Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mám v PC jen 3 GB místo 4?

Od: pansvacinka® odpovědí: 18 změna:
Chtěl jsem si trochu pohrát se starým PC, a místo 1GB modulů dal 2GB moduly dva.
Proč tam nemám 4GB? Těch 2GB modulů mám víc, můžu měnit.
Jinak na práci mám noťas s 32 GB RAM, kdyby někdo neodolával poučovat, že jsou dneska 4 málo.

Proč mám v PC jen 3 GB místo 4?
Proč mám v PC jen 3 GB místo 4? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

32-bitový systém neumí namapovat více ram než 3GB.
en.wikipedia.org/...

hodnocení

Jo, to bude asi vono *co* *plac*

Není to tak úplně pravda, že "32-bitový systém neumí namapovat více ram než 3GB."

V odkazu to máte jasně napsáno: Záleží na konfiguraci základní desky a vstupně-výstupních zařízení, zejména velikosti video RAM; může se pohybovat v rozmezí 2,75 GB až 3,5 GB.

Toto omezení není u 64bitového procesoru a 64bitového operačního systému nebo u určitého hardwaru x86 a operačního systému, jako je Linux nebo některé verze Windows Server a macOS, které umožňují použití režimu PAE (Physical Address Extension) na x86 pro přístup k více než 4 GiB RAM.

Procesor Intel® Core™2 Duo Processor E4500 má podpru pro 64bit: Architektura Intel® 64 poskytuje v kombinaci s podpůrným softwarem 64bitové výpočty na serverech, pracovních stanicích, stolních počítačích a mobilních platformách.¹ Architektura Intel 64 zvyšuje výkon tím, že umožňuje systémům adresovat více než 4 GB virtuální i fyzické paměti.

Takže se podívejte do manuálu k základní desce, do kterých slotů se mají RAM moduly dávat.

hodnocení

4x

Přeinstaluj windows na 64bit verzi a bude 4gb ram..

iks
hodnocení

4x
Je to limit 32bit os. Přeinstalovani na 64bit win problém odstraní..
jirka*

To by ale musel mit warez verzi 64 bit windows. Zřejmě si stáhl jen 32 bit a teď se diví *smich*

Jen se ptá ne?

iks
Jen si tak říkám. Ten cpu je z roku 2007. To má někdo náladu, věnovat se tak starymu bazmeku?
tj
Pro někoho je to prostě koníček... Proč ne?

hodnocení

1x

Ved je tam napisane ; instalovane 4, pouzitelne 3. Bud to vykazuje OS pre vlastnu potrebu alebo je tam pamat pre grafiku ukradnuta z hlavnej ramky.

hodnocení

0x

Vždyť ti to píše, že máš nainstalovné 4GB.

To že je použitelných "pouze" 3,19GB znamená, že si asi část RAM paměti zablokovala grafická karta.

28.08.24 14:37

blbost

30.08.24 10:10
Blbnost
thetruth

Použitelná RAM se snižuje o kapacitu rezervovanou pro integrovanou GK. Nicméně v tomto případě je problém v OS, nejjednodušší je použít 64 bitovou verzi.

Tady je to rozebráno:

offtek.co.uk/...

hodnocení

0x

Tak když máte nadupanej noťas, tak byste měl vědět, že tento starý stroj má zhruba stejný výkon, jako mobilní telefon střední třídy při řádově nižší spotřebě energie. Ale punk ještě není mrtvej...

Na tom starém stroji uděláte víc práce a pohodlněji, než na mobilu střední třídy.

kdosi

Pokud ten mobil bude mít rozumnou HW klávesnici, display aspoň 10 palců, připojení na internet přez RJ45, půjde do něj dát SSD kolem 1 TB, bude mít možnost připojení rozumného monitoru, klávesnice, myši a joystiku (naráz) a půjdou na něj normálně instalovat rozumné programy a ne jen nějaké patlací appky ze storu, tak mě to začne zajímat.

Nebo tak daleko ještě mobily nedorazily a ani v brzké době nedorazí?

hodnocení

0x
Nebudu ten žravý šrot komentovat, který dnes nahradí intel n100 při pětinové spotřebě, 4K,USB 3.1. Nebo Soc v telefonu. Ale. Taky mám na hraní raspberry s 1GB a taky na tom jde rozchodit browser s akcelerací,ale bolestivě,zdlouhavě.
Ale mít na 32bit OS od Microsoftu vyžaduje (neoficiální patch) pro obejití limitu nebo zapnutí Pae. Jako třeba "ready for 4GB"
Byl článekod inženyra jádra M$, že je to umělè omezení.
Ale tohle se řešilo přes 15lety.
Dnes Je 64bit štandard
Dnes méně než 8GB je cringe
doplněno 30.08.24 10:20: Dnes je punk jinde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]