Nejste přihlášen/a.
Zdravim, chci se optat, koupil jsem 256GB flashku Kingston (USB3.2 -DataTravelrr Exodia Onyx) a je nastavena jako FAT32 - už z výroby. Neformátoval jsem ji. Ale zápis dělá jen cca 5MB/s - 6MB/s, čtení kolem 30. Přijde mi to pomalé. Mělo by nějaký smysl, ji přeformátovat, případně nastavit jako NTFS? Nebo to nebude mít na rychlost vliv, případně že to není ani zdravé ji přědělat na NTFS? Nebo bude lepší ji rovnou přeformátovat, či nechat default výrobní nastavení, tedy FAT32.Větší soubory zapakuju do FAT32 - s tím problém nemám. Díky
Zápis 5-10 a čtení možná trochu víc, to je běžné u flešek, kde se rychlost neudává. Už jsem se několikrát takto napálil, od té doby dávám hledat podle rychlosti (tím tyhle 10 Mb/s vypadnou, protože u nich neni žádný údaj). U této konkrétní rychlost neni, ale je v cenové kategorii okolo těch 10 MB/s. Proč jsou takové flešky vybavené USB3 mi hlava nebere. Ostatně bavíme se o flešce za pár korun. Jako rychlou jsem nedávno koupil tuhle mironet.cz/... za 711 (momentálně je dražší), k ní je potřeba si dokoupit redukci aby se dala strkat do všech počítačů. Ta je opravdu rychlá, i když těch 900 jsem zatím nedosáhnul. Před tím jsem měl SanDisk Extreme PRO 256 GB a ještě ji někde mám, ale po několika letech už ztratila na rychlosti.
Vliv souborového systému na rychlost bude minimální, FAT32 má šanci být nejrychlejší, protože je nejjednodušší.
S ExFAT bývaly ve windows problémy, takže bych se tomu radši vyhnul (v linuxu je relativně v pohodě). Dřív cpali exfat na externí harddisky a dřív nebo pozdějc došlo k problému (počítač krešne během zápisu (nebo může vpadnout elektrika nebo cokoliv) a disk je mrtvý v tom smyslu, že ho windows připojí jen ke čtení a nejde ho ani opravit (protože je připojený jen ke čtení) musí se to vyřešit v linuxu, kde stačí udělat jakoukoliv změnu (třeba jen založit složku) a bezpečně ho odebrat a je to zase v pohodě i podle kontroly windows).
NTFS neni pro flešku úplně ideální (trápí flešku více přepisy než je nezbytné), ale dá se provozovat, windows ani linux s tím problémy nemá.
FAT32 je spíš anachronizmus, ale pokud nepotřebujete přenášet větší soubory, tak s tím taky neni problém. A podporuje ho úplně všechno včetně obstarožního opékače topinek (pokud teda schroustá tak velkou fešku).
Pokud ji budes pouzivat jen na windows tak muze byt ntfs, pokud na ruznych zarizenich tak exfat.
Co se tyka rychlosti: KOupil jsi sice velkou ale nekvalitni a levnou flashku, ma velmi malou dram takze rychlost zapisu je maximalne 30MB/s na par vterin a pak padne na cca 5-10MB/s a pak zase na chvili vyleti nahoru viz testy ssd-tester.com/... ssd-tester.com/...
Cteni je az 250MB/s ale pouze na USB 3, ty ji mas v danou v USB 2, tam je limit 30MB/s (mozna to dela format fat32 nejsem si jist zda nema limit)
Tohle je bohuzel umyslne falesny marketing kde chytaji kupujici co se v tom neorientuji. Oni napisou ze flashka umi usb 3.2, coz je pravda umi, ale aby snizili vyrobni cenu umyslne daji pomale pameti. Pak staci napsat napriklad Rychlost cteni/zapis az 300MB/s a pravne maji vse osetrene
Již zde mnohokráte.
1. FAT32 je mnohaletý standard i dodnes, hlavně v televizorech. Z důvodu, že patent v roce 2021 expiroval, je bez licenčních poplatků u výrobců zařízení. Takže funkční téměř na všem (taková jistota). Maximální velikost souborů je 4 GB (což dnes u filmá bývá více).
2. NTFS je dobrý, ale pro flešky nevhodný. Má žurnálování (více bezpečný ověřovaný zápis dat), které zatěžuje zařízení a pro flešky je zbytečný (zkracuje životnost flešky neznatelně více).
3 exFAT (bez žurnálování) je náhradou za NTFS (i FAT32), nejnovější, ale i na dnes prodávaných zařízeních nemusí být implementován platba za licenci ((viz 1. bod).
exFAT dosahuje větší rychlost zápisu než NTFS i FAT32.
Ve Windows 10 určitě je funkční formátování v terminálu "cmd" (nebo v příkazové řádce správců souborů):
format /FS:FAT32 X:
X: - připojení flešky (může být i jiné písmenko H, I...)
Jen nevím, zda pro flešku musí být "cmd" spuštěn jako administrátor.
Microsoft myslím FAT32 omezuje na max 128 GB. Potom jedině dvě partion/oddíly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.