Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česká diakritika ve fontech

Od: samurraj® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den mám dvě otázky.

1) Jak dosáhnout ve Wordu nebo v kterémkoli jiném software toho, aby se u fontu vytvářela diakritika. Konkrétně mi jde o písmo Geometric 231. A vím, že toto písmo umožňuje psaní diakritiky. Mám leták, který je psán právě tímto písmem a aplikace na rozpoznávání mi odhalila, že se jedná právě o toto písmo a leták má diakritiku.

2) Nevíte jak vytvořit v Photoshopu odrážky před textem?

Děkuji moc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jursa
hodnocení

3x

Jestli nepodporuje font nejaky písmeno s diaktritiku mužete použít Combining character (nevím jestli existuje český překlad). Jde o to, že diakritiku napíšete zvlášť jako znak. (=dlouhé á), (=ř) (Nevím jestli se to správně zobrazí tady na poradně, když ty znaky pro ukázku napíšu.) Ale samozřejmě je to pak práce navíc znaky kopírovat a vkládat, raději použijte podobné font. Nebo je taky možnost upravit font nějakým editorem zkopírovat znak třeba c a háček a vložit je na č, ale to je ještě horší patlanice, pokáď to licence písma dovoluje.

Photoshop sem nigdá nepoužil, plakáty bych dělál v Ilustrátor, tam nalinkujete obrázky, vložíte text, mužete je pěkně upravovat, dělat odrážky, odstavce, ... vektorová grafika!

jk2021

Použít Ilustrátor na komplexní práci s textem není úplně ta nejlepší možnost, má sice o dost více textových funkcí než Photoshop, ale také není primárně určen k sazbě textu, na to se používá Indesign.

Takový zmršený text se možná zobrazí, možná přežije i export do PDF, ale rozhodně se správně nevytiskne.

km
hodnocení

1x

1/

font má a nebo nemá lokaci pro daný jazyk, pokud ji nemá, nelze docílit toho, aby psal akcentované znaky, pokud ji má, píše ji standartně, tedy stisknutím dané klávesy

to, že vám nějaká rozpoznávací aplikace rozpoznala písmo a vy vidíte, že má aplikovaný font diakritiku, ještě neznamná, že ji má skutečně ten font, grafik taky mohl znaky dokreslit, nebo je vzít z jiného písma

2/

stiskem dané klávesy na klávesnici

hodnocení

0x

2) Fotoshop nemám, ale když by se mi to nechtělo zjišťovat tak bych si prostě vybral nějaké Unicode znaky co tak vypadají a ty vždy zkopíroval na začátek řádku.

1.1) Jsi si absolutně jistý že se jedná o ten samý font? Může jít o podobný (třeba nějaká free verze která to umí). Ta aplikace to koneckonců tipuje z nějakých znalostí které má.

1.2) Pokud vím a nic se nezměnilo tak nemůžeš jen tak donutit font aby měl háčky a čárky, to musí umět. Co se často děje je, že když font nějaké písmeno neumí tak je nahrazen podobným co to umí nebo výchozím (někdy to vypadá opravdu děsně a fakt nechápu že to těm lidem nevadí). Tady to vypadá že umí nějakou diakritiku ale ne všechno.

hodnocení

0x

Mrkni na toto:

fontsplace.com/...

Dá se to stáhnout, nainstalovat (mám Win 10), ale je to nějaká verze BT a diakritika tam je...

Ale jaký je rozdíl s BT a bez nevím. Jinak po instalaci je třeba PC restartovat... Od Photoshopu tuším verze 6 používá Photoshop fonty z Win. Dříve měl sadu svoji...

hodnocení

0x

Dost dobře nechápu co chtěl básník říci otázkou 1.

Jako že když máš font co třeba neobsahuje písmeno ň tak se napíše n a nad ním ˇ? Možná to někde takhle funguje. Když jsem učil displej CM7202 česky, tak jsem pro písmeno bez háčku a čárky měl jeden znak, pro písmeno s háčkem nebo čárkou druhý znak (případně pro e ě é celkem tři znaky). A samozřejmě pro každé písmeno jiný kód.

Jednou jsem něco psal, vytvořil jsem soubor PDF a poslal vytisknout do síťové tiskárny. Na displeji to bylo v pořádlu, na tiskárně se komolily znaky s diakritikou. Zřejmě na displeji se používal font z počítače kde písmena s diakritikou byla, síťová tiskárna použila svůj font co se jmenoval stejně ale písmena s diakritikou neobsahoval (pak mi někdo poradil poslat ten dokument do tiskárny jako obrázek aby se to vytisklo přesně tak jak jsem to viděl na displeji).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]