Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
srovnával jsem na jednom srovnávači procesor notebooku který jsem dostal jako první někde před deseti lety a prakticky v kategorii notebooků okolo 10 000Kč se výkon vzhledem k tomu že je to 10 let nikam neposunul.
Nový Acer s i5 má navrch asi 30%
Naproti tomu mobilní telefony zažily neuvěřitelný skok a mají mnohdy papírově výkon větší.
Proč to tak je?
IMHO jeden z důvodů bude, že telefony začínaly mnohem níž (umělo to jen telefonovat, seznam čísel a SMSky), takže měly mnohem víc kam růst. Na víc na začátku u nich nešlo o výkon, ale o velikost a spotřebu/výdrž, teprve časem se toho na ně nabalilo mnohem víc a nové technologie pro to už byly stavěné.
Na druhou stranu notebooky začínaly jako zmenšené počítače, tedy zařízení s (relativně) velkým výkonem a postupně se vylepšují v nižší spotřebě (delší výdrži) a placatosti.
Kdysi jsem měl mobil, co ho bylo potřeba nabíjet tak jednou za týden a NB, který na baterky vydržel "až 2 hodiny".
Současné mobily je potřeba nabíjet denně a NB vydrží "až 20 hodin".
Takže to, že výkon mobilů roste a u NB spíš stagnuje mě nepřekvapí.
Ale jak jsem psal, deset let rozdíl cena a výkon stejný. Čekal bych že ten NTB co před deseti lety nerozjel určitou hru tak ten o deset let později že ji rozjede už z principu. To se ale nekoná...
Není to pravda. Samozřejmě, pokud budeš brát nějaký kancelářský notebook tak tam výkon tlačit nebudou, takže tam takový rozdíl nebude.
Ale, kupoval jsem si notebook v roce 2015 za 21 000(v té době měl nejlepší poměr cena/výkon) a teď asi před rokem jsem kupoval nový za 18 000
A rozdíl? Procesor je 2X silnější, ramek mám dvojnásobek, disk je sice poloviční, ale m.2 ssd s možností přidat další a jako třešnička na dortu, grafika je skoro 10X výkonější. A i když jsem si porovnal další notebooky, tak rozdíl ve výkonu je znát, u grafik aspoň trojnásobek a procesorů minimálně dvojnásobek
Takže ne, není to tak, výkon se pořád posouvá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.