 30%

Naproti tomu mobilní telefony zažily neuvěřitelný skok a mají mnohdy papírově výkon větší.

Proč to tak je?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
A z čeho ten výkon usuzujete? Ono to není jen o surových Gigahertzích.
Já mám taky 10 let starý notebook, tehdy docela slušný, čtyřjádro 2,5 GHz (turbo přes 3), dvě grafiky, 8 GB RAM, a dneska to tak tak zvládne přehrát full-hd video na Youtube, protože tomu prostě chybí potřebná hardwarová akcelerace.
Každý nový notebook v podobné cenové kategorii je o poznání svižnější a spuštěné video není na zatížení skoro znát.

kdosi
hodnocení

1x

IMHO jeden z důvodů bude, že telefony začínaly mnohem níž (umělo to jen telefonovat, seznam čísel a SMSky), takže měly mnohem víc kam růst. Na víc na začátku u nich nešlo o výkon, ale o velikost a spotřebu/výdrž, teprve časem se toho na ně nabalilo mnohem víc a nové technologie pro to už byly stavěné.

Na druhou stranu notebooky začínaly jako zmenšené počítače, tedy zařízení s (relativně) velkým výkonem a postupně se vylepšují v nižší spotřebě (delší výdrži) a placatosti.

Kdysi jsem měl mobil, co ho bylo potřeba nabíjet tak jednou za týden a NB, který na baterky vydržel "až 2 hodiny".

Současné mobily je potřeba nabíjet denně a NB vydrží "až 20 hodin".

Takže to, že výkon mobilů roste a u NB spíš stagnuje mě nepřekvapí.

tj
hodnocení

1x
Protože jste nezohlednil inflaci. Přitlačte u nového notebooku na ceně, ať jsou oba exempláře férově porovnatelné.
doplněno 07.09.24 13:23: Jinak u telefonů je to něco úplně jiného. Když je nějaká technologie v plenkách, je větší problém to vyrobit a telefony potřebovaly lepší technologii, co se miniaturizace týče. Vše bylo na začátku a k tomu jste měli jasně dané rozměry, do kterých jste se museli vejít, aby to lidé chtěli kupovat. Rozdíl ve výkonu notebooků je ale znatelný i dnes i kdyby inflace nebyla zohledněna. Zkuste na nový notebook použít stejný operační systém a stejné aplikace/hry, jaké jste používal na tom 10 let starém NB a uvidíte i tak slušný nárůst výkonu.

hodnocení

0x
Tak je rozdíl kancelářský a herní notebook.
Tam rozdíly jsou a obrovské.
U kancelarskeho vám výkon stačí.
No a herní (oxymóron) tam šel vývoj dopředu.
itluk
hodnocení

Ale jak jsem psal, deset let rozdíl cena a výkon stejný. Čekal bych že ten NTB co před deseti lety nerozjel určitou hru tak ten o deset let později že ji rozjede už z principu. To se ale nekoná...

jirib
Málo informací...
Před dvanácti lety jsem dostal ojetou i3-ku a jede dodnes na WIN7...
Nepleťte notebooky a mobily dohromady.
Na Androidu je trošku jiná architektura...
Přehrávat na display,o velikosti zpětného zrcátka něco ve vyšším rozlišení,tak jedině s lupou...lidské oko je jednoduše oklamatelné.
kdosi

A ten mobil, co je papírově lepší než současný NB ti ty 10 let staré hry plnohodnotně rozjede? A ty nové rozjede taky? *smich*

2024
hodnocení

0x

Tak pokud to porovnáváte tak, že současný NB berete stále v kategorii do 10tis (když před 10 lety stál starý NB také 10tis Kč), pak je to samozřejmě špatně.

Zkuste jít u současného NB zhruba na dvojnásobek ceny a pak to bude po odečtení inflace zhruba ono...

lexa
hodnocení

0x

Není to pravda. Samozřejmě, pokud budeš brát nějaký kancelářský notebook tak tam výkon tlačit nebudou, takže tam takový rozdíl nebude.

Ale, kupoval jsem si notebook v roce 2015 za 21 000(v té době měl nejlepší poměr cena/výkon) a teď asi před rokem jsem kupoval nový za 18 000

A rozdíl? Procesor je 2X silnější, ramek mám dvojnásobek, disk je sice poloviční, ale m.2 ssd s možností přidat další a jako třešnička na dortu, grafika je skoro 10X výkonější. A i když jsem si porovnal další notebooky, tak rozdíl ve výkonu je znát, u grafik aspoň trojnásobek a procesorů minimálně dvojnásobek

Takže ne, není to tak, výkon se pořád posouvá.

hodnocení

0x

protože se vyrábí víc mobilních telefonů než notebooků (stejně s mobilním procesorem)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]