Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Formátování externího HDD

Od: klepi® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, našel jsem starší externí HDD, na kterém je spousta filmů, ale zároveň má ještě dostatečnou kapacitu na další věci, akorát jsem žil v domění, že jsem ho při koupi hned formátoval, ovšem ne. film ve full HD kvalitě o velikosti, 9GB mi HDD hodí hlášku, že soubor je příliš veliký, vím že dříve nešlo formátovat fat32 a nfts bez ztráty dat, existuje už v dnešní době, nějaký program co dokáže filmy zachovat, a zároveň přeformátovat disk?

Díky Václav

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Je možné, že by to nějaký disk manažer zvládl, ale trvalo by to mnoho hodin. Lepší volba bude data uklidit na jiný disk a po formátu nasosat zpět. Zároveň se tím obnoví magnetický zápis, který taky není nafurt. Další možnost je volné místo využít pro vytvoření druhé partišny s ntfs a tam dávat velké soubory. To bude již rychlé.

hodnocení

1x
Ano jde to, ale málo známému co neví co dělá moc nedoporučuji.
cistepc.cz/...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, a ještě jedna nepraktická rada - normálně přeformátovat na (pro ext. HDD) nejlépe extFAT a potom se pokusit data obnovit např. programem Recuva. Samozřejmě, že data zkopírovat dočasně jinam a po přeformátovaní zase vrátit zpět je nejlepší řešení.Zdravím!
mll

Exfat se mi příliš neosvědčilo. V kameře nebo foťáku na překonání 2/4GB bariéry dejme tomu. Ale na externí disk do windows (linux je bez problému, tam jsem naopak ty problémy žehlil) fakt nedoporučuju. Nejlepší je asi ntfs (to umí windows i linux a velká část čínských přehrávačů), pokud neni nějaký závažný důvod pro použití jiného filesystemu.

ben®
mll - no, vidíte. A někdo jiný (a možná jich je i více) se zase domnívá, že NTFS pro ext. HDD je ta horší varianta .

Hlavně ten souborovový systém na ext. HD musí umět všechna zařízení, ke kterým chce uživatel dotyčný ext.HD připojovat.

hodnocení

0x

Už dávno nejsem znalec počítačové problematiky, možná se od té doby něco změnilo, ale pokud je mi známo, tak skutečným přeformátováním disku se z něj odstraní veškerá data. Že by na disku zůstal jakýkoliv soubor je podle mého nemožný. Způsob částečné obnovy dat sice existuje, ale je spíš teoretický a pro laika neproveditelný.

Ale pokrok nezastavíš, takže se možná pletu *nevi*.

ben®
magdon - data se neodstraní, ale jsou skrytá/nečitelná. Proto existují programy na jejich obnovu (a některé snad i fungují).
kdosi

@ben jsou dva druhy formátování - rychlý, který jen přepíše hlavičky filesystému na prázdný stav, ale ostatní sektory nechá jak jsou (a pak se dají data obnovit) a pomalý (taky zvaný low-level), který přepíše všechny sektory, hlavičky na prázdný stav a ostatní na nuly (nebo FF, nebo jiné defaultní hodnoty), pak se data obnovit nedají, ale zato se zkontroluje porch disku a označí se vadné sektory.

U SSD je ještě funkce TRIM, která označí vybrané (=prázdné) sektory jako prázdné a HW disku je prostě odmapuje a postupně přepisuje na FF (protože se tam pak zapisují jen nulové bity a nastavení na jedničky trvá "dlouho"). TRIM na celý disk proběhne rychle, disk pak vlastně "neobsahuje nic" a při každém zápisu se na danou adresu sektoru namapuje kus diskové paměti, kterou se už povedlo na pozadí promazat, takže prvních několik zápisů (jedno kam) proběhne rychle a u dalších se čeká až se na pozadí něco uvolní.

Taky tam probíhá chytristika, že když někam zapíšeš a není to jen nulování bitů, tak se celý ten zápis dá na nový kus paměti a ten se tam namapuje, zatímco ten starý kus paměti se se odmapuje a maže na pozadí, takže se často používaný sektor "nevyklepe hlavičkou" jako na pevném disku/disketě, ale vystřídá se na něm celá nepoužitá paměť, takže disk stárne rovnoměrněji, ale celý. A někdy se dokonce dělá to, že se při hodně "ošoupané paměti" (když zaplníš disk a na zbytku něco hodně často měníš) berou ty méně "ošoupané" buňky z pradávné nedotčené oblasti disku, zkopírují se do těch hodně "ošoupaných" a prohodí se - čili dávná data, co se neměnila jsou nově na "ošoupaných" buňkách a často přepisované úseky naopak používají skoro nedotčenou paměť.

Ono se to od "starých dobrých osmipalcovek" už posunulo do oblasti "aplikované magie" *smich*

ben®
26.07.24 11:09
kdosi - *palec*.

mll
hodnocení

0x

Někde ve windows je převaděč na ntfs, ale stejně se doporučuje data zazálohovat, nikdo vám nezaručí, že ke ztrátě dat nedojde.

Takže nejlepší postup je stávající soubory zkopírovat jinam a ověřit správnost té kopie, pak pustit ten převaděč (jsem si jistý, že ještě desítky ho měly) a pokud vše proběhne správně, nebude ta záloha potřebná, pokud ne, tak je z čeho obnovovat (osobně si myslím, že 2 kopie jsou minimum, takže tímto je získáte).

tj
hodnocení

0x
Já bych data dočasně překopíroval jinam (na vše co bych našel). Pak naformátoval pomalým formátováním na NTFS. Následně vše nakopíroval zpátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]