Nejste přihlášen/a.
Zdravím, když něco vyhledávám na internetu, začnou se na to zobrazovat reklamy i na manželově počítači. Vadí mi, že když sháním nějaký dárek pro něj, může na to takto přijít. Dá se tomu nějak zabránit? Pomůže, když to budu vyhledávat v práci na jiné wifi, nebo je to moje IP adresa a stejně se to pak zobrazí všem na této naší IP?Děkuji moc za radu.
Předně je potřeba všechno odnesouhlasit (v rozporu s GDPR všechny weby (včetně této poradny) chtějí explicitní nesouhlas). A stejně nemáte jistotu, že to ty weby respektují. Ono to vymáhání GDPR není tak horké, jak se strašilo, žádné milionové pokuty nikdo nedostává. Cookies jsou v pohodě, ty se snad stále dají mazat, případně se dá použít anonymní okno, které začíná čisté. Horší je to, co na Vás mají uložené servery u sebe.
Bohužel to není tak jednoduché. Potřebujete počítač, který si vás nijak neztotožní (nepřihlašujete se do stejného mejlu, nenavštěvujete stejné stránky, hýbete jinak myší a podle čeho všeho to ty smírovací skripty poznávají). To znamená žádný google, žádný facebook a jak se ještě ty špionážní aplikace jmenují. (Mimochodem, osobně používám na vyhledávání kachnu (duckduckgo) ne(jen) kvůli paranoie, ale má pro mě lepší, relevantnější a přehlednější výsledky hledání.) IP je jen jeden z faktorů, ale je logické, jestli je IP adres kolem 4 miliard (a ne všechny jsou použitelné na internet, je jich spousta vyhrazená na jiné účely) a lidí 8 miliard (a kolik počítačů), že bude spousta lidí mít stejnou IP (alespoň v klasické verzi 4 ve verzi 6 to snad nehrozí).
Možná by pomohlo něco, co by se dalo nazvat otravou algoritmu. Prostě nejít přímočaře za danou věcí, ale přesvědčit algoritmus, že je to jedna z mnoha věcí, na kterou koukáte a možná i slepá ulička, ale přinejmenším jedna z mnoha variant. Tím se sice dál budou reklamy ukazovat ale mezi reklamama na několik (ideálně mnoho) dalších věcí a nebude to tak okaté.
V té souvislosti mám dvě příhody:
1. Když jsem v práci vyžebral nový počítač, měla se kancelář rekonstruovat, tak jsem ho dal do laboratoře (kam bych ho stejně za dva týdny nesl) která měla být po tu dobu naším útočištěm. Tamní internetovou zásuvku někdo použil naposledy snad v letech začínajících devatenáctkou, když to přeženu (každopádně se v té místnosti nikdo běžně na internet nepřipojoval, počítače tam měly internet explorer verze 4 a internet nabourával funkci některých programů). K tomu fungl nový počítač s čerstvě nainstalovaným linuxem, prostě hotová tabula rasa. A protože starý počítač jsem nadále používal, tak jsem se ani nepřihlašoval na obvyklé stránky, to jsem dělal ze starého počítače. Bylo vidět a bylo to až směšné, jak různé reklamní nabízeče doslova tápou (a tapetují - chytají se každé indicie a vytapetují mi jednou reklamou všechny reklamní plochy na stránce). Tohle období trvalo jen chvíli, ale bylo to dost nápadné na to, abych si toho nevšimnul. Zajímavé, že nemají nějakou variantu pro tuhle eventualitu, prostě něco jako obecnou reklamu, kterou by zpřesňovali.
2. Nějak jsme se kolegou dostali na téma kreslených pohádek a už nevím jak asi přes jen počkej, říkal, že žádný jiný ruský seriál nezná a už se ani možná nic takového nedělá. Tak jsem říkal o máše a medvědovi (což tehdy ještě nebylo tak známé jako dneska, možná už to čt vysílala) tehdy to byla relativní novinka a vyhledal jsem to. Pár dnů na to u příbuzných jsem se přihlásil do mejlu a najednou raklamy na povlečení s mášou a medvědem a další takové harampádí. Mohla to být náhoda, ale spíš ne. Reklamovátor se chytil mého nedávného vyhledávání mášy s medvědem a toho, že tam mají malé děti (což jistě dobře ví). (To ale je ještě pochopitelné, přesně tak by cílená reklama měla vypadat; ne jako když si koupim tiskárnu a reklamátoři mi ještě nejmíň 3 měsíce nabízí různé tiskárny (nákup jsem dokončil, to musí vědět, co bych dělal s další tiskárnou, bylo by účelnější nabízet mi třeba papíry nebo náplně)), totéž se mi stalo s jinými věcmi takového typu (na co bych kupoval další televizi...).
To by NB manžela musel mít úplně shodnou IP adresu. Ale router přece nepřidělí dvěma zařízením tutéž...
Ano, když nejste přihlášená do Googlu pod svůj účet, tak pravděpodobně Google si to pak spojuje podle IP adresy, takže ukáže všem v práci nebo všem doma. Google potřebuje udělat konverzi, takže když něco hledáte, tak vám to neustále bude potřebovat abyste si to koupila a on měl konverzi resp. jeho klient (=to znamená platící inzerent).
to je práci ale asi nikdo nebude vědět, kdo zrovna hledal dárek takže je úplně jedno co se jim ukáže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.