Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
zapnul jsem po 2 letech starší PC (socket 775). Větráky na grafice i procesoru se roztočí, byl slyšet i HDD, monitor ale nic neukazuje. Přídavné napájení u grafiky (12V) zapojeno. Stejně tak další přídavné napájení u ATX konektoru u desky. Měřil jsem zběžně napětí a +12V a 5V tam je 9 (měřeno u HDD kabelu i přídavném napájení grafiky). Při odpojení monitoru za chodu od grafické karty ale monitor přešel do NO SIGNAL.. Zkoušel jsem i integrovanou grafiku z desky a také nepomohlo. Zdroj je 750W Corsair. Deska ASRock G41C-GS R2.0 Zkoušel jsem CLEAR CMOS vyzkratováním a taky nic. Ale nevím co s tímhle, píšou v manuálu:
If you install the add-on PCI Express VGA card to PCIE1 (PCIE x16 slot),
the onboard VGA will be disabled. If you install the add-on PCI Express
VGA card to PCIE1 (PCIE x16 slot) and adjust the BIOS options "Primary
Graphics Adapter” to [Onboard] and "Share Memory” to [Auto], then the
onboard VGA will be enabled, and the primary screen will be onboard
VGA.
Jde spíše o to, jestli to nemá něco společného s tou grafikou, protože nevím teď jaké to je po resetu biousu v defaultu..
Jestli koupit novou desku - kondenzátory po 2 letech vzaly za svý..? Paměti mám 2 stejné moduly DDR2 (zkoušel jsem prohodit i každý zvlášť samostatně a nic..). Grafiku na PCIE x16 slot jsem prohodil za jinou a také nepomohlo. Paměti, počítám že to bude těch 3,3V? ale neměřeno..
Díky
A co takhle všechno ze základní desky vytahat a nechat tam pouze to nejnutnější (takže CPU, RAM, HDD).
S tím se to snad rozběhne.
Já bych odpojil i HDD. Prostě v desce jenom CPU a RAM. Možná bych nechal jen jednu paměť, ale zkontroloval bych, jestrli je slot i modul čistý, jestli tam neni utemovaný prach.
Musí se ukázat obraz (a skončí to chybou no boot device). A pak bych teprve přidával. Ale moc nechápu tu zmínku o 9 voltech, to musí být chyba měření (jinak by byl vadný zdroj nebo možná něco po cestě).
U těch 9V, to mi jen utekla závorka se Shiftem... Ukazovalo to správně. Já to právě zkoušel i bez HDD a časem dokonce i bez klávesnice (myš tam nebyla zkoušena vůbec). Tedy zkoušena možnost jen CPU, 1x Ramka (ne obě), grafika přídavná (i jen samotná onboard - s tím že přídavná byla vytažena) a to je vlastně vše. A nic. Ale power led na bedně svítí a když tam byl HDD tak ten svítil taky (HDD jsem potom zkoušel v jiné sestavě a tam pak fungoval). Takže ho deska s sebou nevzala..., kdyby náhodou.
Jestli naměříte místo 12V jen 9V tak je asi něco špatně (jestli místo pěti, je to špatně hodně). Ty napětí se můžou drobně lišit, je tam tolerance od 5 do 15% podle hladiny. Takže pokud vyloučíte chybu měření, tak bych šel po zdroji. (Měřil bych tak, že černý přívod bych přikrokodýlkoval ke case a červeným oťukával napájecí konektor, nejdřív ten na MB, kde by měla napětí souhlasit).
Zkusil bych začít s minimem - jen deska (s pamětma a procesorem), klávesnice, myš a monitor na interní grafice. Všechny sloty prázdné (vyndat přídavnou grafiku).
Máte manuál (teda předpokládám, když z něj citujete), takže tam nějaké troublehosting bude. Pokud naběhne aspoň bios, měl by vydávat beep-kódy, podle kterých poznáte, co je v nepořádku.
volně přeložím tu pasáž:
If you install the add-on PCI Express VGA card to PCIE1 (PCIE x16 slot),
the onboard VGA will be disabled. If you install the add-on PCI Express
VGA card to PCIE1 (PCIE x16 slot) and adjust the BIOS options "Primary
Graphics Adapter” to [Onboard] and "Share Memory” to [Auto], then the
onboard VGA will be enabled, and the primary screen will be onboard
VGA.
podle mě znamená:
Pokud nainstalujete přídavnou VGA kartu do PCIex16, vestavená grafika se deaktivuje. Pokud ale přidáte grafiku do PCIex1 (PCIex16) a nastavíte v biosu primární grafiku na "interní" a sdílení paměti na "auto" tak vestavená grafárna bude zapnutá a bude primární.
Předpokládám, že po resetu nastavení je jako primární nastavená přídavná grafika (pokud se najde) a ta interní je vypnutá. Pokud se nenajde, měl by obraz jít právě na interní grafiku.
Ah, teď to čtu. S tou 9 to jsem jen špatně napsal (měla to být závorka, stejně jako místo BIOSu mám BIOUSU). 9V tam není. No právě nevím, jak je to s defaultem. Aby se nečekalo na PCI kartu... (ne PCIE 16x), má to 2 sloty PCI 1x.. To mě taky napadlo, že by to mělo podle popisu jet na PCIE 16x - když tam je (automaticky by se to na ni mělo přepnout).
Žádné pípání. To mě taky napadlo, to zkusit skrze pípání BIOSU. Kabel k PC Speakeru zapojen, změřeno 5V a ani nepípne. Jen klávesnice (když mám zapojenu), tak při zapnutí bedny se krátce rozsvítí NumLock, Caps Lock, prostě ty 3 diody nad numerickou klávesnicí. Desku už jsem rozdělal.. a mám ji mimo bednu a spouštím šroubovákem přímo z desky... Taky mě to napadlo, poslouchat jak chrochtá disk a jestli bliká..., ale pozdě.. Měl jsem spíše strach ten HDD tam déle nechávat.. Monitor je ok, teď skrze něj píšu.. PCIE * 16 grafika zkoušeno a nepomohlo (zkoušena i jiná PCIE*16 grafika a taky nic) + zkoušena samotná integrovaná (s vytaženou PCIE*16)a taky nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.