Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat typ procesoru?

Od: celestyna® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Zvažuji koupi nového NTB. (ten starý jsem zničila politím vodou). Zkoumám nabídky, narážím na výhodné ceny, ale čemu nerozumím, je najednou obrovská nabídka procesorů AMD Ryzen, Intel Pentium ap. Měla jsem za to, že to jsou zastaralé a nevýkonné typy, můj poslední NTB byl Intel Core i5. Vzhledem k nutnosti mít asi do budoucna Windows 11, byly by tyto procesory vůbec schopné to zvládnout? Prosím jaký je rozdíl mezi Ryzen, Pentium, Core? Jsem naprostý laik, nechci se nechat napálit. PS:kdyby se našel kamarád, který rozumí počítačům a byl by ochotný poradit, byla bych moc ráda. Ale netuším, jestli se najde v dnešní době najde ještě nezištná dobrá duše k pomoci.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Koupil jsem notebook s procesorem Intel I3
Dell Inspiron. Tohle
dpkk.cz/...
Naprosto stačí i na plynulé přehrávání videií v nejvyšším rozlišení atd. Windows 11
Dřív bych to nechtěl ani náhodou,protože každý tvrdí, že je to šrot, praxe ukázala něco jinýho.
Ale pozor! Za tu PODOBNOU cenu je tenhle notebook o dost vykonnejsi. Koupil bych tohle
datart.cz/...

No jestli jste ten první ntb koupil teď někdy za tu cenu tak to byl silně nevýhodný kup.. :) 2 jádrový procesor v dnešní době..

Jinak druhý ntb je ok ale dá se koupit lepší třeba alza.cz/...

Koupil jsem Intel I3, 256 SSD, 8GB RAM ,15"
Za cenu 8500Kč . Je to slabší ale je to DELL
Před 3 roky jsem koupil docela dělo od LENOVO a těsně po záruce mrtvý. Takže výkon mi byl na hovno. Byla to konstrukčně dost podobná sracka tomu, na co jsi dal odkaz.
Takže za tím, co jsem doporučil autorce dotazu, ve druhým odkazu, si těžce stojim

Ano ve druhém odkazu je ucházející. Ale myslím si že je to jedno. Ani Dell není kvalita pokud se neberou vyšší řady.. V téhle nízké cenovce je pomalu jedno co si člověk vezme protože tyhle levný řady nepřekypují kvalitou.

Jinak Lenovo samo o sobě není špatné. Třeba špatný kus.. Ale ve finále je to jeden z lepších výrobků oproti třeba MSI a Acer.

Ten laciný DELL za 8500kč snese hodně. Kamarádka ho má na klíně, nebo na peřině -zespodu nemůže nasávat vzduch kvůli chlazení. Pak ho bere jednou rukou za roh, takže deska dostává zahul na ohyb a vytvoření studených spojů.
Přesto ji ten počítač šlape jak hodinky už přes rok.
Praxe ukázala,že je to kvalita za pár korun

Ono rok je nic.. :) Ale je to o štěstí. Já takhle máti koupil repasovaný fujitsu, nošení za roh dokonce několikrát padnul, politej a jel přes 5 let dokud nebyl výkonově slabej.. Kompletně popraskej jak se nosil jen za rohy a žil furt.. :)

mathew
hodnocení

0x
Ano Pentium je šrot, který rozhodně nebrat, u Ryzenu záleží na konkrétním modelu a co na tom chcete dělat.
Když napíšete pro začátek aspoň okres vašeho výskytu tak se třeba kamarád najde. Nebo vám stačí online verze? Ta vás ovšem na prodejně neochrání před prodejcem, který se potřebuje zbavit nějakého krámu.
delll

Prodejci se vyhnete nákupem v ešopu. Známá teď koupila ntb Dell Vostro 15 v polským ešopu o 700 levněji než nejnižší české ceny, druhý den ho měla doma.

hodnocení

0x

Napište jaký máte rozpočet na nový ntb a poradíme.. Jinak Ryzenu se nebát. Dneska ideálně vybírat notebook co má aspoň 6jader a turbo boost procesoru okolo 4GHZ a více..

Jinak v rychlosti nejlevněji s nějakým výkonem toto - alza.cz/...

Ale záleží k čemu to budete používat.. Pokud je to jen na internet filmy atd tak bohatě stačí a máte výkonovou rezervu i do budoucna.

Na nějaký hraní či grafické programy které už mají vyšší nároky to moc není :)

Jenom doplním že případně bych vybíral třeba z Alzy podle tohohle filtrování.. Tam už není moc co zkazit. Akorát záleží na použítí ntb

alza.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]