Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínání modemu a extenderu ze zásuvky

Od: lubosnovak odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mám takové dilema , a to takové, že pořád přemýšlím, jestli když jedu z domu pryč nebo třeba i na noc, je potřeba vypínat modem a extender ze zásuvky, nebo jestli je možné je nechat přes noc a i v době mé nepřítomnosti zapnuté. Mám totiž strach, aby se něco nestalo.

Díky za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Můžete ho nechávat zapnutý naprosto bez obav. Spotřeba je zanedbatelná, riziko požáru malé. Nemá žádný smysl se tím zabývat.

dfto
To. Je odvážná rada (nebo typ)vzhledem k tomu, že nenapsal aninmodeel.

Typ ani model není potřeba vědět. V této kategorii neexistuje žádný, který by měl omezenou dobu zapnutí. Existuje vůbec nějaký výrobek pro domácnost, který by se musel po čase vypínat? Napadá mě elektromagnetická zkoušečka, tlumivka pro mazání magnetofonových pásků a svářečka fólí. Doplňte mě.

hodnocení

1x

Dobrý den! Máte jen dvě možnosti - i v souladu s předch. příspěvkem.

1/ pokud akceptujete zanedbatelnou malou spotřebu a malé riziko požáru, předmětná zařízení nevypínejte.

2/ pokud neakceptujete i malou spotřebu a jakékoli riziko požáru, předmětná zařízení vypínejte.

jaj*
hodnocení

0x

Měl jsem internet od UPC se zakoupeným modemem od nich, potom to převzal Vodafone a modem mi zůstal. Byl v provozu celkem asi 6 roků. Vypínal jsem ho jen zřídka, třeba když jsme na několi dní odjeli.

Potom se stalo, když jsme byli naštěstí doma, že začala srdět pálící se umělá hmota. Nejdřív jsme si mysleli, že to jde oknem z venku, tak jsme okna zavřeli, ale smrdělo to čím dál víc. Příčinou byl zdroj k modemu, který se už téměř roztekl (byl horký a zdeformovaný). Jestli byla vada v modemu, kde začal být nadměrná odběr, nebo v samotném zdroji, to nevím. Ani nevím, jak by to dopadlo, kdyby jsme nebyli doma.

Od té doby nabíječky a jiná zařízení nenechávám zapnuté, pokud to není potřeba, zejména když nejsme doma.

---------

Vodafone dodal nový modem/router, ale za nájem 70,- Kč měsíčně, tak jsem přešel k jinému operátorovi, kde mám kvalitnější a přitom levnější připojení.

hodnocení

0x

Můj aiťák mi zase říkal, že čas od času mám všechno ze zástrček vytahat, že se vymažou nesmysly a mezipaměť a všechno se aktualizuje. Počítač že se zrychlí. Byla jsem za chytrou a řekla mladým a oni se divili, že jsem to nevěděla.

praktik

Blbost... to platí leda pro o2 levný modemy:) tam se vše řeší off/on :)) protože to jsou smejdy na který se opravy dělají minimálně

vas počítač si čas od času restart stejně vynutí sám. A u ledničky to fakt nemá vliv

kdosi

Žádný z mých počítačů si restart nikdy nevynucoval.

Kdysi strašně dávno, když jsem je používal, si restarty furt vynucovaly Windows a podobné šmejdské programy, ale v tom byl počítač nevinně.

V tomto miléniu Windows nepoužívám a tak se počítač restartuje nebo vypíná jen když mu to výslovně přikážu. (A nebo když vypnou proud v ulici, ale to se stalo tak třikrát?) Ale jinak není sebemenší problém jet i několik let v kuse :)

zzz

Jo jasně babka a majorita Bude užívat nedodělky (na dedktopu) typu Linux :) Tak něco ze statistiky:

Zatímco v roce 2009 bylo na světě 95 % všech operačních systémů v osobních počítačích zastoupeno Windows a tehdejšímu Mac OS X patřilo pouze 3,68 % trhu a zbytek připadal na Linux. Na konci roku 2023, tedy v prosinci, to však již bylo zcela jinak a zatímco Windows mělo jen 69 % uživatelů, macOS mělo 21 % uživatelů.

OS X Hádám taky vynucuje restart, tak kolik zbývá procent na různé varianty Linux?

kdosi

A to, že Windows používá hodně lidí nějak znamená, že si ty restarty najednou vynucuje počítač a nikoli Windows? Nebo jak to mám chápat?

----

Mě spíš zaujala jiná statistika - mezi 500 nejvýkonnějšími počítači světa se Linux objevil v roce 1998,

Windows se poprvé nakrátko objevil s jedním počítačem v roce 2001 (Linux měl 39), podruhé v roce 2003 (to už měl Linux 139), nejvíc měly 4 počítače v roce 2008 a od roku 2015 tam nemají ani jeden.

Mac OS se objevil v roce 2003, měl dokonce až 5 počítačů a v roce 2008 tam skončil.

Od roku 2017 mezi 500 nejvýkonnějšími počítači není nic jiného, než Linux bez vyjímky.

---

Ale stejně mi není jasné, jak z toho plyne, že něco (třeba ty laciné O2) je šmejd, protože tomu pomůže udělat čas od času restart (když se to uživateli hodí), zatímco Windows, které ten restart samy způsobí, ať už se to uživateli hodí nebo ne, protože by bez něj nefungovaly nejsou šmejd, protože jich je moc.

(A dřív ten restart potřebovaly každou chvíli a ve firmě, co byla oficiálním partnerem MS se na mě dívali jak na blázna, když jsem ty Windows nechal běžet týden a divil se, že za tu dobu zoufale zpomalily k nepoužití. A to na nich byl jen oficiální MS software.)

111®
hodnocení

0x

já vypínám vše co nemusí být v zásuvce, třeba vypínatelnou zásuvkou nebo prodlužkou a šetžím energii, ono se to nezdá ale je to poznat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]